自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

Happy Birthday Nihal

2016年01月30日 星期六

早衰症小孩過15歲生日:我唔當自己有病 要積極生活

每當毛毛浪費緊生命嘅時候,就會諗起呢個世界上其實好多人好努力咁過每一日,就好似印度呢位患有早衰症(Progeria)嘅小朋友,由出世嗰刻,就注定比人老得快。

關於呢位小朋友嘅事,毛毛之前都寫過,佢就係Aamir Khan應邀同佢合照,為佢圓夢嗰位小朋友Nihal。

當醫生都估計佢只能夠有14歲命嘅時候,佢冇放棄,好堅強咁生活,就喺呢個一月慶祝佢15歲生日!成為印度最長壽嘅早衰症小朋友。雖然佢比正常人面對更多病痛,返學仲比同學歧視排斥,但佢就好樂觀咁話:「I have never felt that this is a disease, because I'm a special child. 」

積極面對,係佢對抗早衰症嘅態度。身邊嘅人都話,佢同平常嘅小朋友冇分別,都一樣鍾意打機、會關心身邊嘅人,擁有一顆善良嘅童心。

Nihal之前為自己寫咗一張願望清單,佢憑住自己努力同埋唔同人嘅幫助,逐一完成心願。例如係同跑車合照。

同機械狗玩。

畫好多好多畫。

佢嘅屋企人每一日都陪住Nihal,爸爸話:「無論仲有幾多時間同佢一齊,我只想盡力為佢實現每一個願望。」

面對早衰症,Nihal希望更多人會關注呢一個病:「我希望所有早哀症嘅患者,都可以得到有效嘅醫治療。」

Nihal,你要堅強,開開心心生活落去,大家都為你加油!

好人好事不妨一睇再睇:【人間有愛】印度劉華為早衰症小孩圓夢

車仔人    發表於 16-1-31 14:17

男爵府

BK Milk勳章

回覆:Sweetlol 的帖子

男爵府

認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

Bebe_chiu 發表於 16-1-31 05:08
你仲咩喊呀

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 冬日勳章 陪月勳章 畀面勳章

回覆:早衰症小孩過15歲生日:我唔當自己有病 要積極生活

加油!

水晶宮

虎到金來勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

希望佢積極開心面對每一年,祝福佢

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

水晶宮

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

祝福佢

我要記得幸福......

男爵府

公爵府

水晶宮

祝福Nihal

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

公爵府

+3金熱血 畀面勳章 BK Milk勳章

大宅

喜歡Aamir Khan佢好有愛心架
看到這個case提醒了我們是多麼的幸福

珍珠宮

大宅

大宅