自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2023年兔年勳章 2018母親節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章

我想幫小女(10 歲) 及小兒 (6 歲) 報學羽毛球作為長期運動項目 (他們已學過短期班,有基礎能力), 現正選擇YMCA (尖沙咀,有技術改良班,羽毛球隊..) 或 香港體育學院 (沙田學院上堂,有六個級別) 的羽毛球班。

請問各位家長,有沒有小朋友上過這兩個長期班,給我一些意見, 謝謝!

侯爵府

2023年兔年勳章 2018母親節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章

請羽毛球愛好者,有經驗者,給我一些意見,謝謝!

大宅

我囡在沙田體院由Level 1 打到Level 6, 每三個月有一次Exam.,
教練全是港隊或前港隊, 但有部份教練真是冇心機教, 曾有一個(現役港隊)比人投訴到冇得教, 而且進度好慢.
有沒有考慮去考青苗, 打得好的話, 可以考上青年軍, 比打體院好得多呀!

侯爵府

多謝sunniema的意見!

小女及小兒今天去了體院測試,可以入Level 2的班, 至於考青苗, 相信未夠資格。

sunniema, 你的女兒有沒有繼續打羽毛球? 完成Level 6 可有資格入青苗/青年軍....?

男爵府

原文章由 maxisau 於 08-9-7 23:46 發表
多謝sunniema的意見!

小女及小兒今天去了體院測試,可以入Level 2的班, 至於考青苗, 相信未夠資格。

sunniema, 你的女兒有沒有繼續打羽毛球? 完成Level 6 可有資格入青苗/青年軍....? ...

其實考青苗唔使好高要求姐,佢學費都唔平
最好就報暑假班,教練會撰幾個去考青年軍,
咁樣比較容易入青年,青年軍學費平好多,

侯爵府

樂樂, 多謝你的資料!

小女去年也有參加由羽毛球總會舉辦的暑期班, 不過教練無給他們繼續學羽毛球的資料, 只拿了一個一星章。

剛上過羽毛球總會的網頁, 青苗的選拔日期已過, 要等明年!

男爵府

原文章由 maxisau 於 08-9-8 14:06 發表
樂樂, 多謝你的資料!

小女去年也有參加由羽毛球總會舉辦的暑期班, 不過教練無給他們繼續學羽毛球的資料, 只拿了一個一星章。

剛上過羽毛球總會的網頁, 青苗的選拔日期已過, 要等明年! ...

我覺得如果你想佢地進步快,經濟又許可話,
請私人教練或者幾個小朋友一齊學,會好d,
同時又參加體院課程,

大宅

Hi, Maxisau,

我囡經私人教練, 推薦入青年軍, 據我所知, 青年軍大部份是青苗升上去的. 考青苗不是太難的. 如果你小朋友已可打Level 2, 考青苗應冇問題. 還要再強調, 體院的訓練班與青年軍是兩回事, 完全沒有關係的. 樂樂講得對呀, 跟私人教練是最有效的. 體院真係好dump鐘!

子爵府

南華會都有班,不過遠唔遠呢!!!

原文章由 maxisau 於 08-9-6 13:22 發表
我想幫小女(10 歲) 及小兒 (6 歲) 報學羽毛球作為長期運動項目 (他們已學過短期班,有基礎能力), 現正選擇YMCA (尖沙咀,有技術改良班,羽毛球隊..) 或 香港體育學院 (沙田學院上堂,有六個級別) 的羽毛球班。

請問各位 ...

大宅

想問 $60 / 一小時, 十二人一班,貴嗎?

男爵府

原文章由 sunniema 於 08-9-8 22:56 發表
Hi, Maxisau,

我囡經私人教練, 推薦入青年軍, 據我所知, 青年軍大部份是青苗升上去的. 考青苗不是太難的. 如果你小朋友已可打Level 2, 考青苗應冇問題. 還要再強調, 體院的訓練班與青年軍是兩回事, 完全沒有關係的. ...

我仔就參加左私人班一年,100/2hr ,5-6人,一星期一堂,
跟住參加暑假班,亞sir 推薦去考青年軍,
打左青年軍一年升左重點,
我見過有d小朋友只係有青苗水準,
但都可以接受重點青年軍訓練,
人事關係都幾重要

[ 本文章最後由 樂樂 於 08-9-9 11:33 編輯 ]

男爵府

原文章由 小泳 於 08-9-8 23:41 發表
想問 $60 / 一小時, 十二人一班,貴嗎?

一小時好快過,又12人,學到野就好少,
當運動就差不多,

子爵府

原文章由 樂樂 於 08-9-9 10:01 發表

我仔就參加左私人班一年,100/2hr ,5-6人,一星期一堂,
跟住參加暑假班,亞sir 推薦去考青年軍,
打左青年軍一年升左重點,我地冇打過私鍾.
我見過有d小朋友只係有青苗水準,
但都可以接受重點青年軍訓練,
人事關係都幾 ...

請問有冇青苗啲資料呀

男爵府

原文章由 高達媽媽 於 08-9-9 10:13 發表

請問有冇青苗啲資料呀

一年一次,1月左右你留意羽毛球總會網址.

侯爵府

我都打算叫阿囡下次參加青苗的選拔, 試一試她的程度。

我在羽總的網頁, 還見到有金、銀、銅章的訓練, 大家有沒有學過?

d2343130,

看過南華會的羽毛球班, 暫時未有適合時段。

男爵府

原文章由 maxisau 於 08-9-9 15:22 發表
我都打算叫阿囡下次參加青苗的選拔, 試一試她的程度。

我在羽總的網頁, 還見到有金、銀、銅章的訓練, 大家有沒有學過?

d2343130,

看過南華會的羽毛球班, 暫時未有適合時段。 ...

如果地點方便的話,不防參加,

伯爵府

我都想亞女學打,佢8yrs,比較肥,想佢做下運動,如果可以有教練教佢會好d,唔知有無人知邊度學最好呢?(kowloon district)
tks!

大宅

係呀, 若果當做運動, 收得太貴就吾抵了

原文章由 樂樂 於 08-9-9 10:07 發表

一小時好快過,又12人,學到野就好少,
當運動就差不多,

大宅

樂樂,

你仔是那區重點, 我囡是上水區, 會否是隊友?

首頁

尾頁

跳至