時政擂台

跳至

首頁
23456...22

尾頁

水晶宮

Yoshinohyun 發表於 16-1-7 10:27
雖然佢親共維穩,但自從佢預測到傘運後,我BUY佢既能力,吾BUY佢取向。
佢話過猴年爭拗繼續不休,但因為中 ...
thanks
Bye

公爵府

Yoshinohyun 發表於 16-1-7 10:29
冇錯,環球徵稅係最大問題,不少美國親人都想借我個名將D錢放到香港避稅,不過而家咁樣,吾知佢地驚吾驚放 ...
我諗私有財產呢樣嘢,喺香港都應該仲安全嘅,中國政府再癲,都未至於一下子動搖呢個根基,而且開放左咁多年,中國本身嘅公民都擁有好多私有財產,要走回頭路,唔係咁容易

Yoshinohyun    發表於 16-1-7 10:43

男爵府

畀面勳章

香港真係咁差嗎,會唔會只睇住啲缺點,而忽略了優點?

【年年交稅養班垃圾!真係想打人!】外國有無依個狀況呢﹖

【大陸政治人物】外國嘅政府又有特別不同嗎,根本政治嘅野就處處一樣﹗

我只係覺得每處地方都必定有佢優點 & 缺點,如真係太擔憂,就真係要計劃吓移民!

szesze_lam    發表於 16-1-7 11:22

大宅

畀面勳章

要選就澳洲,
但現在仍會選擇留低。

水晶宮

mugtaitai 發表於 16-1-7 10:34
我都有唔少親戚喺澳洲,生活環境真係唔錯,睇起來係可以安居嘅地方。我自己喺北美讀書同生活過,pre ...
北美地方有無好介紹?
Bye

禁止訪問

引用:香港真係咁差嗎,會唔會只睇住啲缺點,而忽

公爵府

meow~meow 發表於 16-1-7 10:21
我諗住小朋友大咗自己决定, 我唔想留低d老人家....似乎過於天真.

我初時都係咁諗,所以我已經預咗會比個女大啲去外國讀書。但估唔到50年既一半都未過就搞成咁!
박하 : 300년이 지나도 당신을 기억한다. ; 저하 : 300년이 지나도 당신을 사랑합니다.

用戶要求終止服務

開心吸收勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋

meow~meow 發表於 16-1-7 10:36
係真傻? 定無耻??
充份說明

面係人哋畀,架就自己丟
“Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity.”
― Martin Luther King Jr.

珍珠宮

真係咩都變

別墅

我的育兒心得勳章

稅多 福利都好好多

伯爵府

ume 發表於 16-1-7 09:48
銅鑼灣五子被失踪,當中李某被報平安;官媒話強力部門有能力避法律,講到好有理咁;尊貴議員表現不知所謂, ...

如果兩夫婦有專業技能, 例如醫護, 會計, 工程 (部分)等會容易D
當然可以投資移民就邊度都受歡迎
大約10年前我係英國讀完 postgraduate 好多同屆同學都試圖係果邊搵工, 但最後只有我一個搵到本行 full-time, 其他大部分同學都返左老家
冇過人之處, 係外國好難搵食. 再者, 以我自身經驗來睇, 做二等公民亦唔係好好受.

子爵府

回覆:好想移民,但可以去邊?

hi ! ume
呢幾天都有跟你相同諗法
但一諗到 在人地國家
係二等公民既感覺
又怕人地 地方排華
唉。何處係淨土

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

ume 發表於 16-1-7 10:25
恭喜你!我老公都仲係唔想變!但我覺得事到如今真係要研究下,同時要說服我老公!為咗個女要搵個自由的地方 ...
以前好少唸要走,香港好好,唔捨得這地方、朋友。佔中後,覺得香港社會好陌生,人變左好多,親共媚共越來越多。
嘻嘻哈哈其實可以在香港安居樂業,但一想到小朋友,將來越來越冇自由,我都好有離開的意思。

身邊親人朋友都交表了,近來說服老公,開始唸方法了。
都想聽下過來人方法,點可以離開這裡。

伯爵府

全世界都是大陸人
家人在加拿大和美國,鄰居都是大陸移民!
在香港的 mtr ,中小學生都是流利普通話!
處處都要大陸鄉下話

凡勞苦擔重擔的人,
可以到我這裡來,
我就使你們得安息。

太 11:28

水晶宮

ume 發表於 16-1-7 10:14
係!年年交稅養班垃圾!真係想打人!
你講呢個問題外國仲嚴重啦
你以為外國無窮人? 外國貧民區黑人天文數字, 外國稅律講緊40%, 每月auto pay你份糧4成去養佢地

德國, 以前開放東德, 德國咪又係要養東歐班窮人, 好在西德大把錢, 呢個問題都纏擾咗德國十幾年

到依家叙利亞班難民湧去歐洲, 一樣政府養

全球無地方係樂土無窮人架

scheong    發表於 16-1-7 11:06

男爵府

以前好憎D人移民, 但宜家真係好想走.
想法同樓主一樣.

但又冇咁多錢投資移民.

宜家PLAN等呀仔大D送佢去外國讀書, 如果讀得好,有人請, 做幾年可以入籍.

公爵府

方麗娟 發表於 16-1-7 10:34
我都係憂心小朋友嘅將來,但係我深信佢哋有佢哋嘅世界,(發下夢先)一個唔該得到什麼去外國讀書/工作嘅機會 ...
好羡慕你仍有熱血!我原本都有!但隨咗香港既大陸化,我啲熱血都凍晒!而家仲有啲寒添呀!

Sania    發表於 16-1-7 13:38
박하 : 300년이 지나도 당신을 기억한다. ; 저하 : 300년이 지나도 당신을 사랑합니다.

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

50年不變是謊話,未到50年已經變晒

公爵府

meow~meow 發表於 16-1-7 10:40
北美地方有無好介紹?
有小朋友要考慮佢地將來事業發展嘅,我揀美國西岸:加州灣區同西雅圖都係唔錯嘅選擇,矽谷唔使我多講,西雅圖呢幾年多左好多生物科技方面嘅公司進駐,明顯睇得出活力。當然美國仲有其他好地方:波士頓係大學城,文化氣息濃厚;紐約係金融中心,大都會,機會處處;我個人比較中意西岸嘅溫和氣候,純個人選擇

如果係自己退休嘅,我覺得加拿大更適合,溫哥華最多香港人聚居,出去行一圈,唔使講英文都可以解決衣食住行,基本上唔使改變香港嘅生活方式,年紀大嘅人容易適應

水晶宮

AAmother 發表於 16-1-7 10:47
全世界都是大陸人
家人在加拿大和美國,鄰居都是大陸移民!
在香港的 mtr ,中小學生都 ...
so...大陸咁繁荣, 點解咁多人有離心?
Bye

首頁
23456...22

尾頁

跳至