美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我一直做開負離子,貪佢方便,唔使煩。大概半年到9個月一次,每次$1000。好處係唔使日日整、方便,唔好處係單調、藥水氣味強、每次整要幾個鐘。
最近頭髮開始唔聽話差唔多要整負離子,不過偶然同朋友傾開佢介紹Amika 髮夾。佢講到幾好用,每日幾分鐘、又唔傷頭髮、香港買可以終生保用又無限次counter set 頭。因為唔平而且每日又花時間,我驚自己最後會嫌麻煩或掌握唔到技巧唔用浪費金錢。有冇用過嘅jm可以分享下?

男爵府

回覆:苦惱中,徵意見,Amika 髮夾

上個月買佐 開頭唔識個skills 都有去番希慎搵sa 幫我set 頭順便教埋我點夾 (因為我要夾孿)佢地都有耐性呀 依家自己大概知點夾 日日都有用

講多小小 因為我個頭比較毛燥 用佐個夾頭髮望落去係有光澤d 同順d 不過我夾前夾後有落小小髮油(other brand) 唔知關唔關事

伯爵府

Amika我已經用左四年喇 好耐用 日日都夾頭未見有壞 有次有個新同事都讚我頭髮好靚

本身髮質毛燥孿底 除左負離子基本上無野搞得掂 唔係hard sell amika真係可以夾到毛燥消失 又可以hold成日 而家朝朝都夾直 髮尾向內夾 一下一下慢慢夾 就會出現健康秀髮嘅光澤

至於傷唔傷頭人人講法都唔同 始終日日咁熱夾佢 本身我啲頭毛唔係天生麗質 又有染髮 髮尾點都係有啲乾嘅

大宅

引用:Amika我已經用左四年喇 好耐用 日日都夾頭

原帖由 Gi-leung 於 16-01-09 發表
Amika我已經用左四年喇 好耐用 日日都夾頭未見有壞 有次有個新同事都讚我頭髮好靚

本身髮質毛燥孿底 除左 ...
你用幾多度?我用180度 hold 唔到全日,啲毛燥三四小時就飛起哂,潮濕天氣真係一個鐘就打回原型

大宅

引用:上個月買佐 開頭唔識個skills 都有去番希慎

原帖由 tiffanytang 於 16-01-09 發表
上個月買佐 開頭唔識個skills 都有去番希慎搵sa 幫我set 頭順便教埋我點夾 (因為我要夾孿)佢地都有耐性呀 ...
咩brand?好好用?

伯爵府

引用:Quote:原帖由+Gi-leung+於+16-01-09+發表Am

原帖由 小小魔天使 於 16-01-09 發表
你用幾多度?我用180度 hold 唔到全日,啲毛燥三四小時就飛起哂,潮濕天氣真係一個鐘就打回原型

...
200度
你試下係毛燥位hold兩秒 慢慢夾落去
我平時夾一下都用四五秒的
唔好一下好快咁落 會好啲

子爵府

引用:Quote:原帖由+小小魔天使+於+16-01-09+發表

200度
每日夾會唔會好耐好麻煩?我驚自己堅持唔到。

子爵府

引用:上個月買佐+開頭唔識個skills+都有去番希慎

上個月買佐 開頭唔識個skills 都有去番希慎搵sa 幫我set 頭順便教埋我點夾 (因為我要夾孿)佢地都有耐性呀 ...
易唔易學?你學咗幾耐先識?每日要夾幾耐?

大宅

引用:Quote:原帖由 小小魔天使 於 16-01-09 發表

200度
其實我有都hold四五秒先拉落去,而且每汁頭髮都會拉三四次,翹起位置仲會拉五六次添,但效果真係唔算keep得好,唔知係我髮質差?手勢差?定係部機有問題呢

大宅

引用:Quote:原帖由 Gi-leung 於 16-01-09 發表20

原帖由 zjz 於 16-01-09 發表
我一星期用四五日,剩返一兩日扎起當比頭髮休息下,好似一星期有一兩日唔化妝咁,比皮膚休息下

伯爵府

引用:Quote:原帖由+Gi-leung+於+16-01-09+發表20

一來我自己習慣左set頭
二來唔夾勁亂 咁就自自然然要日日夾

伯爵府

引用:Quote:原帖由+Gi-leung+於+16-01-09+發表20

其實我有都hold四五秒先拉落去,而且每汁頭髮都會拉三四次,翹起位置仲會拉五六次添,但效果真係唔算keep得 ...
我每執拉一兩次就得 你係全乾髮夾?
不如你試下用高溫啲得唔得⋯

大宅

我天生曲髮, 濕度唔高keep得比較持久效果都直, 落雨天濕度高夾咗都唔太直, 只維持半日又漸漸散同曲番少少, 可能我夾嘅技術唔好, 有啲失望

大宅

引用:Quote:原帖由 小小魔天使 於 16-01-09 發表

我每執拉一兩次就得 你係全乾髮夾?
不如你試下用高溫啲得唔得⋯
係呀,全乾髮夾,我驚再高溫啲會燶呀

大宅

Amika 我都用在幾年!真係唔錯!頭髮由電卷,負離子,染髮⋯⋯攪到又乾,又多開叉!真係有個夾,我已幾年無電,無染,無負離子!不過真係好睇天氣!一濕就好快打回原形,所以濕度高我扎起,濕度低就夾!

男爵府

開頭係煩呀 搞佐兩個鐘 正到個人都忟 但依家最多十分鐘就出得門口啦

男爵府

引用:Quote:原帖由+tiffanytang+於+16-01-09+發

咩brand?好好用?
我話髮尾油用其他牌子呀 唔係amika ah

男爵府

好用,我都係響bk比jm燒到去買
夾完順好多,毛燥明顯好左
不過每次夾之前
我都有搽佢amika果枝保護油先(咩名唔記得)

大宅

引用:Quote:原帖由+Gi-leung+於+16-01-09+發表Am

...
我用160度 都hold到全日

大宅

我話髮尾油用其他牌子呀 唔係amika ah
我知呀,就係問你用邊隻牌子

首頁

尾頁

跳至