在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

醫C叫買牛初乳,但係據說牛初乳好多激素、無係幾好~S26、A+、7+7、保兒加營素~到底邊隻好D

禁止訪問

複式洋房

回覆:eaglecheung415 的帖子

咩牌子?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

bb 幾大?

複式洋房

引用:bb+幾大?

原帖由 bosch 於 16-01-12 發表
bb 幾大?
2歲

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

ElvisCheuk 發表於 16-1-12 11:39
2歲
有冇試下響食物度加多d 油份?

複式洋房

引用:Quote:ElvisCheuk+發表於+16-1-12+11:39+2

原帖由 bosch 於 16-01-12 發表
有冇試下響食物度加多d 油份?
餐餐都有加油。醫C話吸收問題

瑪瑙宮

ElvisCheuk 發表於 16-1-12 18:47
餐餐都有加油。醫C話吸收問題
如果係吸收問題,咁食牛初乳果d 會有用?

加油加得夠唔夠又係另一問題....

你個小朋友有幾瘦? 如果係精神奕奕,唔駛太擔心。

複式洋房

回覆:bosch 的帖子

我都唔知有無用,所以都十五十六。油就絕對加得夠ga啦。我餐餐都會加適當油。不過佢又真係好好活力。身體好好。只係身高體重對於佢依個階段差一D。

瑪瑙宮

ElvisCheuk 發表於 16-1-13 03:44
我都唔知有無用,所以都十五十六。油就絕對加得夠ga啦。我餐餐都會加適當油。不過佢又真係好好活力。身體好 ...

小朋友好好活力的話,佢消耗既卡路里比吸收多,自然唔肥,好難去印證係咪吸收得唔好,我d 仔女都係咁。

我明白你擔心,我細女身高ok,體重越黎越輕,初初醫生話高得好就冇問題。幾個月前佢體重幾乎跌出生長線,醫生要check 緊d。我試由飲食去幫佢增肥,以前我整咩野食都係少油無糖,而家我搽麵包時搽大pat 牛油或多d 花生醬,間中俾佢食炒蛋同薯條,出街開始俾佢飲果汁等,好彩佢體重追得番。

你想試俾補充劑咪試左先,唔試唔知work 唔work。我聽得最多係俾xx加營素。

複式洋房

引用:Quote:ElvisCheuk+發表於+16-1-13+03:44+我

原帖由 bosch 於 16-01-13 發表
小朋友好好活力的話,佢消耗既卡路里比吸收多,自然唔肥,好難去印證係咪吸收得唔好,我d 仔女都係咁。

...
多謝JM理解。聽你講完我都好想試下。其實我帶到宜家已經好大壓力~由出世到宜家都係自己一個好比心機去養育佢~但係宜家竟然話營養不良~我對自己越來越無信心la~開始懷疑自己係唔係邊度做得唔好~覺得自己唔係一個好媽媽好辛苦

大宅

回覆:BB太奀~救介紹增肥奶粉~唔該!

加營素

複式洋房

引用:加營素

原帖由 IamKitty 於 16-01-14 發表
加營素
多謝~決定買來試下。唔知邊隻口味小朋友會容易接受D呢?

瑪瑙宮

ElvisCheuk 發表於 16-1-14 02:00
多謝JM理解。聽你講完我都好想試下。其實我帶到宜家已經好大壓力~由出世到宜家都係自己一個好比心機去養育 ...

營養不良又言重左,你個小朋友又唔係冇得食,好難會營養不良。

你有冇幫你個小朋友計過 BMI?2歲開始可以計。 你上網搵BMI for kids 果種calculatior 黎計。

都係果句,小朋友日日跑跑跳跳,只要佢地夠精神又健康,你唔駛質疑自己。

複式洋房

引用:Quote:ElvisCheuk+發表於+16-1-14+02:00+多

原帖由 bosch 於 16-01-14 發表

你有冇幫你個小朋友計過 BMI?2歲開始可以 ...
按我屋企個秤體重計算BMI正常。按健康院嘅輕佐D都唔知邊個秤先正常

複式洋房

引用:Quote:ElvisCheuk+發表於+16-1-14+02:00+多

原帖由 bosch 於 16-01-14 發表

你有冇幫你個小朋友計過 BMI?2歲開始可以 ...
你有無買過保X加營素

瑪瑙宮

ElvisCheuk 發表於 16-1-14 21:55
按我屋企個秤體重計算BMI正常。按健康院嘅輕佐D都唔知邊個秤先正常

...
你用你屋企個磅時準唔準?

如果兩個 BMI 都係正常範圍,咁你唔駛擔心啦。如果一個正常一個過輕,咪試下幫小朋友增重。

我冇俾小朋友食xx加營素,我只係靠由食物度幫個女增重咋。我二仔要返學,運動量太高,夜晚又練仙咁唔食野,所以長期貼住過輕既位置。

複式洋房

引用:Quote:ElvisCheuk+發表於+16-1-14+21:55+按

原帖由 bosch 於 16-01-15 發表

如果兩個 BMI 都係正常範圍,咁你唔駛擔心啦。如果一個正常一個過輕, ...
屋企個同其他地方嘅秤出來體重一樣,就係唔同健康院個。我BB一日都黑都無時停~我都唔知係佢到底係唔吸收還是太活躍~醫C又話佢吸收唔好導致輕微營養不良、因為佢好好胃口

複式洋房

引用:Quote:ElvisCheuk+發表於+16-1-14+21:55+按

原帖由 bosch 於 16-01-15 發表

如果兩個 BMI 都係正常範圍,咁你唔駛擔心啦。如果一個正常一個過輕, ...
請問食D咩食物會比較容易增到肥?

瑪瑙宮

ElvisCheuk 發表於 16-1-15 15:28
屋企個同其他地方嘅秤出來體重一樣,就係唔同健康院個。我BB一日都黑都無時停~我都唔知係佢到底係唔吸收還 ...
咁你屋企個磅應該準d。

真係好難知小朋友係咪唔吸收,不過我覺得佢唔吸收的話,就唔會精神奕奕又面色好。

食物方面,我只係響麵包度搽多d 牛油果醬,俾佢地食下炒野炸野,有時我會疑惑我咁俾會唔會唔健康。不過我見身邊其他小朋友 (外國人)既飲食習慣同埋身形,加上我生多1,2個b 後會冇咁緊張, 我開始反思會唔會以前俾仔女既食物會唔會過份清淡。

首頁

尾頁

跳至