嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

小朋友4歲,今朝到依家嘔左8次,痾左一次!個肚一陣陣紋痛!已經睇左醫生,俾左止嘔藥同止痛藥,但效果都係一樣!無食到嘢,飲寶鄺力都係訓訓下嘔!醫生話佢係有病毒落左去!但食完藥都係嘔同個肚好痛,我可以點做?謝謝大家🙏🏻

伯爵府

如果太乾,/冇咩尿/又攰又食唔到野,
再帶佢去AED, 入院吊水

大宅

ok,依家訓左一個鐘,無叫痛!但佢起身可以俾啲咩食或飲?

伯爵府

回覆 fungapple 的帖子

烋有肉既粥水, 清清地當水係咁飲...

大宅

回覆:求救!小朋友4歲今朝到依家嘔左8次

我個仔三歲半前幾日一樣,一日嘔左9次,但佢食左藥ok, 食粥可以,食唔到包,食完嘔女九彩!睇醫生話如果keep住唔精神同止唔到嘔就入院,吊兩日水就無事,希望你小朋友都快點好翻!

大宅

之前我家小朋友都係咁,入左醫院,驗左結果係諾沃克病毒。住左一星期醫院。

大宅

唔該哂!我小朋友依家都精神係到睇卡通片!頭先食左少少粥,依家個肚無咁痛!亦無嘔,我想問幾時先會好返丫?

大宅

我仔星期四朝早起,只第一日嘔,第二日已經無乜事咁,點知尋日朝早俾佢食左一塊搽了dd果醬既白面包,即刻唔舒服,攤左向sofa兩個鐘先精神翻!今日唔敢再俾面包,暫時成日未有不妥,食烏冬拉面都ok好胃口!但我覺得佢未完全recover!

大宅

你小朋友有無肚痛丫?
我小朋友都好(偶),好似好累咁!醫生俾左啲咩藥佢食丫?

大宅

引用:你小朋友有無肚痛丫?我小朋友都好(偶),

原帖由 fungapple 於 16-01-31 發表
你小朋友有無肚痛丫?
我小朋友都好(偶),好似好累咁!醫生俾左啲咩藥佢食丫? ...
有肚仔唔舒服,但我覺得可能不是肚,而係胃,因為屋企他不是第一個有這些徵狀,我上星期自己唔舒服先,係好似胃氣漲咁,又有少少想發燒咁!所以尋日佢食完面包即刻唔舒服,我相信係好似我之前咁,個胃頂住!醫生開了肚痛藥,止嘔藥,益生菌糖同埋電解質沖濟俾佢! 都係俾過兩三次藥佢,佢無事就無俾,淨係食晒d益生菌糖,因為佢話好好味!

大宅

佢尋日係痛到好似條蛇咁呀><佢話係肚仔痛!!醫生都係開左止嘔藥,但係都會嘔,有止痛藥,佢都開左包粉係益生菌呀!!要食哂!!止痛藥痛先俾呀!!尋晚開始有D燒
><不過尋晚訓覺冇痛醒^^"你小朋友好返未呀??
fungapple 發表於 16-1-31 13:44
小朋友4歲,今朝到依家嘔左8次,痾左一次!個肚一陣陣紋痛!已經睇左醫生,俾左止嘔藥同止痛藥,但效果都係 ...
您好fungapple, 因病毒感染而腸胃唔舒服可能需要多少少時間先完全康復, 小朋友睇左醫生後情況有改善都唔侯太擔心, 如果唔太有胃口都盡量同佢補充足夠水份, 繼續按指示俾處方藥物佢食, 祝小朋友早曰康復!
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

大宅

好呀~~唔該哂!!

首頁

尾頁

跳至