自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

http://www.ohpama.com/44978/24pa ... %E5%81%9C%E8%AA%B2/
沈祖堯: 加拿大-37°C都返學 中大或0°C 學生會要求停課

[p=28, null, left]教育局昨日宣布,受嚴寒天氣影響,教育局宣布,所有幼稚園、肢體傷殘兒童學校、智障兒童學校及小學今天停課。小朋友難抵寒冷,不上學情有可原。但中文大學學生會候選內閣「煥然」,在facebook上公開要求,天文台調低今天氣溫預測至最低三度,中大地處山區,氣溫較市區再低一、兩度,呼籲校方為同學及職工健康着想,考慮明停課一日。前學聯副秘書長,仍在中大就讀的岑敖暉也和議,今天中大的氣溫很可能是零度,甚至更低,不知中大會否像大帽山、飛鵝山般的情況,「我無興趣去滑冰呀…」
[p=28, null, left]候選會長張鈞翹在貼文中點名「Joseph Sung」,即校長沈祖堯。有學生要求他暫停戶外體育課,沈祖堯着學生自行與體育老師商討,相信這要求「有得傾。但有學生要求停課時,沈祖堯就話氣溫相當溫暖,又稱自己在加拿大時 ,試過零下三十七度都要上學,相信學生們也能做到。又有學生質疑他住大屋,有暖氣,當然不怕,沈祖堯就反駁,他的屋子是空的,現在只有一度,問學生是否想試,之後更補充了一句,家裏的火爐其實是假的。
[p=28, null, left]「家裏火爐是假的」
[p=28, null, left]「煥然」稍後再在facebook表示,雖然未能爭取全校停課一日,但校方已在短時間內回應同學意見,所有室外體育課也會改為室內地方進行。他們亦呼籲校方正視職工的工作問題,確保職工減少在戶外工作。
[p=28, null, left]撰文: 盧駿
[p=28, null, left]轉載自星島日報
[p=28, null, left]網上圖片

cherrie_q    發表於 16-1-25 10:49
박하 : 300년이 지나도 당신을 기억한다. ; 저하 : 300년이 지나도 당신을 사랑합니다.

伯爵府

回覆:沈祖堯: 加拿大-37°C都返學 中大或0°C 學生會要求停課

一踏出家門有車岀入,上車落車學校去邊都有暖氣,咪玩啦。如果佢屋企啲火係假,咁梗係返學啦,學校咁暖。。。白痴!

公爵府

我覺得沈校長和同學們的回應也好好!

唔知係唔係因為社會上抗爭氣氛濃郁,而家香港有咩事都要爭過你死我活才行!

其實從來協商都是一個有效而理智的方法,印象中香港人一直都好叻協商,但不知從何時開始香港人小小事就起晒摃!

其實停唔停課都總有好壞,只要大家都抱著互相尊重,不用一開始就用指責的口吻,也一樣得到大家都接受的解決方案!

stepchk    發表於 16-1-25 17:29
kavenzou    發表於 16-1-25 16:45
Ericmo    發表於 16-1-25 14:51
Birzzle    發表於 16-1-25 14:49
chichingmama    發表於 16-1-25 14:23
Charitymami    發表於 16-1-25 12:24
Ronnym    發表於 16-1-25 11:03
meimei11    發表於 16-1-25 11:02
APIGMA    發表於 16-1-25 10:59
KayleeZ    發表於 16-1-25 10:49
99dogdog    發表於 16-1-25 10:45
박하 : 300년이 지나도 당신을 기억한다. ; 저하 : 300년이 지나도 당신을 사랑합니다.

水晶宮

回覆:沈祖堯: 加拿大-37°C都返學 中大或0°C 學生會要求停課

大學生就算咩溫度20°C 又好,30°C 又好咪又係會走堂;咁大個人自己諗掂佢啦!

bube6218    發表於 16-1-25 18:28
My-jade    發表於 16-1-25 12:45
meimei11    發表於 16-1-25 11:02
la_source    發表於 16-1-25 10:43

禁止訪問

好媽媽勳章

子爵府

2024年龍年勳章

唉,依家d大學生.....

Be Happy

公爵府

claudia 發表於 16-1-25 10:44
同意.君子和而不同, 唔洗下下一開始就鬧同用侮辱人的說話, 大家也讀過書文明人.
多謝你認同我的睇法。

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

公爵府

康媽 發表於 16-1-25 10:45
我又覺得無問題,佢想要掙取佢心目中既事也合理,而最重要的是他們也尊重校方的決定,最後大家都找到雙方都接受的解決方案,不錯呀!

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:+http://www.ohpama.com/44978/24parent/%E

原帖由 ume 於 16-01-25 發表
http://www.ohpama.com/44978/24parent/%E6%B2%88%E7%A5%96%E5%A0%AF-%E5%8A%A0%E6%8B%BF%E5%A4%A7-37c%E9% ...
大學生,過幾年就出來做野,要學適者生存特別是做有機會出差的工,我試過一日溫差 40度 (上午在新加坡三十幾度,晚上在首爾負八度),邊個可憐我呢?

月牙兒♡    發表於 16-1-25 13:01

子爵府

引用:一踏出家門有車岀入,上車落車學校去邊都有

原帖由 ilovemytwins 於 16-01-25 發表
一踏出家門有車岀入,上車落車學校去邊都有暖氣,咪玩啦。如果佢屋企啲火係假,咁梗係返學啦,學校咁暖。。 ...
如果沈校長都白痴,我第一個認自己超級白痴!

水晶宮

2018復活節勳章

我鐘意佢沈校長

公爵府

losttoa 發表於 16-1-25 10:49
我鐘意佢沈校長
x 2
一個有担帶的好校長

子爵府

如果停課,我唔信佢地會留係屋企囉,一定出街,讀大學都過20歲啦,咁大個人識得保暖吧? !

珍珠宮

虎到金來勳章

losttoa 發表於 16-1-25 10:49
我鐘意佢沈校長

公爵府

好媽媽勳章

引用:唉,依家d大學生.....

原帖由 康媽 於 16-01-25 發表
又唔係由細開始培養出來

男爵府

咁大個人因為凍而要求唔返學,我諗真係香港啲學生先至會發生,真係笑大人個口

大宅

學生提出訴求, 校長用道理回應, 學生欣然接受, 但仍呼籲學校關注職工(不是學生自己)安全,完全體現一個知識份子的氣量,中大生,good job!!!

做大學生,就係要敢於提出心中所想,做 "um春"你方第時出黎做野冇得你做?!

子爵府

好媽媽勳章 陪月勳章

廢青呢個頭銜都係自己爭取返來。
一日到黑爭取呢樣果樣,
全世界要圍住佢地轉。
幼稚園小學生唔懂得照顧自己就話停課,大學生都要停,真唔怕比人笑?

Birzzle    發表於 16-1-25 14:52
kikikay    發表於 16-1-25 13:27

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆:我覺得沈校長和同學們的回應也好好!

大學生已經係成年人,成年人因為凍要停課

首頁

尾頁

跳至