論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:姐姐黎左兩年,做野都OK.開頭個時bb細,好

原帖由 dandan_0603 於 16-01-08 發表
姐姐黎左兩年,做野都OK.開頭個時bb細,好多時都係我買送,近呢一年開始俾佢買,錢就放係個盒仔度,差唔多 ...
我工人初時好大膽 一黎博我地忙唔得閒睇 二來因為有D肉檔菜檔又或者其他姐姐幫忙寫單

初初我都由佢 因為預左 佢打幾多 我係過時過節既本來俾利是錢到扣番 亦要求佢去超市買肉 後來佢當我白痴 double咁寫菜錢 我就毎晚食晚飯時check 再話佢俾人呃唔好再去嗰檔買菜 人地$15 2斤菜 你$12得一斤 俾佢知你知價...

其實D 肉檔同菜檔都衰 成日幫佢地寫單 我第一個工人個檔主夠膽寫$23 2隻節瓜 加2種菜 $80 你話過唔過份 我即刻同佢去理論 個檔主唔敢退錢 因為係作既

男爵府

我個工人又係洗$倒水咁,唔貴唔買。好野亂咁整。
買$8.5一個的日本稻庭烏冬,salt係英國salt,老公買的粉紅岩salt佢拿來粗用,橙花蜜糖佢拿來普通煮飯用,應該用來焗的外國春鷄佢蒸左佢,日本和牛佢當普通牛肉拿來炆,一大pack羊架一次過煮晒十幾支又煮到硬晒,有27蚊15隻美國雞蛋唔買,買24蚊8隻果D但是佢自己食。
買40蚊牛肉,落左幾塊在我碗麵,全部無晒,即是佢自己食晒,只是煮平雞翅,魚皮餃比我們放麵。

男爵府

同佢講pack有機菜是先生太太的,佢就扮幪照食。
我們食雪印牛油,本來買平少少比佢,佢食完就買番雪印比自己。
我們買左日本帶子放麵,我們不在佢自己拿來食。

子爵府

所以從來不叫工人買餸,街市寫單都會跟工人夾埋寫多幾元。

公爵府

引用:所以從來不叫工人買餸,街市寫單都會跟工人

原帖由 CheungKeeKee 於 16-01-09 發表
所以從來不叫工人買餸,街市寫單都會跟工人夾埋寫多幾元。
有同感,街市太多假單,就算叫工人買,只有去超市買餸,大家無謂煩於錢銀上!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

dandan_0603 發表於 16-1-8 00:36
姐姐黎左兩年,做野都OK.開頭個時bb細,好多時都係我買送,近呢一年開始俾佢買,錢就放係個盒仔度,差唔多 ...
趁呢個機會同佢講,話買咗80蚊雞翼好貴,呢檔唔老實,唔好再幫襯。順便話阿Sir話D買餸錢用多咗,叫佢寫返低每日買咗咩。
我自己就每日俾錢,叫工人即日寫低,有乜問題就即日問,費事過兩日先問佢有藉口話唔記得。

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

回覆:工人打苦頭

我工人之前用了6年,我要求佢每日寫低買咩幾錢,每日計下d錢

有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

首頁

尾頁

跳至