興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

MyFitnessPal 計數教學響哩度 : http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=15381082&pid=232629688&fromuid=562615

哩個POST唔係減肥POST ..
雖然係以維持體重,降體脂係主要方向.如果一入黎就要求餐單,或者問點食既.. 請唔好介意我唔理你.
我好強調,其實我比較著緊健康方面多過好唔好睇.
減肥非減命.. 愛惜身體

唔打算記卡路里做 Foodlog 既 ,你真係確定你想減肥 ?做記錄係付出最少既方法之一.
如果冇試過做 foodlog 直接問我食乜減 ,我會答你 ,用刀切飲漒水.
又唔運動又唔記錄 ,完全靠感覺 ... 九成九會變錯覺.

留意... 我既理論會好奇怪.
會叫你食到多過隻豬. 會叫你食你估唔倒咁多野..
接受唔倒既... 可以唔駛浪費時間了.
下面三條LINK睇左冇壞

一個例子,你真係需要米粉做早餐 ?碳水化合物並唔係身體組成必需.
對比 ,米粉,通粉,麵,飯,蕃薯,薯仔,菜類營養成份.
一大段減肥需知既癈話 Click me..
三大營養素既慨念

發問前需知...另外,唔想睇唒咁多POST ,都強烈建議睇左第一回合.
因為好多基本野響第一樓

-- 點解要係咁食 ? 唔食咪唔肥囉... 唸多左既原因
-- 點解要做FOOD LOG
-- 活動記錄,估計每日消耗量
-- 食物既選擇
-- 圖例 ,Reproduced Food Refined Food
-- 點解冇預設既餐單

第017回合
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=16515516&extra=page%3D1第一回 響度 . 大部份資料都會放番響 第一回 既頭五層樓.
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14784826&extra=&page=1

因為PM太煩... 所以決定開個PO吹水而且其實講黎講去都係差不多野.
又唔想再限定跳健身操
唔知點解減肥減到去睇埋食物 ,環境 ,運動 ,生理既野..

所以直接開個POST 記錄 ,都可以當係睇完書自己思考既筆記
或者拎自己做白老鼠既結果.

留意 ,全個POST 都冇專業知識(起碼我冇)
資料唔肯定正確 ,方法唔一定可以實行
我亦會好不負責任(雖然原則上文責自付)

專業資料 ,你會有好多選擇 .
包括問醫生 ,問專家 ,問營養師 ,問 Google
反正我係得閒無事既二打六 .. 要挑機請搵其他人..

最後 . 運動 ,同飲食都會有風險
循例講
我所講既野都只係吹水.
肯定不適用於長期病患,有心血管病,肝腎問題之類既病人.
(其實,如果你有類似既病,走去聽網友亂UP .. 你對自己都好唔負責任.. 小心身體)
成日亂UP 28 ..
不過, 減肥真係唔會,亦唔需要捱餓 .反而要考慮你食唔食得落應該食既野.

食物營養資料 : 美國 / 澳洲 / 香港 / 台灣

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:+本帖最後由+goddamnit+於+16-1-14+01:10+

男爵府

早晨,到呀!

排唔到頭位,做梗頸二。

男爵府

talkative 發表於 16-1-14 07:31
教主,你個標題仲係17回
係喎,教主係咪照吸標題但無改數字呀?

男爵府

今朝又破戒啦,食左個delifrance牛角包。

我發覺佢地分店唔同,出黎既味道同size都有出入,我屋企附近個間既牛角大隻好多,而返工個間就細著左,最緊要係........甜既!

我以後都唔會食呢間!

珍珠宮

環保接龍勳章

回覆:教主吹水集合區 .講飲講食講運動講減肥 ... 第017回合

簽到

大家好,我是子悠~~

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 goddamnit 於 16-01-14 發表

原帖由 talkative 於 16-01-14 發表
教主,你個標題仲係17回
錯覺

成日亂UP 28 ..
不過, 減肥真係唔會,亦唔需要捱餓 .反而要考慮你食唔食得落應該食既野.

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:今朝又破戒啦,食左個delifrance牛角包。我

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由+talkative+於+16-01-14+發表

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 goddamnit 於 16-01-14 發表

你最後要唔要補錢(行李)?
冇啊,剛剛好
下次可以再盡啲 (誤

成日亂UP 28 ..

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由+talkative+於+16-01-14+發表

珍珠宮

我今日上磅,跌返去105,成個人都好攰
搵番多少少補給響身吧,唔餓都塞啲野入肚

成日亂UP 28 ..

侯爵府

回覆:教主吹水集合區 .講飲講食講運動講減肥 ... 第018回合

報到
忙咗2日暈暈地,依家出發去暴食

fdlover    發表於 16-1-15 15:14

侯爵府

原帖由 fdlover 於 16-01-14 發表

我發覺佢地分店唔同,出黎既味道同size都有出入,我屋企附近個間 ...
甜的牛角包

侯爵府

又瘦返晒,忙家事也要保重身體

男爵府

引用:Quote:原帖由+goddamnit+於+16-01-14+發表

忙緊時真係好難照顧好自己,加油,放定D野食晌袋

男爵府

引用:報到忙咗2日暈暈地,依家出發去暴食

原帖由 littlefatc9bk 於 16-01-14 發表
報到
忙咗2日暈暈地,依家出發去暴食
食咩野呀?

珍珠宮

回覆:教主吹水集合區 .講飲講食講運動講減肥 ... 第018回合

無聊 ... 空腹血糖

fdlover    發表於 16-1-15 15:16
danishbelle    發表於 16-1-14 17:37
成日亂UP 28 ..

男爵府

原帖由 fdlover 於 16-01-14 發表

我發覺佢地分店唔同,出黎既味道同size都有出入,我屋企附近個間 ...
牛角飽其實我都好鐘意食,不過奇怪地呢排經過麵包鋪都無咩心隱;本身我唔好粉麵飯所以戒呢D好易,唯獨是麵包...但無食兩個幾禮拜又OK啊(暫時)。

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 fdlover 於 16-01-14 發表今

原帖由 danishbelle 於 16-01-14 發表
牛角飽其實我都好鐘意食,不過奇怪地呢排經過麵包鋪都無咩心隱;本身我唔好粉麵飯所以戒呢D好易,唯獨是麵 ...
唔食開就會甩糖癮

成日亂UP 28 ..

首頁

尾頁

跳至