時政擂台

跳至

首頁
45678...22

尾頁

公爵府

Yoshinohyun 發表於 16-1-7 10:53
係,加拿大烈治文山七成係普通話人,業主法團開會竟然講國語唔講英文,激死其他住客,根本去到邊都避唔開, ...
美國都有幾個州通過左大麻合法,又唔使太擔心嘅,從細灌輸正確觀念,煙同酒都合法,也唔見得仔女都抽煙酗酒,以前唔合法嘅時候,我 d 同學都有辦法搵到大麻,冇分別

Yoshinohyun    發表於 16-1-7 11:07

男爵府

最關心BB問題熱投勳章

引用:銅鑼灣五子被失踪,當中李某被報平安;官媒

原帖由 ume 於 16-01-07 發表
銅鑼灣五子被失踪,當中李某被報平安;官媒話強力部門有能力避法律,講到好有理咁;尊貴議員表現不知所謂, ...

我都想走
但一來無錢無能力走
二來...
我悲觀啲
我覺得其實走去邊都好
始終都唔會避得開到\'勁共\'...

Yoshinohyun    發表於 16-1-7 11:09

男爵府

最關心BB問題熱投勳章

引用:Quote:方麗娟+發表於+16-1-7+10:03+居安思

原帖由 ume 於 16-01-07 發表
真係唔好講笑,我真係有啲恐懼!我都係為咗下一代,如果我無小朋友,我同老公兩個人死就死啦!但有小朋友就 ...
完全同感

公爵府

引用:有朋友過左新加坡生活過得好好兩個小朋友返

原帖由 julieko 於 16-01-07 發表
有朋友過左新加坡
生活過得好好
兩個小朋友返學已經好多朋友仔
新加坡都無乜自由bor 邊岩呢度d jm

侯爵府

特首術職坐位按排,習主席既嘴臉,以前會強調支持香港發展,現在問香港可以為國家付出幾多? 有人特然失蹝,查詢大陸機構都可以官僚懶理唔回覆?答有還是冇都咁艱難?日日環球時報社論都唔知噏乜春,净識叫唔准嘈、唔准問!
我自問愛國,年少時做背囊友走遍半個中國,期待97回歸,但近期。。。真的感覺愛錯,好失望。

公爵府

Yoshinohyun 發表於 16-1-7 10:57
我識人中過抽簽,只要有美國公民人願意擔保你既生活,保證你唔會成為食福利既蝗就可以,工既野去到先搵,當 ...
搵工有時真係睇運氣,不過我所有喺嗰邊畢業跟住留低嘅親戚朋友,都做得返本行,仲做得相當唔錯;中年移民嘅就好少搵得返本行,多數都係做地產

公爵府

zaba 發表於 16-1-7 10:45
如果兩夫婦有專業技能, 例如醫護, 會計, 工程 (部分)等會容易D
當然可以投資移民就邊度都受歡迎
大約10年 ...
你而家仲係英國?
其實我都唔想離開我土生土長的地方,但我真係唔想我既小朋友在歪理當真理的氣氛下成長!唉!
박하 : 300년이 지나도 당신을 기억한다. ; 저하 : 300년이 지나도 당신을 사랑합니다.

男爵府

最關心BB問題熱投勳章

引用:我都好想移民,都係對呢個土生土長嘅香港嘅

原帖由 yy1012 於 16-01-07 發表
我都好想移民,都係對呢個土生土長嘅香港嘅香港冇哂信心
呢一刻想走,其實都唔係擔心自己,反而係擔心小朋 ...

同感
雖然佢地既出世
豐富左我地彼此既人生
但當諗到佢地遲啲面對既香港
愈黎愈不知所謂
我覺得我生左佢地好對佢地唔住
又好鄧佢地慘
點解唔揀第個做媽咪
要生於我呢個
無能力移民既港媽之身呢

水晶宮

Yoshinohyun 發表於 16-1-7 10:53
係,加拿大烈治文山七成係普通話人,業主法團開會竟然講國語唔講英文,激死其他住客,根本去到邊都避唔開, ...只係政治上可能安樂D

呢個係重點!! 包括點解有"七成係普通話人"

大陸既人用行動演釋真正的實况

Bye

公爵府

yellowmama 發表於 16-1-7 10:45
hi ! ume
呢幾天都有跟你相同諗法
但一諗到 在人地國家
係囉!有誰想離鄉別井?!
박하 : 300년이 지나도 당신을 기억한다. ; 저하 : 300년이 지나도 당신을 사랑합니다.

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:如果香港唔安全,咁邊個國家覺得最安全?

原帖由 scheong 於 16-01-07 發表
如果香港唔安全,咁邊個國家覺得最安全?
x 2

我真係唔知D人個腦想左去邊~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

回覆:好想移民,但可以去邊?

我都想走 但又無錢無技術

大宅

入嚟見到大家咁肯講出心底話,我都好掛念從前,香港本身真係好好,搞到如此地步,人心惶惶。
我相信唔係人人都有能力轉換環境,大家都要keep住啲正能量過日子,別忘記香港人精神

公爵府

miffyumiffy 發表於 16-1-7 10:50
你講呢個問題外國仲嚴重啦
你以為外國無窮人? 外國貧民區黑人天文數字, 外國稅律講緊40%, 每月auto pay你份 ...
我指的不是窮人,是指星星嗰類垃圾議員!一講起佢就火滾!

大宅

meow~meow 發表於 16-1-7 11:07
呢個係重點!! 包括點解有"七成係普通話人"
冇錯,佢地點解俾咁多人移民,可謂係策略之一。用錢買起哂D樓,進駐你地頭,然後當自己成為主流,就可以開始影響政壇同民生。

公爵府

現在全世界有那個國家真正安全?

大宅

mugtaitai 發表於 16-1-7 11:06
搵工有時真係睇運氣,不過我所有喺嗰邊畢業跟住留低嘅親戚朋友,都做得返本行,仲做得相當唔錯;中年移民嘅 ...
你D朋友真好運氣,羡慕

水晶宮

Yoshinohyun 發表於 16-1-7 11:12
冇錯,佢地點解俾咁多人移民,可謂係策略之一。用錢買起哂D樓,進駐你地頭,然後當自己成為主流,就可以開 ...

same as HK .

進駐还無所謂....重點係毁滅

Bye

水晶宮

meow~meow 發表於 16-1-7 10:51
so...大陸咁繁荣, 點解咁多人有離心?
好多國家都有人移民走,唔通就代表嗰啲國家唔繁榮?咁夠有外國人移居中國,其實咩地方都有人覺得好,有人覺得差

公爵府

A_lcy 發表於 16-1-7 10:54
香港班高官嘅家人都係拎外國戶照啦,難得依到仲有人和應梁特叫年青人放眼祖國,番去發展。

...
高官下一代有晒backup先放眼祖國啦!又安全又有錢賺!

首頁
45678...22

尾頁

跳至