自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

子爵府

引用:唔知由幾時開始香港人覺得普通話好等於中文

原帖由 好命婆 於 16-01-13 發表
唔知由幾時開始香港人覺得普通話好等於中文好
我想同大家講,我算係半個普通話人,因為在國內出 ...
中文好(包括其他文字運用)來自多閱讀好文,好文要用心寫,自然感動別人,即使考試亦如是。

大陸文書運用目標在宣傳政令,大家互抄是因為寫中某些要句都能得分, 久而成習, 流行文章也多是劣文示範,互相抄襲濫調為時務,變成無意義的公章。好文是少之又少

好中文實際上和普通話好無甚關系。幾個堂表,一口北京京片子(我的普通話和他們練出來),在京時上重點中學,成績斐然,但香港會考(舊制)連甲部卷也滑鐵盧。不止佢地,當年好多先通 用普通話教學的 “愛國”港
校,甲部中文能拿A的也很少,考乙部都是精英班,但依然比例上難及本地無派別學校,反而9X淡化政治框框後,呢批學校有明顯進步,無他,學校圖書館閱讀種類都多好多。

伯爵府

引用:Quote:原帖由 芝芝吉 於 16-01-13 發表樓主

原帖由 Sweetka 於 16-01-13 發表
呢個同鬼佬唔一定英文作文好一樣道理
邊係呢!
我表弟係牛津大學教英文文法。純正香港人。

水晶宮

大力大力 發表於 16-1-13 08:44
唔晒題目,人地話普通話好呀~
咩叫唔哂題目?
Bye

子爵府

BK Milk勳章

大力大力 發表於 16-1-13 08:16
睇書內容是可以用普通話講出來,其實妳明不明,為什麼普通話好對寫作有幫助的原因?

...
咁我哋學中文都唔係單單為寫作嘅,係公開試嚟講,寫作都係佔其中一part, 並唔係全部。

如果多睇書已經可以改善寫作技巧,但硬要用另一種語言嚟學,只會事倍功半,我哋做父母嘅, 梗係想小朋友係愉快學習。

男爵府

回覆:普通話好=中文好?(長篇大論)

主要原因是技能根本不同。
能講、聽是一個技能,能讀、寫又是另外一種。
很多人以為美國人一定英文好,更好笑係因為請個賓姐小朋友英文就會好
但以前讀大學,好多鬼連英文101都過唔到,要retake。

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

引用:我仔五年級,普教中,講普通話連佢國內乾媽

原帖由 廷廷媽 於 16-01-13 發表
我仔五年級,普教中,講普通話連佢國內乾媽都話佢完全冇港式口音,但中文係四科最差果科,次次考試都重點溫 ...
我仔都係咁,國際學校,普教中,閱讀理解非常差,佢完全唔理解個意思,晚晚同佢做功課都要幫佢用廣東話翻譯返佢先明個詞語係點解,我都唔知點幫佢,我自己普通話都差......

禁止訪問

引用:我中學時係連續4年級別中文作文冠、亞軍,

男爵府

引用:照樓主咁講,+普通話好,+會考中文會唔合格

原帖由 miffyumiffy 於 16-01-13 發表
照樓主咁講, 普通話好, 會考中文會唔合格, 咁香港咁多人廣東話好, 會考中文咪全港攞A?

利申 ...
你的理解好像說不是「黑」,所以一定是「白」?
樓主的意思應該是要中文考試成績好,跟母語是否是普通話沒有直接關係。亦可以理解成只要語言學習,可以把聽講和讀寫分開。母語對聽、講有優勢,但無助於讀、寫。

珍珠宮

Sweetka 發表於 16-1-13 08:09
我無權威答你,你問中文老師啦!

普通話點都比廣東話書面語,要鑽牛角尖我都無計。
講道理、講事實,有晒例句,又話人鑽牛角尖?

子爵府

引用:Quote:大力大力 發表於 16-1-13 08:14 唔係

原帖由 meow~meow 於 16-01-13 發表
我都唔係挑機,你既中文錯字係BK數一數二,你講既普通話=中文好,完全睇唔到可說服人係邊⋯ ...
agree.........

