自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

唉,依家d大學生.....

琥珀宮

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+oooasis+於+16-01-25+發表唔

原帖由 薯圈 於 16-01-25 發表
同意!我d仔3歲已有呢d膽量,日日同我講口口返學

其實大學生咁大個人,真係因為好凍而唔返學我無意 ...
同意,自己罷課就要人地一齊罷

公爵府

tester5 發表於 16-1-25 13:40
沒有對錯, 但我較欣賞中大校長與中大師生亦師亦友的關係, 對比港大校務委員會主席和港大學生的對立關係, ...
我見啲學生既講法都唔係只為自己,也有為其他在學校工作的人員,特別係戶外工作的工友。但無論如何,我都覺得無論係其他人見中係咩既問題都好,能好好提出了自己的訴求,最後得到唔係自己最想要得到的答案時,同學們都有禮地接受,這種互相專重的溝通比任何事都用不認同、港孩前港孩後,又或者咩放一日假有咩問題等批判式既回應,有更好的正面作用。香港如果能多點這種溝通模式,我相信個社會都會少啲怨氣。

breezy2012    發表於 16-1-25 17:21
박하 : 300년이 지나도 당신을 기억한다. ; 저하 : 300년이 지나도 당신을 사랑합니다.

公爵府

SS0303 發表於 16-1-25 13:30
越來越覺得,香港多咗鬥爭少咗尊重!
係!有時見到這兒既家長,好多時都未了解清楚就批判一番。就明白到能尊重地溝通是多麼的重要!

breezy2012    發表於 16-1-25 17:27

박하 : 300년이 지나도 당신을 기억한다. ; 저하 : 300년이 지나도 당신을 사랑합니다.

子爵府

回覆:我覺得沈校長和同學們的回應也好好!

竟然有人會「欣賞」呢種「膽量」!
咁大個人,有要求都要合理,咁樣嘅情況下要求停課,我就覺得好幼稚!

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

ume 發表於 16-1-25 14:47
我見啲學生既講法都唔係只為自己,也有為其他在學校工作的人員,特別係戶外工作的工友。但無論如何,我都覺 ...
極端的藍絲和黃絲都好恐佈,扣帽子、以偏概全、起槓。我覺得大部份香港人都唔係咁偏頗,大家都沒興趣爭論;只係這類絲帶友發聲最多,所以似是他們主導了。

公爵府

tester5 發表於 16-1-25 16:08
極端的藍絲和黃絲都好恐佈,扣帽子、以偏概全、起槓。我覺得大部份香港人都唔係咁偏頗,大家都沒興趣爭論; ...
係呀!無論咩色都好,最怕嗰啲極端份子,都未聽完人地既論點就標籤人地,我好怕這些對人不對事的作風!我都希望持平講理的是香港的大多數!不過我覺得這種偏頗式既評論好似越來越多!你睇下而家BK既評論都係每況愈下啦!我印象中幾年前既BK啲人理智好多!

大宅

唉.... 如果所有教師家長係咁, 香港小孩係乖既~ 不過係框框內既乖囉, 因為講D野, 就俾人鏟上天花板! 我鼓勵我仔講佢所想, 本來有良好教育, 講出黎既唔會無譜!

大宅

ume 發表於 16-1-25 16:16
係呀!無論咩色都好,最怕嗰啲極端份子,都未聽完人地既論點就標籤人地,我好怕這些對人不對事的作風!我都 ...
有D人都幾偏激!

首頁

尾頁

跳至