論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

姐姐黎左兩年,做野都OK.開頭個時bb細,好多時都係我買送,近呢一年開始俾佢買,錢就放係個盒仔度,差唔多完我先再俾,都知佢冇打苦頭,唔多我就由佢,一路都冇出聲,有時發覺d錢去得好快,我就自己買一排。咁佢又會好d,從來都冇過問d錢買左咩,但係今日趕住帶大仔去學野,叫佢去買一磅雞亦,眼見個盒仔好似有張20,俾多張100佢,夜晚見個盒度得返40。真係離晒譜。你地會出聲問嗎。點問好d.有時擺200,好快,兩日就冇晒,但講緊係正係夜晚個餐同我仔兩個人食,阿女煲粥個d,都係我買。我同老公又係出面食埋先返。

男爵府

回覆:工人打苦頭

打錯,都知佢有打苦頭。

男爵府

引用:姐姐黎左兩年,做野都OK.開頭個時bb細,好

原帖由 dandan_0603 於 16-01-08 發表
姐姐黎左兩年,做野都OK.開頭個時bb細,好多時都係我買送,近呢一年開始俾佢買,錢就放係個盒仔度,差唔多 ...
做壞咗個頭,過咗去個d就算

同佢講你想計返屋企現時既開支,以後佢用親錢都需要單據,同埋比本簿佢做返條數比你。你自己要不定時對下數,等佢唔好咁過份。

la_source    發表於 16-1-8 10:00
咸蛋三寶飯    發表於 16-1-8 05:53

伯爵府

買野盡量我去買,
頂多叫佢地拎,
叫佢地買野多數俾8達通 + 要有單,
我會睇單,
現金係每次俾,
叫佢地買既野我亦知大約幾$,
或叫佢只買幾$,
唔會擺定$在家引誘佢,
唯一我知佢地打斧頭的係車$ (搭車去中心餵我爸食飯),
本來都算,
後來發現肥印果段時間去咗銀行,
本來又算,
問題係佢一樣時間番,
咁即係佢去銀行 + 行番我屋企,
咁我爸用咗幾多時間食飯?
食唔食得飽?
所以諗住買張8達通俾佢,
佢打唔到我斧頭,
亦可以check 到佢幾点走。

你唔出聲/唔做d野,
佢地只會愈來愈過份。

如果我知佢打我斧頭,
我會即時落街睇價$,
或同姐姐講帶佢去事發現場,
同檔主理論睇吓要報海關定police?

別墅

好媽媽勳章

我個姐姐都係咁,初初買餸無落薄,唸住睇吓姐姐老唔老實,後來覺得佢經常買贵嘢,有D唔妥,之後每次比錢佢嘅時候,我都會問佢買咩?幾錢?係邊間買?煩吓佢,等佢知道我有留意!一星期後,我就叫佢每買一樣寫低係本簿,得閒我又睇吓問吓,雖然唔知佢寫咩!!起碼知道我有留意,打苦頭都唔會咁過份,

大宅

記錄清楚,打苦頭都小D(街市不用交收據,其他如超市、藥房全部要有單)

大宅

引用:姐姐黎左兩年,做野都OK.開頭個時bb細,好

原帖由 dandan_0603 於 16-01-08 發表
姐姐黎左兩年,做野都OK.開頭個時bb細,好多時都係我買送,近呢一年開始俾佢買,錢就放係個盒仔度,差唔多 ...
用了80元,你應該立刻問她買了什麼,以後要紀錄清楚

男爵府

我唔想同工人係金錢上有咩瓜葛, 反正我唔介意自己買(佢地真係無咁識揀), 所以只會放張有錢既八達通係屋企俾姐姐有時補購少量物品.

我用工人既大原則係自己做到既野盡量自己做, 減少同工人不必要的磨擦, 有人會覺得我咁傻咩都自己做, 但我只需要工人正正常常已很滿足

大宅

我是每天早上指定工人買野的,例如
買20元鯪魚肉,一斤青豆角
兩磅雞翼係44元
甘我就放低100元佢
打極斧頭都係幾蚊

而且要佢去我指定的菜檔肉檔魚檔買,其次是自己必須要也知送菜價格

大宅

開心吸收勳章

jumug 發表於 16-1-8 00:43
做壞咗個頭,過咗去個d就算

同佢講你想計返屋企現時既開支,以後佢用親錢都需要單據,同埋比本簿佢做返條 ...

我都係咁, 一開始就叫佢買嘢攞單, 就算街巿舖頭報大數, 都只不過係一兩蚊一日, 起碼有個譜. 另外, 佢知你會睇住條數, 佢都唔敢咁大膽.

我有相熟肉枱, 佢買肉一定要去嗰度, 應該唔會報大數.

複式洋房

回覆:dandan_0603 的帖子

D 友仔如果比佢地買,佢地係必定打倒,我個工人仲狠,我自己都買慣買熟個肉檔,明明D豬肉望落得20元佢夠膽開30元,菜一斤16元但佢可能只買10両約12元又有錢袋。總之自己去買就又靚又多,有時我都真係唔知佢比人呃定佢呃我!所以我現在嬲嬲地朝朝帶佢落去買!好多人話預左佢地會打係正常,但我個人不太接受!冇理由自己死慳死抵周圍格價為的是慳嗰一個幾毫,但每日比呢D蛋散呃翻轉頭!係條氣唔順!

男爵府

畀面勳章

如可以當然盡量自己買,如姐姐買就要求有單據,錢都係盡量唔好過佢手﹗

翡翠宮

dandan_0603 發表於 16-1-8 00:36

咁就一定要問.
因為太明顯; 應該趁呢個機會問佢.
尋日比左120蚊, 你買一磅雞翼; 買左幾多錢? 而家得番40??
只買一樣野去左80; 一定要趁呢個機會問佢; 如果多幾樣; 佢有得混淆視聽.

公爵府

盡量自己買

別墅

叫姐姐買嘢一定要攞單,街市都要,否則去超市買。另我有一本數薄,每次比200 or 300 元佢,然後 mark 底,佢買嘢係到扣,用囇D$或得閒就同佢對單。

大宅

你咁放任佢唔亂嚟就奇啦,一定要叫佢攞單,就算街市/小店手寫單,都好過任佢亂使錢

侯爵府

好媽媽勳章

回覆:dandan_0603 的帖子

你叫佢每天買咗乜都要寫出來,日日同佢對數對一排,如果唔係佢寫3幾日就會唔寫

大宅

盡量自己買

水晶宮

你無拎單對數?

我只會比姐姐去supermarket. 我會對返條數,姐姐都知。

大宅

dandan_0603 發表於 16-1-8 00:36

同我一樣,工人打斧頭越來越犀利,但見佢做野ok,而家又要湊初生B,就又佢,換工人又要教過,所以當加左人工比佢,個心會舒服D。

首頁

尾頁

跳至