懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我只打算餵初乳,跟住唔餵人奶改奶粉。有幾個問題想問有經驗既媽媽

1) 點為之初乳?係咪只係頭2星期有?
2) 如只餵初乳,洗唔洗買奶泵? 但買來用幾日好似好唔扺!我在養和生,似乎無得租
3) 點避免石頭胸?係咪陪月同姑娘會幫我架咧?

唔該

子爵府

如果長遠諗住餵奶粉
點解又要開始餵人奶呢?

到時BB又要再適應
咁麻煩

子爵府

叻叻勳章 畀面勳章 親子達人勳章

回覆:只餵初乳的準備

初乳唔係話生完即有,要靠bb係咁啜,到上奶後又轉奶粉bb要重新適應,到時你自己又辛苦,上咗奶又唔餵,會谷奶塞奶發燒!

大宅

初乳可能得2-5ml,甚至更少⋯你比佢啜左第一次,2-3個鐘後唔再比佢啜,就會無奶,如果你真係只想餵初乳,就只有個幾滴,有咩意思 =·= 供應需求的關係,既然無需求,亦唔會製奶黎供應比bb。頭幾日唔會建議用泵,係用手擠先清,要技巧,公院有姑娘會教。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我唔知初乳係去到幾時至叫初乳。

bb 一出世就餵,要密密餵,初初點都會啜到d初乳。一般要2個鐘餵一次,約4日左右至會上奶,上奶後好難避免石頭胸。你生bb 順利既話你應該出左院,陪月會唔會幫你就睇佢囉....

基於食得多痾得多既原因,睇bb 夠唔夠食就要睇佢夠唔夠濕尿片。1日大既bb 要2塊濕尿片,2日大要3塊,如此類推,超過 5日大既bb 要6塊濕尿片。到時你見唔夠濕尿片,就要考慮補奶粉,bb 唔可以長期飲唔夠奶。

買唔買奶泵係好個人,冇奶泵你仲有對手可以手擠。你可以考慮買定二手泵,或者買定先之後至賣出去。 我係先用手,臨返工前至買泵。

我覺得你成功餵到初乳後, let's say 2個禮拜,不如你到時再決定仲餵唔餵。如果到時唔餵都冇所謂,餵人奶點都係好,有幾多咪餵幾多,唔駛顧慮太多。

首頁

尾頁

跳至