烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

別墅

如題,感謝!

複式洋房

我唔知道你所講既阿膠糕係咪想由阿膠而整成...但希望你睇完以下既資料之後, 唔好再食阿膠啦...

你知道阿膠的由來嗎?
活生生的驢子,用鞭子猛勁抽打,直到血滲出,浸透整張驢皮,因為人類相信驢皮充血會更好!就這樣抽打到死為止!而且有2500年歷史灬

人民日報報導【就這麼多的驢皮,哪來那麼多阿膠?】以目前中國市場阿膠銷量估算,每年需驢皮400萬張左右,而國內供應不足180萬張,即使算上進口也不夠。所以黑商會以狗皮及其他動物製造灬天呀灬只是製造阿膠已經要400萬張毛皮灬還有其他吃喝用的灬一年要死多少動物來填滿人的貪念灬大大的殺業灬少吃喝用吧

阿膠何來
http://blog.sina.cn/dpool/blog/s/blog_45302b460102v170.html

阿膠代替品
http://www.chinavegan.com/2015/01/2015011911373980.htm

人民日報
http://weibo.com/ttarticle/p/show?id=2309403935825145503986

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

引用:我唔知道你所講既阿膠糕係咪想由阿膠而整成

原帖由 candypenter 於 16-02-01 發表
我唔知道你所講既阿膠糕係咪想由阿膠而整成...但希望你睇完以下既資料之後, 唔好再食阿膠啦...

你知道阿膠 ...
阿膠多假貨係事實,但鞭打驢仔使皮充血以取阿膠就未必係真,你提供果個博客文章只係文字寫,冇來源,相片都只係一隻驢仔,同鞭打取皮冇關係,根本冇舉証。我之前google揾咗個幾鐘都搜尋唔到任何網上有關資料,相更加冇。尋日去睇中醫特登問下,中醫話冇聽過,亦都唔可信,驢皮之後要熬咁耐,真係打到充血又多得幾多?如果下下要鞭到隻驢死至有阿膠的話,一定唔只而家呢個價錢,不過中醫都話市面好多假嘢,呢個中醫係開藥材舖加幫人把脈睇証,間舖開咗超過三十年。

贊成補身唔到定要阿膠,加上多假貨,但阿膠藥用價值依然不容致疑。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

複式洋房

回覆 rose-mag 的帖子

素食中的『補血之王』效果更勝阿膠!!!!

補血不必吃出處殘忍的阿膠,素食功效才是更棒更有效良方。
誰說補血一定要靠阿膠!?許多人都有種錯誤的觀念,認為只吃菜不吃肉才會貧血,其實,不少植物性食物,不但含有鐵質,β胡蘿蔔素和其他養分,而且多半易於消化,很適合作為補血的食材喔!素食朋友只要加以適當搭配,其實不用太擔心貧血的問題,以下將介紹幾種常見的補血食物:

1、南瓜——"補血之妙品"
  被清代名醫陳修園贊譽為「補血之妙品」的南瓜,富含植物性蛋白質,胡蘿蔔素,維生素,必需氨基酸,鈣,鋅,鐵,鈷,磷等等,其中,鈷是構成維生素B12的的重要成分之一,可以幫助血液中的紅血球正常運作;鋅則會直接影響成熟紅血球的功能;鐵質則是製造血紅蛋白的基本微量元素食之,全都是補血的優良營養素。

2、葡萄——歷代中醫推薦補血佳品
  葡萄含有豐富的鈣,磷和鐵,以及多種維生素和氨基酸,是老年,婦女,體弱貧血者和過度疲勞者的滋補佳品;懷孕的婦女也建議可以多多食用,不但對胎兒營養有益,也能使孕婦面色紅潤,血脈暢通喔!如果有時買不到葡萄,吃葡萄乾也行!

3、甘蔗——「補血果」
  冬季水果中,相當受到人們喜愛的甘蔗還有多量的微量元素,包括鐵,鋅,鈣,磷,錳等等,其中以鐵的含量最高,每公斤可以高達九毫克,位居水果之冠,因而有了「補血果」之稱。不過,從中醫的角度來看,甘蔗性寒,脾胃虛寒者應少食用。

4、龍眼肉——民間熟知的補血食物
龍眼肉即桂圓肉,每到夏季就有新鮮的龍眼上市。龍眼含有維生素的A,B,葡萄糖和蔗糖等,而且具豐富的鐵質。龍眼湯,龍眼酒等食物,相當推薦孕婦和產婦食用,是頗佳的補血料理!

5、紅棗——「補血養顏聖品」
  紅棗含有豐富的維生素,果糖和各種氨基酸。中醫認為紅棗性暖,養血保血,可改善血液循環,而藥理研究則發現,紅棗所含的某些成分可以增加血液中紅血球的含量,增強骨髓造向功能,使臉色紅潤。和桂圓搭配,不但補血養氣,還可以養顏美容,「愛面子」的女性朋友不妨可以試試。

6、胡蘿蔔——「補血小人參」
  俗稱「紅蘿蔔」,日本人稱胡蘿蔔作人參。胡蘿蔔含有豐富的β胡蘿蔔素,這種營養素對補血有極佳的益處,平常可以多利用胡蘿蔔煮湯,讓您的餐後湯飲變成過平時就可喝的補血湯品。

缺鐵性貧血是我們一般最常見的貧血,除了靠食補或鐵劑補充鐵質之外,造成缺鐵性補血的背後原因也應該注意,像是月經過多,消化性潰瘍,吸收不良,懷孕……等等,針對不同的因素選擇適合的方式改善貧血狀況,也是很重要的。

======随喜转载,功德无量======

複式洋房

阿膠並唔係必要補身食物, 未必人人會食, 所以一直以黎有關阿膠既資料都唔多, 而我地唔係造物者, 查證唔到佢既真偽, 但我地生存係而家發技發達, 食物資源又咁充足既地方上, 我只係善意提醒樓主係咪真係有必要去食呢樣野? 正如以前我地都唔會知道我地衫上面, 帽上面個D 毛毛, 原來大部分都係來自動物, 活生生畀人扯下, 都係因為而家資訊發達, 我地開始知多左!!

男爵府

引用:回覆+rose-mag+的帖子阿膠並唔係必要補身食

原帖由 candypenter 於 16-02-02 發表

阿膠並唔係必要補身食物, 未必人人會食, 所以一直以黎有關阿膠既資料都唔多, 而我地 ...

大宅

回覆:求阿膠糕食譜

我都有睇過呢個資料,覺得好殘忍

不過,阿膠對我黎講好有用!
我深信係有藥用價值
實在不能完全不吃

首頁

尾頁

跳至