烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

前日整左,今日食時點解有陣酸味?好在無送俾朋友

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆:請教大家,紅棗糕,點解有陣酸味?

太早放入片糖都會酸。

一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

紅棗用水煮會較易有酸味,用蒸熟的方法再壓蓉不會。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

引用:紅棗用水煮會較易有酸味,用蒸熟的方法再壓

原帖由 rose-mag 於 16-02-01 發表
紅棗用水煮會較易有酸味,用蒸熟的方法再壓蓉不會。
原煮都會酸請問如果隔水蒸,係咪蒸好後加水就得?謝謝解答

大宅

引用:太早放入片糖都會酸。

原帖由 andyman 於 16-01-30 發表
太早放入片糖都會酸。
謝謝回覆,但因家中無片糖,所以今次無用片,全用紅糖,唔知關唔關事

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

陳少奶 發表於 16-2-1 03:37
原煮都會酸請問如果隔水蒸,係咪蒸好後加水就得?謝謝解答

...
我整嘅係紅棗蓉糕,煮時唔落水架,全用紅棗泥,紅棗去核後蒸熟後再加水。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

水晶宮

我整左 2 底,不酸 wor

boil 水的

大宅

引用:我整左 2 底,不酸 worboil 水的

原帖由 mimi005 於 16-02-02 發表
我整左 2 底,不酸 wor

boil 水的
會唔會係我d紅棗,係咪應該要浸一個鐘先再換水煲

大宅

MommyPanel勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

有可能是紅棗本身有酸味,這樣蒸出來的紅棗糕也會帶有酸味的。

大宅

陳少奶 發表於 16-1-30 13:38
前日整左,今日食時點解有陣酸味?好在無送俾朋友
用無核紅棗可能有琉璜因有多藥材都會有,如准山杞子蓮子百合都有,要用水浸泡再過清水.

水晶宮

回覆:陳少奶 的帖子

我冇浸呀

大宅

引用:Quote:陳少奶 發表於 16-1-30 13:38 前日整

原帖由 Nic 於 16-02-03 發表
用無核紅棗可能有琉璜因有多藥材都會有,如准山杞子蓮子百合都有,要用水浸泡再過清水. ...
謝謝解答,請問你會浸幾耐?

大宅

引用:我冇浸呀

原帖由 mimi005 於 16-02-03 發表
我冇浸呀

大宅

引用:有可能是紅棗本身有酸味,這樣蒸出來的紅棗

原帖由 FreashLa 於 16-02-03 發表
有可能是紅棗本身有酸味,這樣蒸出來的紅棗糕也會帶有酸味的。
明白,謝謝解答

大宅

MommyPanel勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

你好,唔使客氣,只是把自己的小小小經驗分享。祝新春快樂!

大宅

回覆 陳少奶 的帖子

因為有次我用蓮子百合時發現有一點酸味,才問雜貨舖才知, 我通常半歲時再聞呀重有冇酸味,因加硫磺可保賣相及希望能延長存儲時間,可防止氧化,特別是去核紅棗,因要去咗核更易氧化, 這個我是問藥材舖那個人, 從此我就用不去核紅棗. 你試吓可行嗎.

大宅

引用:你好,唔使客氣,只是把自己的小小小經驗分

原帖由 FreashLa 於 16-02-04 發表
你好,唔使客氣,只是把自己的小小小經驗分享。祝新春快樂!
祝新春快樂

大宅

引用:回覆 陳少奶 的帖子因為有次我用蓮子百合時

原帖由 Nic 於 16-02-04 發表
回覆 陳少奶 的帖子

因為有次我用蓮子百合時發現有一點酸味,才問雜貨舖才知, 我通常半歲時再聞呀重有冇酸 ...
原來因為有硫磺,多謝解答,咁我下次都唔買去左核嘅紅棗

首頁

尾頁

跳至