男爵府

回覆:普通話好=中文好?(長篇大論)

其實學多種語言啫,洗唔洗咁非黑即白?今時今日普遍話已係世界語言其中一種,連其他國家都會俾學校教。學校唔教,又咪係興趣班學

子爵府

引用:唔知由幾時開始香港人覺得普通話好等於中文

原帖由 好命婆 於 16-01-13 發表
唔知由幾時開始香港人覺得普通話好等於中文好
我想同大家講,我算係半個普通話人,因為在國內出 ...
同意你!。。

水晶宮

綠荳媽媽 發表於 16-1-13 09:26
其實學多種語言啫,洗唔洗咁非黑即白?今時今日普遍話已係世界語言其中一種,連其他國家都會俾學校教。學校 ...
你了解下依家普教中小學係點運作先。
Bye

子爵府

引用:Quote:大力大力 發表於 16-1-13 08:16 睇書

原帖由 carolizaton 於 16-01-13 發表
咁我哋學中文都唔係單單為寫作嘅,係公開試嚟講,寫作都係佔其中一part, 並唔係全部。

如果多睇書已經可以 ...
身同感受。。。

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

樓主講得好

不過,我覺得講廣東話轉數快D(唔知係咪應該叫轉數)

因為交字配合多變化同9聲、平仄唔同意思都可以比做句子(大概咁GE意思啦)

同埋當你日常用廣東話,但寫作用普通話書面語,其實有時會轉唔到D字眼
搞到一岩一忽

同埋好多時會同慣有GE字眼其實唔一樣,連成語都係
願身邊人皆有所歸

珍珠宮

Sweetka 發表於 16-1-13 08:31
我普通話唔叻,但點都知道普通話比起廣東話書面語好多,大部分都可以直寫,呢個係客觀事實。

其實我無意讚 ...

你仲係唔明討論的重點
我以下就用書面語打一段文字,而下文字,個個字都可以用廣東話讀出嚟:

一直以來,親子王國對我來說是一個消閒、吸收資訊的好地方。

同樣,你都可以用普通話讀出嚟

然而,普通話、廣東話各自都有口語,不能夠100%我手寫我口。

討論重點係:學習普通話對提升中文(特別係寫作能力)沒有正接關係。同樣可以話學習廣東話對提升中文(特別係寫作能力)沒有正接關係。但如果學生用回自己母語(廣東話)學中文,佢係習過程少咗障礙,對學習中文自然會有正面既幫助。

而不少廣東話,保留咗好多古文意思,廣東話母語的學生,閱讀古文相對容易,我隨手舉個例子:

杜甫《客至》

舍南舍北皆春水,
但見群鷗日日來。
花徑不曾緣客掃,
蓬門今始為君開。
盤飧市遠無兼味,
樽酒家貧只舊醅。
肯與鄰翁相對飲,
隔籬呼取盡餘杯。

「隔籬」一詞,香港學生一睇,就知係指住係隔離的鄰居,普通話母語既學生,根本唔知點解。

jeanne1120    發表於 16-1-13 10:39
jolo    發表於 16-1-13 10:11

子爵府

引用:Quote:綠荳媽媽 發表於 16-1-13 09:26 其實

原帖由 meow~meow 於 16-01-13 發表
你了解下依家普教中小學係點運作先。
係啦!好多人講極唔明,不是反對學普通話(獨立一科),而係反對普通話教中文課呀!!救命。。

Bigfatsheep    發表於 16-1-13 13:16
jeanne1120    發表於 16-1-13 10:40
jolo    發表於 16-1-13 10:11
meow~meow    發表於 16-1-13 09:41

子爵府

引用:Quote:Sweetka 發表於 16-1-13 08:31 我普

原帖由 Froggy_joe 於 16-01-13 發表
講得非常好。謝謝你。

水晶宮

Froggy_joe 發表於 16-1-13 09:35
你仲係唔明討論的重點
我以下就用書面語打一段文字,而下文字,個個字都可以用廣東話讀出嚟:

另外,普通話係經歷過胡、女真等外族語混合而成,非正統中國古代文學通用,所以當讀回文言文,一點也不通順。

jeanne1120    發表於 16-1-13 10:40
Froggy_joe    發表於 16-1-13 09:42
Bye

珍珠宮

ironmanmama 發表於 16-1-13 09:39
講得非常好。謝謝你。
有時講道理,講到好攰

你的掌聲,係我既支持,thx

首頁
12345...9

尾頁

跳至