自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

rainstarwater 發表於 16-1-13 12:37
喺街巿行左兩個圈,都唔知買咩魚好
我個仔鍾意用薑蔥蒸
買咩好呢?
唔使講更係......[好魚] 嘻嘻.

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:cmsm+發表於+16-1-13+15:43+邊樣?我

原帖由 Onlok 於 16-01-13 發表
我煮飯唔叻!只煮過梅菜鯇魚,鱔,煎紅衫魚煎,煎三文魚,青根,盲鰽,倉魚。九肚魚打邊爐。
魽魚係類似塘蝨咁,可以蒜頭豆豉蒸 或 炸一炸炆豆腐火腩,

如果游水魚就多數薑蔥清蒸就最好,

九肚魚可以炸 或 鹽水冬菜煮粉絲,先爆香薑下冬菜再爆香,下水,水滾就放魚,九肚魚快熟,煮幾分鐘就得,跟住落鹽落粉絲,熄火蓋上蓋焗一焗,等d粉絲熟,

烏頭唔怕鯹就可以整凍烏頭,就咁咩都唔做落蒸熟後雪凍,食時可點蒜蓉豉油或黃豆醬,

烏頭仲可以整泰或,係超市買冬陰公湯包料,用錫紙包住烏頭落d鹽,加埋冬陰公料包好,200度焗25-30分鐘到啦

珊瑚宮

引用:Quote:cmsm+發表於+16-1-13+15:43+邊樣?我

我煮飯唔叻!只煮過梅菜鯇魚,鱔,煎紅衫魚煎,煎三文魚,青根,盲鰽,倉魚。九肚魚打邊爐。
剝皮魚做法,斬件,薑起鑊,下魚,讚酒,下水,下芹菜,蓋上蓋,最尾用鹽調味

珊瑚宮

鯇魚腩除了薑蔥蒸之外,仲可以炸 & 豉油煎,下薑起鑊,下魚煎兩邊,讚酒讚豉油加水加糖(水唔好太多),蓋上蓋煮到魚熟最尾放蔥,如果多水就大開蓋煮多陣,等d水蒸發走

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:你地煮飯通常買咩魚?

多寶,桂花,鯇魚,黃立倉

男爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

回覆 rainstarwater 的帖子

石蚌,細鱗,青斑,泥鯭
未經本人同意,不得轉載以上內容

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 睛靈勳章

你地講d魚名,我好多都唔知係咩樣

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

la_source 發表於 16-1-13 12:43
桂花

我大愛____桂花! 魚肉又嫰滑,又冇骨(得一條大骨) , 大人細路都岩食。
另外烏頭﹑蒼魚都鍾意, 總之少骨我都OK!

la_source    發表於 16-1-14 16:11
Childhood is journey, not a race.

男爵府

引用:我家魚是不用買的,是釣的~。+

原帖由 大力大力 於 16-01-13 發表
我家魚是不用買的,是釣的~
你幾時開檔賣丫,好期待喎

男爵府

引用:Quote:原帖由+hate3party+於+16-01-13+發表

原帖由 大力大力 於 16-01-13 發表
幾多歲?

十多歲可跟ㄧ些遊艇散團(初級班),合ㄧ家大小,但最好選擇2~3級風才去~
得3歲點搞?

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

睇下有咩平靚正就買......
淡水魚:皖魚, 梅菜蒸, 薑葱炆豆腐, 筍殼, 桂花, 清蒸多, 烏頭整凍魚飯
有時買沙巴仔, 斑仔, 倉魚蒸
黃腳立, 馬友, 鮫魚, 沙尖, 海瓜子, 牙帶, 香煎。
大眼雞大條, 整凍魚飯, 細條會滾芥菜豆腐湯
你若盛開, 蝴蝶便來!

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

cmsm 發表於 16-1-14 15:03

子爵府

大力大力 發表於 16-1-13 16:59
我家魚是不用買的,是釣的~
你都食唔哂啦, 唔擺得過夜架~
怎麼你會聽一個心理唔平衡既人所說, 去對付一個已被佢騒擾欺凌十幾年, 束手無策既病人?? 將來有一日, 佢亦都可以同樣心狠手辣地對付並趕絕一個曾經係朋友既你. Good Luck!

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

cmsm 發表於 16-1-14 15:08
鯇魚腩除了薑蔥蒸之外,仲可以炸 & 豉油煎,下薑起鑊,下魚煎兩邊,讚酒讚豉油加水加糖(水唔好太多),蓋 ...

水晶宮

引用:Quote:原帖由 Onlok 於 16-01-13 發表我煮

原帖由 cmsm 於 16-01-14 發表

九肚鱼,澳門好多飯店多数椒鹽,好多都整得好味!

但香港D九肚魚,以前好似報道过有用福爾馬林,所以都唔敢買

rainstarwater    發表於 16-1-15 07:46
踩玻璃朋友    發表於 16-1-14 17:48

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我通常買鯇魚咋

愛 我 就 別 傷 害 我

伯爵府

開心吸收勳章 美好大世界2017勳章

回覆:rainstarwater 的帖子

有乜買乜

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:Quote:大力大力 發表於 16-1-13 16:59 我家

原帖由 踩玻璃朋友 於 16-01-14 發表
你都食唔哂啦, 唔擺得過夜架~

老婆剛話,雪柜太多魚,叫我比緊D人~

我家係最大的6門雪柜~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

大力大力 發表於 16-1-14 22:13
老婆剛話,雪柜太多魚,叫我比緊D人~

我家係最大的6門雪柜~
我都恨左好耐有個大雪櫃最衰唔係住你隔離啦, 唔係實得閒問你攞幾條~
怎麼你會聽一個心理唔平衡既人所說, 去對付一個已被佢騒擾欺凌十幾年, 束手無策既病人?? 將來有一日, 佢亦都可以同樣心狠手辣地對付並趕絕一個曾經係朋友既你. Good Luck!

首頁

尾頁

跳至