家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

我有4份人仔定期,每份十幾萬度,
1份今日剛到期,
1份3月到期,
2份10月到期,

全部都係幾年前做落,
依今日人仔價,
今日到期果份唔計輸時間剛好打和,
另外3份到時先算,(唔會提早CUT合約)
仲續唔續好?
依家有兩間做緊4厘以上,(1年)
定係換番港紙買股票好?(想分注入匯豐....)

男爵府

跌咁多..唔合點

公爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

銀行業人士表示 若人民幣持續貶值 農曆年前 存款利率有機會去到6厘 我都想知應該点好
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/finan ... 0125_00842_001.html

男爵府

我啉住到期就放, 跌到驚. 上年十萬定一年, 未到期已蝕幾千.
之前去到1.15幾, 真係喊得一句句.

侯爵府

好過買左股票啦

大宅

回覆:人仔定期到期, 續唔續好

我有份二月打算轉返
現在高息是因為大陸要打沽空人仔成本

禁止訪問

引用:我有4份人仔定期,每份十幾萬度,1份今日剛到

伯爵府

之前1.27換成人仔,利息有4-5%,而家要1.17唱返港紙,好肉赤。c9仔一名,一半身家係人仔,都唔知點樣打開心結蝕住唱返港紙。又聽聞話長遠人仔會升返,真係心大心細。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:之前1.27換成人仔,利息有4-5�家要1.17

原帖由 ayi1 於 16-01-28 發表
之前1.27換成人仔,利息有4-5%,而家要1.17唱返港紙,好肉赤。c9仔一名,一半身家係人仔,都唔知點樣打開心 ...
打開心結好容易,以三年來計,除左美元/港元(近零利率),人仔已是金/股/匯,蝕得最少~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

其實做定期係好被動,人仔有機會升番,但如果升既時候又未到期,即係唔關你事,到期時又可能跌番,好煩!

伯爵府

引用:Quote:原帖由 ayi1 於 16-01-28 發表之前1.

原帖由 大力大力 於 16-01-28 發表
打開心結好容易,以三年來計,除左美元/港元(近零利率),人仔已是金/股/匯,蝕得最少~

...
多謝開解。請問大力兄你全部人仔唱返港紙未?我未來幾年應該唔會用錢住,可以擺幾年以上,幾十萬人仔好唔好唔唱返港紙住?

男爵府

昨天問大新, 1個月做4.5厘, 都唔知做唔做好

珊瑚宮

回覆:人仔定期到期, 續唔續好?

中信2個月4.6

男爵府

引用:中信2個月4.6

原帖由 Happyhappylive 於 16-01-28 發表
中信2個月4.6
問過,要十萬以上。

男爵府

剛續icic三个月4.55,半年都一样

男爵府

引用:Quote:原帖由 ayi1 於 16-01-28 發表之前1.

原帖由 大力大力 於 16-01-28 發表

...
咁你又講得冇錯,廿萬人仔可能蝕幾k, 但廿萬股票唔見左半囉

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:Quote:原帖由 大力大力 於 16-01-28 發表打

原帖由 lambxx 於 16-01-28 發表
咁你又講得冇錯,廿萬人仔可能蝕幾k, 但廿萬股票唔見左半囉
唔係講,而我ㄧ直實行~

人仔我儲左6年,如三年前買樓,两年後都可能要輸,我就上年尾沽人仔,等機會買股票/買樓~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

celiaroyfamily 發表於 16-1-28 17:38
剛續icic三个月4.55,半年都一样
請問一定要新資金嗎?另外最少要做幾錢?謝謝

複式洋房

可能每個人處境、策略都唔同
我現在一有到期就換HK$
星期二8萬幾 @1.1756
我以為自已好醒,前年在國內減息前做左幾筆2至3年大額定期,大部分今年尾及出年到期,為左減少RMB風險,所以現在到期的就即轉HK$

珊瑚宮

回覆:人仔定期到期, 續唔續好?

今天想在做另一份,又诚息了4.2

首頁

尾頁

跳至