想生BB

跳至

首頁
23456...24

尾頁

子爵府

引用:大家好。我打算2月尾3月頭去初診。有同路人

原帖由 大白兔糖 於 16-01-07 發表
大家好。我打算2月尾3月頭去初診。有同路人嗎?
我都打自己2月尾去初診,
應該會自己一個人去,
如果時間夾到可以有個伴

大宅

selina86 發表於 16-1-14 01:04
初診...共2 天
Day 10 照內膜,如ok, day 12 取卵, day15 放胎..共6 天 (如唔ok , 便要順延,所以最好買 ...
咁即係要飛2次, 第一次去初診, 留3日2夜, 飛第2次, DAY 10 至放胎 DAY 16??? 如果順利的話。。。係咪咁?

大宅

引用:Quote:selina86+發表於+16-1-14+01:04+初診

原帖由 tinoijcc 於 16-01-14 發表
咁即係要飛2次, 第一次去初診, 留3日2夜, 飛第2次, DAY 10 至放胎 DAY 16??? 如果順利的話。。。係 ...
係啊,初診2日1夜都ok

大宅

引用:Quote:原帖由+bubiwong+於+16-01-13+發表唔

原帖由 selina86 於 16-01-14 發表
初診...共2 天
Day 10 照內膜,如ok, day 12 取卵, day15 放胎..共6 天 (如唔ok , 便要順延,所以最好買 ...
多謝你既解答

大宅

引用:Quote:原帖由+大白兔糖+於+16-01-07+發表大

原帖由 laalalla 於 16-01-14 發表
應該會自己一個人去,
如果時間夾到可以有個伴
如果就到可以約埋一齊去 起碼有個伴

別墅

Remido 發表於 16-1-13 08:17
請問費用刷咭是否一定要用銀聯,Visa or Mastercard 可以嗎?

費用大過 NT 5000 便可以刷卡 , 叫姑娘蓋印就可以

大宅

畀面勳章

laalalla 發表於 16-1-14 09:32
應該會自己一個人去,
如果時間夾到可以有個伴
如就M期, 我就係三月頭左右呀, 希望可以夾到easter 抽卵加放胎, 因c6平日放唔到假

別墅

tinoijcc 發表於 16-1-13 12:06
你好, 謝謝你的回覆, 如果我想7月做IVF, 咁我幾時要BK, 由初診至手術, 大約要幾耐時間?同埋要飛去幾 ...

首先你要就一就你 7 月既 MC, 簡單流程係 :

MC 一開始黎, 就訂機票

MC 第 2/3 日到台灣 (台灣初診係星期一(晚) 三(早) 五(晚)
如果撞到星期一 / 三 , 可以坐早機 7:30am 飛, 大約 9 點幾到 , 之後直接去聯合抽血 , 拎報告 , 5pm 到北醫掛號初診
時間趕就晚機走 , 唔趕第二日機走返香港, 順利開針你會有針藥帶返香港打

之後約 第 7 日後再回台灣回診 , 抽血 , 照 US , 隔多 2 日抽卵 , 再隔多 3 日植入

植入完基本上可以直接回港休假等派彩

詳細都可以去佢地既平台(Forum) 有好多 Information, 網址我諗唔方便係度 post , 不過好易搵到

大宅

畀面勳章

ae99 發表於 16-1-14 12:17

請問已抽卵及放胎的JM, 抽卵同放胎既程序係點既呢? 先生係唔係o係抽卵同時放精呢?

別墅

大白兔糖 發表於 16-1-14 12:28
請問已抽卵及放胎的JM, 抽卵同放胎既程序係點既呢? 先生係唔係o係抽卵同時放精呢?
...
抽卵同放胎 <-- 你係講放凍胚嗎 ?

如果係既話 , 都係回診 , 拎藥 , BEC 會幫你定左邊一日返台灣 , 返到去內膜 , 打破卵 , 植入 , 走人

先生係唔係o係抽卵同時放精呢? <-- 係 , 記得帶結緍証明書 (副本) 同 passport (副本)

大宅

唔該晒你呀, 依家我CONCEPT 清楚左小小了~~~希望一次搞掂~

別墅

大白兔糖 發表於 16-1-14 12:28
...

如果你係講初診完回診放鮮胎 , 過程大約係 :

早一晚回台 , 第二日一早到北醫抽血 , 上 5 樓簽到 , 照卵泡 , 如果 ok 的話 , 會安排破卵針藥

2 日後會抽卵, 當日因為要麻醉 , 必需有親人(友人)陪同先可以抽 , C6 當日會留埋丁丁 (又或者可能初診果陣留埋丁丁 , 叫北醫雪起佢呢日用, depend on 假期同安排)

再 3 日後會安排返北醫植入 , 植入完係休息室度訓一陣就可以落床走人

別墅

tinoijcc 發表於 16-1-14 13:01
唔該晒你呀, 依家我CONCEPT 清楚左小小了~~~希望一次搞掂~
隔離 POST 有 JM list 哂 d 資料 (原來可以貼 link , XD ) , 有需要可以係呢度搵下
http://baopie.net/index.php/forum/%E4%B8%AD%E3%80%81%E6%B8%AF%E3%80%81%E6%BE%B3%E5%8D%80

大宅

唔好意思, 想問多少少, 咁放完胎後, 派彩中/或唔中, 洗唔洗番台灣比寶EC 覆診?

別墅

tinoijcc 發表於 16-1-14 13:03
唔好意思, 想問多少少, 咁放完胎後, 派彩中/或唔中, 洗唔洗番台灣比寶EC 覆診? ...

放完返香港等 14 日驗血開彩 , 中 / 唔中都需要回覆醫師, (這是專重)

中 - 回診, 拎藥 (不過聽講同 BEC 可以溝通下 , 叫 C6 代拎, 不過應該係 case by case 掛)
唔中 - 可以 email 問下 BEC 需唔需要回診賽後檢討

別墅

寶派新加了一個香港 JM 用的討論區呢

http://baopie.net/index.php/foru ... 2%E4%BA%A4%E6%B5%81

大宅

回覆:大白兔糖 的帖子

我有打算呀!你book左未呀?

大宅

ae99 發表於 16-1-14 13:06
放完返香港等 14 日驗血開彩 , 中 / 唔中都需要回覆醫師, (這是專重)

中 - 回診, 拎藥 (不過聽講同 BEC ...
明白, 唔該晒~即係大約飛3次~

大宅

引用:大家好。我打算2月尾3月頭去初診。有同路人

原帖由 大白兔糖 於 16-01-07 發表
大家好。我打算2月尾3月頭去初診。有同路人嗎?
我都想2月尾去,但想就返M期

大宅

15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第三回

大白兔糖 發表於 16-1-14 12:16
如就M期, 我就係三月頭左右呀, 希望可以夾到easter 抽卵加放胎, 因c6平日放唔到假
...

呢個 post 好有用, 謝謝樓主及各位 JM既分享
我都考慮緊會唔會做 IVF, 睇咗呢度開始比較清楚個療程

想請問一下大家喺香港有無先做過啲咩檢查?

首頁
23456...24

尾頁

跳至