家庭理財

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

樓下間莎莎水靜鵝飛,邊有人自己趕客架?香港黃絲真難理解

大宅

過完年後仲大鑊, 好多食肆已經吊緊鹽水, 要好多空舖租唔出, 業主先肯減租, 陣痛期

子爵府

回覆:冇左自由行個市當堂靜晒

食肆還是好好生意,平日(1-4)和朋友去北京楼晚飯還是要等位

平价食肆如麥当当,大家鑊也加价,真心看不到市道转差

大宅

我都見酒樓仲要等位。

公爵府

2018復活節勳章

哈,我樓下間莎莎同六叔好景時都水靜河飛(非旺區)。
都唔知開來做乜,街坊又唔會日日買護膚品丶金器。遊客根本唔會山長水遠走入來買,既然旺區都有分店。

鋪租炒到上天價,超乎現實,食肆先捱到牙痛咁聲。調整去返正常水平才對。係業主大鑊d,如果舖位係天價接火捧的話。
識人開食肆,明明有錢賺幾好生意,一到續租,業主瘋狂加倍幾租,佢寧願摺埋慳返啖氣,計落辛苦做埋只可執份人工,自己去玩吓打麻雀好過。

食肆生意冇大影響,民生需要,大家始終要食飯。
其他非必需品,奢侈品,大家慳得就慳,留返個錢旁身最實際。

大宅

引用:哈,我樓下間莎莎同六叔好景時都水靜河飛(

原帖由 peonica 於 16-01-20 發表
哈,我樓下間莎莎同六叔好景時都水靜河飛(非旺區)。
都唔知開來做乜,街坊又唔會日日買護膚品丶金器。遊 ...
我好同意呀,講出我心聲,依家出去食嘢,有一半價錢以上用咗响租金上,食材佔唔夠兩成,做小店嘅真係情願無自由行。
上年我家姐响上水嘅藥房搵厠紙,點知好多間無賣,因利錢低,水客又唔買厠紙。我家姐住粉嶺,果日响上水諗住買完搭車返屋企。
重有,响日本食嘢超平,佢哋唔係好似我哋咁食租金

大宅

引用:食肆還是好好生意,平日(1-4)和朋友去北

原帖由 TamaCat 於 16-01-20 發表
食肆還是好好生意,平日(1-4)和朋友去北京楼晚飯還是要等位

平价食肆如麥当当,大家鑊也加价,真心看不 ...
敢問你去邊間北京樓?尖咀果間長期有位,只係window seat 要book,我有AE白金,所以都有光顧
山頂cafe dexx更係慘豬,長期唔爆,旺日如聖誕除外

子爵府

引用:Quote:原帖由 TamaCat 於 16-01-20 發表食

原帖由 Ruby05 於 16-01-20 發表
敢問你去邊間北京樓?尖咀果間長期有位,只係window seat 要book,我有AE白金,所以都有光顧
山頂cafe dexx更 ...

太古城。去美心的酒楼簽AE卡有半价所以人多吧

珍珠宮

環保接龍勳章

不如去一轉上水,元朗行下,要幾多自由行有幾多你睇,又可以同d 喼玩撞腳遊戲。

大家好,我是子悠~~

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:不如去一轉上水,元朗行下,要幾多自由行有

原帖由 yubiwa310 於 16-01-20 發表
不如去一轉上水,元朗行下,要幾多自由行有幾多你睇,又可以同d 喼玩撞腳遊戲。

...
在理財版先敢講,用目測/感覺去判斷自由行有無少到,好明顯是不了解經濟~

好假設自由行人數無少到,但可以係旅客少左過夜或目數,或每人平均洗費少左.......

正如酒樓話人多,以前一個客平均食200,現在平均係150......

明唔明呢?

123ivy    發表於 16-1-21 15:30
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

引用:樓下間莎莎水靜鵝飛,邊有人自己趕客架?香

原帖由 mandy952 於 16-01-20 發表
樓下間莎莎水靜鵝飛,邊有人自己趕客架?香港黃絲真難理解
自由行少是因為人仔跌, 大陸打貪及大陸經濟差,關黃絲咩事?
過去自由行, 著數者主要是業主,大多數市民是受高租金及高物價的問題, 日本台灣歐洲都有人反自己行。

別墅

自由行消費嘅錢,最終又係落入業主同大型連鎖企業手中,數字上可能會帶動GDP,但實際上市民得益咗啲乜?自由行多,首當其衝就係啲細舖頭,淘汰完細舖頭,就連麥當奴都捱唔住貴租要執就知個問題有幾嚴重吧…我諗無人想成個旺角、尖沙咀開哂金舖果啲掛…

大宅

引用:自由行消費嘅錢,最終又係落入業主同大型連

原帖由 kolabee2046 於 16-01-20 發表
自由行消費嘅錢,最終又係落入業主同大型連鎖企業手中,數字上可能會帶動GDP,但實際上市民得益咗啲乜?自 ...
我樓上由小店茶記快餐店改為金鋪藥房, 以及最平都要$50的扮高檔foodcourt.
現在希望自由行少, 金鋪走晒, 至少希望開返快餐店。

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

TamaCat 發表於 16-1-20 15:14

平价食肆如麥当当,大家鑊也加价,真心看不 ...
用AE卡去美心集團食飯星期一至四有半價
經濟唔好, 平價食肆當然多人幫襯

大宅

比較全面故仔就係美國幾年QE, 煲到亞洲好多資產大泡沫. 美元息太平, 個個借美元, 攪到有些豬都以為自己係神人, D 錢好易賺. 當美國收回美元, 之前班人借美元要還錢. 但此其時自身貨幣又貶值, 相對美元又貴了. 經濟又轉弱. 未來消費只會越來越弱. 最慘就係為左經濟發展, 環境受到永遠無法修復的破壞.

美國過去幾十年負債最多, 到期唔還要全地球幫佢還. 而家又開始掠奪亞洲, 跟住又要比佢繼續強大. 講真我最憎美國佬, 損人利己重要假聲聲.

978212    發表於 16-1-21 10:50

侯爵府

非旺區堅靜

大宅

引用:比較全面故仔就係美國幾年QE, 煲到亞洲好多

原帖由 三伏 於 16-01-20 發表
比較全面故仔就係美國幾年QE, 煲到亞洲好多資產大泡沫. 美元息太平, 個個借美元, 攪到有些豬都以為自己係神 ...
總好過中國, 下下出去派錢要威, 對自己人就唔理。人地阿媽對自己仔女好, 自己阿媽又是對人地子女好

janetlam74    發表於 16-1-21 07:02

大宅

mrsir 發表於 16-1-20 22:21
總好過中國, 下下出去派錢要威, 對自己人就唔理。人地阿媽對自己仔女好, 自己阿媽又是對人地子女好

...
中國人就是 "寧贈外人 不與家奴"

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:Quote:原帖由 三伏 於 16-01-20 發表比較全

原帖由 mrsir 於 16-01-20 發表

...
派得錢,係政治上的交易~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

我係大西北區,唔覺得靜,其實有需要,點都係要買!
只不過現規模細左傘!加上人仔跌左,人係會謹慎點!

首頁

尾頁

跳至