懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有冇jm試過向陪月發出警告信?

今日差d濁到BB抖唔到氣,同陪月講又唔聽,仲曬佢的經驗。 我忍唔住抱返BB仲要過黎搶B.

打去勞工處建議出警告信,要嚴重犯錯先可以即炒唔駛補水。所以仲諗緊封信點打。

大宅

警告信米即係叫佢玩大D.

唔對路,即炒

複式洋房

引用:警告信米即係叫佢玩大D.唔對路,即炒

原帖由 muitse2013 於 16-01-14 發表

警告信米即係叫佢玩大D.
即炒咁我咪要賠埋餘下的錢俾佢,唔可以俾佢咁著數

大宅

妹朱媽咪 發表於 16-1-14 12:51
即炒咁我咪要賠埋餘下的錢俾佢,唔可以俾佢咁著數
賠錢??合約應該有寫早幾多日通知可以解約.
如果下下計得咁盡,奉勸一句, 唔好搞咁多嘢,自己小心d就算

別墅

一個月內的工應該唔駛賠可以即炒,你按比例俾番人工佢就得.
過一個月至要7日前通知.

印象中唔過一個月好似無有薪假期添~~
不過行為有問題真係早炒早著.
勞工處講啲嘢好程序,
但你而家係湊B就唔好再用呢個人.

禁止訪問

引用:有冇jm試過向陪月發出警告信?+今日差d濁到B

複式洋房

回覆:Verzendt 的帖子

我衰咗之前簽左佢份陪月合約,單方面終止合約要賠晒

大宅

引用:一個月內的工應該唔駛賠可以即炒,你按比例

原帖由 ordora 於 16-01-14 發表

一個月內的工應該唔駛賠可以即炒,你按比例俾番人工佢就得.
超錯

大宅

引用:我衰咗之前簽左佢份陪月合約,單方面終止合

原帖由 妹朱媽咪 於 16-01-14 發表
我衰咗之前簽左佢份陪月合約,單方面終止合約要賠晒
算吧啦

男爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投

回覆:muitse2013 的帖子

忍埋佢啦!之後唔好俾reference letter佢就得。。

伯爵府

畀面勳章

回覆:向陪月發警告信

一係忍,一係賠。唔好為啖氣玩咁大。
專心坐好月。
玩太大驚陪月搞bb。係你野食到玩野,米仲衰

禁止訪問

伯爵府

畀面勳章

引用:回覆 藍莓綠茶 的帖子有操手的陪月姨媽应不

原帖由 adrio 於 16-03-07 發表
回覆 藍莓綠茶 的帖子

有操手的陪月姨媽应不會害别人孩子,現在的僱主巴應該以法理去处理勞資問題,人在造 ...
我係教樓主忍同炒2個方法。
勤樓主唔好玩咁大。費事陪月玩樓主或者bb.
人心隔肚皮,好的陪月,樓主就唔洗出post呻啦!而家尼個擺明係唔好。所以有咩行動。無人知。
只可以防人之心不可無。
人在做,天在看。尼2句應該係送比所有壞陪月睇。

禁止訪問

複式洋房

回覆:向陪月發警告信

唔可以俾距咁著數!仲諗住有糧出呀

伯爵府

畀面勳章

引用:回覆 藍莓綠茶 的帖子何來會有害人的僱主呢

回覆 藍莓綠茶 的帖子

何來會有害人的僱主呢?比錢只為解決初產的幫助,而陪月員應該要以僱主指示去完成合 ...
我唔知你點解咁敏感?定或是你都做相關行業?所以捍衛。
每個行業有好的,有壞的。
好的陪月有僱主出post讚。我們睇完亦會有正面回應。
壞的陪月亦有僱主出post講,我們會因應個案去做相關回應。
今次post樓主係請左個唔好的,佢坐緊月得唔到好的服務,又要受氣,佢好嬲,想用時間精神去找回公道。
做為過來人,知道尼30日何奇重要,首要係好好地坐埋月,媽媽又要餵奶,精神休息好重要。有咩事比坐好月更重要?
我提議佢忍或者炒,有咩錯?
玩咁大,陪月已經本身服務唔好,再激發陪月,咁真係唔排除陪月唔知點對產婦同bb喎。樓主又唔想咁著數賠比陪月,但又要確保平安過渡餘下的坐月日子,米唯有忍囉!

一係即炒,無眼屎干淨盲,陪月服務咁差,又幫唔到手,又令產婦得唔到好休息,又激發產婦情緒,咁炒左佢,一了百了囉!無謂為左個過客激壞身子呀!

