跳至

首頁

尾頁

複式洋房

好想請教各住媽咪,你們的小B是否己轉了大仔奶粉?我家小B只肯食兩餐半杯有菜蓉的糊仔再食奶100ml,另外兩餐只食220ml細仔奶粉!每次粥和飯仔佢食都嘔!用什麽材料都一樣!而他剛剛才四隻牙仔一齊出,之前一隻都沒有的,那麼轉了大仔奶粉,但沒有其他食品補充,是否夠營養?另外,又怎麼轉大仔奶粉?請媽咪們教吓我好嗎?謝謝!

男爵府

我都幫緊BB轉大仔奶粉, 由每朝的第一餐奶開始轉食大仔奶粉 (因早上食可容易發現BB對大仔奶粉有無敏感或其他問題) 維持1星期, 如無問題, 便可以第一餐同第二餐都食大仔奶粉, 慢慢到轉哂為止. 至於食粥仔問題, 你有無留意粥的溫度, 可能太熱或太凍, 太杰太"喜", BB好敏感, 少少野都會唔食的, 我個女之前就係因為粥太"喜", 最近又有新招, 原來high chair坐得唔舒服, 你留意下啦, 希望幫到你啦.

原文章由 goldiema 於 08-9-10 20:06 發表
好想請教各住媽咪,你們的小B是否己轉了大仔奶粉?我家小B只肯食兩餐半杯有菜蓉的糊仔再食奶100ml,另外兩餐只食220ml細仔奶粉!每次粥和飯仔佢食都嘔!用什麽材料都一樣!而他剛剛才四隻牙仔一齊出,之前一隻都沒有的,那麼轉了大 ...

民房

原文章由 goldiema 於 08-9-10 20:06 發表
好想請教各住媽咪,你們的小B是否己轉了大仔奶粉?我家小B只肯食兩餐半杯有菜蓉的糊仔再食奶100ml,另外兩餐只食220ml細仔奶粉!每次粥和飯仔佢食都嘔!用什麽材料都一樣!而他剛剛才四隻牙仔一齊出,之前一隻都沒有的,那麼轉了大 ...

試下加一些奶粉在粥仔裡,即煮奶粥,可能佢唔習慣飯的味道

首頁

尾頁

跳至