自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

小女K3普通屋村幼稚園,中文寫得好肉酸,而且唔係好認到字,可以點教?

e.g:老師前兩日教嘅字兩日後可以話老師未教

k2學寫過嘅字k3就已經唔記得

請問點教可以幫到佢認字?

伯爵府

回覆:我都真心請教,點可以學好啲中文

K3了,9月就小一,那真是要加油。

平時有伴讀嗎?趁未上小學,每天伴讀最少半小時

子爵府

引用:小女K3普通屋村幼稚園,中文寫得好肉酸,而

原帖由 Chcajo 於 16-01-15 發表
小女K3普通屋村幼稚園,中文寫得好肉酸,而且唔係好認到字,可以點教?

e.g:老師前兩日教嘅字兩日後可以 ...
每晚同佢一起睇圖書,你讀俾佢聽,可以借d少字又大本既圖書開始.再到一年級可以你讀一頁佢讀一頁。再過一段時間你就可以放手俾佢自己睇書。佢亦開始識好多字。我用呢個方法,大女雖然都唔係好鐘意睇書,但我借來的書佢會睇,閱讀理解佢都鐘意做。

大宅

係,諗起就暈,上小學重要默書,我都唔知點算。平時一星期3-4本圖書拌讀

子爵府

引用:係,諗起就暈,上小學重要默書,我都唔知點

係,諗起就暈,上小學重要默書,我都唔知點算。平時一星期3-4本圖書拌讀

...
默書事小,我女學校中文測考每次成三個閱讀理解,上左四年級三個文章都勁長。唔睇開書真係未必夠時間做。

已刪除用户

引用:係,諗起就暈,上小學重要默書,我都唔知點

大宅

回覆:mrs雨過天晴 的帖子

珊瑚宮

引用:小女K3普通屋村幼稚園,中文寫得好肉酸,而

e.g:老師前兩日教嘅字兩日後可以 ...
行街上茶樓,大把字學,唔一定要重複對住一本書。

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

引用:Quote:原帖由+Chcajo+於+16-01-15+發表小女

原帖由 wonderlulu 於 16-01-15 發表
行街上茶樓,大把字學,唔一定要重複對住一本書。
認同,我個仔都K3,但佢認到好多字,一D無諗過佢識嘅都認到,因為平時出街成日講

每日望住佢哋就充滿力量啦!

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章

每晚同佢講故事,先指住字讀一次,再講返內容

我由k2開始做,效果都ok,

字肉酸我無方法,我諗大少少好啲

同熱愛這片土地,大家刻骨銘記,愁或喜,生或死,也是香港地
同熱愛這片土地,大家一句到尾,由自己,生與死,也在香港地

男爵府

認字一定要看書,行街見到中文字都教佢認,用字卡,無咩捷徑。寫字肉酸,字要貼住線寫,即是一個正方空格要填滿,那就會越寫越好

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

每日重複溫習,認字是需要時間

有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

伯爵府

引用:Quote:原帖由 Chcajo 於 16-01-15 發表係,

原帖由 mrs雨過天晴 於 16-01-15 發表
默書事小,我女學校中文測考每次成三個閱讀理解,上左四年級三個文章都勁長。唔睇開書真係未必夠時間做。

...
無錯,默書都有範圍去溫,閱讀理解真係靠平日修為

伴讀,真係要逐隻字讀,我是叫女讀,佢唔識的字就拍我一下手,我就讀俾佢聽。拍手次數會越來越少,慢慢就可以自己看書。讀完故事我會問問題,看她是否明白內容。

首頁

尾頁

跳至