人在做,天在看,唔好做埋些損人不利已的事,係你講的,
我只就尼個個案去做相關回應,以上說話,就係適用在壞陪月身上。

尼些事例,關咩後生唔後生的事?用錢買服務,得唔到好的服務,而且係到左不能接受的地步,中止服務有咩問題?

請陪月都好講彩數,僱主都好被動,無咩大問題,邊個會想坐月時無左陪月?

捍衛陪月行業無問題,我都知有好有唔好的,但唔該跟據個個案,做返合理回應囉!

伯爵府

畀面勳章

引用:回覆 藍莓綠茶 的帖子何來會有害人的僱主呢

回覆 藍莓綠茶 的帖子

何來會有害人的僱主呢?比錢只為解決初產的幫助,而陪月員應該要以僱主指示去完成合 ...
你或者接觸的,都係有操手,或是公司訓練得好陪月。
而家市面上充斥住讀左幾個月就出來做的陪月員,自僱人士。
我朋友中,有幾個係臨生前1個月或幾星期忽然單方面被通知陪月唔來。
原因有上一個產婦要求請多1個月,所以來不了,完全無合約精神。
有的係,有另一個產婦肯比多些,又近陪月住個區,所以唔做朋友的。
有的忽然要加幾千,原來話幾個月前的陪月價已經有提升,如果唔加就唔來。

以上幾個陪月,9成知自己衰,會退訂比我朋友,但斷約的賠款係唔會比我朋友。
另一個最衰,話係我朋友自己唔要陪月,所以訂金係達訂,比陪月收左(臨時加價個個,唔加就話人唔請佢)

我幾個朋友都無再追討陪月,因為趕時間找個新,或者求家人長輩幫手,而且衡量過,當刻身體,bb要緊,無左幾千當唔好彩。

當然身邊亦有請左好的陪月,檔期好爆,唔容易就到。

你如果對尼行有認識的,又有心幫尼到姊妹。你可以選擇開個新帖。
講下陪月工作係包括什麼?
陪月方面,僱主可以要求陪月做些咩?買些咩?
合約要注意些咩?
產前陪月可以為產婦準備什麼東西?以備生完可以即用。
尼些問題,好多姊妹問。
起碼姊妹都大約有概念,陪月係可以邊方面幫到佢地手,如果無做。僱主都可以提出要求。
要幫就實際比建議。唔係些所謂道理

禁止訪問

大宅

認識瑞士牛牛第一回

回覆 藍莓綠茶 的帖子

喺呀!坐月唔好谷氣,傷元氣嫁,凡事慢慢傾講,
陪月做得唔好天會睇到ge,
平常心,人都靚d開心d嫁,
唔好激到自己!

伯爵府

畀面勳章

引用:這位媽咪,我希望少爭議別家的貼,免得發意

原帖由 adrio 於 16-03-08 發表
這位媽咪,我希望少爭議別家的貼,免得發意見影響產婦心情,我有教過部分太太照顧幼婴也指導外傭工種,並不 ...
我明白你意思。所以唔好彩遇到唔啱的米處理問題。
唔需要將1個月的過客搞到產婦心情差哂。
唔想炒米忍。尼個月就預自己或家人做多些。
一係炒。唔好為個過客影響自己情緒。
我認同你個句。女人都要自強。
世事無事事順心。但遇到事就解決佢。
最重要目標係身體要緊。情緒要好。
我第1個時。陪月完全唔得。煲一小煲薑水,之後溝水喉水我沖涼。
薑醋奶奶煲左一大煲。佢原來日日倒醋煲豬手我食。薑原來有好多。佢唔理。最後醋愈來愈少。薑外露出面。終於搞到薑醋發毛。
最搞笑佢唔識煲坐月湯。見我買左本坐月食療書。佢拿去睇完跟住煲。但材料唔齊又唔幫手買又唔叫我們買。
餸就日日雲耳蒸雞。其他野話唔食得。加菜心。
我話點都比多個選擇我啦!佢話個個都咁食。
2星期後我果斷炒左佢。亦無想要佢賠償我些咩!當自己唔好彩。
我當時一心想住。唔好為尼個過客勞氣,唔抵。我要上奶我要bb有奶飲。
我唔要產後抑鬱。
於是自己同媽媽搞點。
當時無咩想點補身。不停飲豬手花生湯。青木瓜豬肉湯。魚湯。要上奶。
唔知點補情況下,心想薑醋個個坐月婆都食。正路係好野。於是將奶奶家派比人薑醋拿埋返來狂食。
所以遇事就變。咩當前最重要要知道。

當然啦!有多個人幫手始終係好。
希望所有媽媽都遇到好陪月。坐好個靚月

adrio    發表於 16-3-10 15:29

首頁

尾頁

跳至