夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

無名份既人求名份
有名份既人自知最慘唔係有無名份
而係有名無實

唔記得個出處, 不過呢個post 令我諗起呢句

離婚唔離婚係你自己既選擇, 同一個case jm 都係分享自己睇法姐...係我都會留返D 尊嚴俾自己

小三同賤男係相輔相承, 加上一個甘心有名無實既大婆, 你唔想參與都要落水。無左你, 佢地應該唔會玩得咁開心。

大宅

kkaren_1224 發表於 16-2-1 11:18
無名份既人求名份
有名份既人自知最慘唔係有無名份
而係有名無實
如果有小三, 通常老婆都係好想離婚(但條件影響下能唔能夠離開就另一會事), 小三就好想結婚。

除非個老婆好衰, 大部分老公都唔會為小三離婚。
但如果老公好衰又小三又打老婆, 死性不改, 咁老婆真係要拜拜老公, 絕不能辜息養奸。

子爵府

引用:我發現呢個版愈來愈多小三既post我都有感而

原帖由 cinnamorollchan 於 16-01-25 發表
我發現呢個版
愈來愈多小三既post
我都有感而發,想講幾句
甘耐了,你同老公修補左未呢?
我真係過來人,所以你唔使叫我睇實個老公啦!宜家我仲較之前更唔睇實佢,因為就如你講要走既人留不住,要留既人走不了!
其實小三係賤,係cheap, 但我真心多謝佢!
呢段經歷十級痛,但令我有好多好多得著,我見到既係,因為有佢,我先見到夫妻關係有乜問題,因為有佢,我先知我老公要乜,今日就算好番,我老公仍然自稱自己為賤男!
一隻手係拍唔响架,如果你真心真意想留住呢個男人,你睇既就再唔係呢個小三有幾cheap,亦唔係個男人有賤,更唔係將自己放下把位置!人地既管唔到,就先正視自己吧,你要贏就必需贏得漂亮,而唔係乜唔好益小三囉!

pppw    發表於 16-2-2 12:57
yeunglingling    發表於 16-2-1 14:37

大宅

做個靚太 發表於 16-2-1 10:54
我有個同事,專門做小三,仲要次次都懶認真,次次都令到人地離婚或分手,之後同人地拍一陣,就分手。。。
...

其實有呢d小三
心態都係變態
可能唔抵得對方好
或者貪好勝
想向高難度挑戰
可能家庭背景影響
或者曾經受過愛情傷害

大宅

回覆:小三

有d小三自己有老公,有仔女,有個好家庭,有工人駛,但都去破壞別人的家庭! 世界變了樣!

大宅

JessieMing 發表於 16-2-1 21:05
有d小三自己有老公,有仔女,有個好家庭,有工人駛,但都去破壞別人的家庭! 世界變了樣!

...

無錯
而家社會變得愈來愈恐怖
愈來愈多人享受做小三
可能中意個種刺激感

珍珠宮

引用:Quote:kkaren_1224 發表於 16-2-1 11:18 無

原帖由 Kambee 於 16-02-01 發表
如果有小三, 通常老婆都係好想離婚(但條件影響下能唔能夠離開就另一會事), 小三就好想結婚。

除非個老婆好 ...
agree

子爵府

婚姻的問題就如一本無字天書,
各人都有各人自己的原則和方向,
小三這個名詞看來在現今的社會頗為通行,
其實現在出軌的人也不僅是男人,也有女人都會出軌,
如果婚姻裡沒有問題,
就算真有有心人去想破壞,
充其量也只會製造小風波,
守下去或離婚這些決定都是個人化的選擇,
無論是怎樣的決定都是沒有絕對的對或錯,
人生的路可以有很多的選擇,
我們應為自己的人生負責任。
既然選擇了就不用去後悔或糾結。

這裡或是只能充其量是一個平台去宣洩內心的不開心或不安,
想通過其他人的意見去反看自己的問題,
當事人往往當局者迷,
反而有時有人來提點或支持一下,
才真正可以找到問題的所在。

mc <()>

大宅

mc 發表於 16-2-2 11:14
婚姻的問題就如一本無字天書,
各人都有各人自己的原則和方向,
小三這個名詞看來在現今的社會頗為通行,

絕對認同你的講法