自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

今日同4歲半囡 囡去驗眼,,醫生驗到左眼有500度散光,,右眼就200幾度,,點算呀,,要等一個月先可以見視光師?有無咩可以做?同改善?大個左可唔可以做激光改善?

男爵府

引用:今日同4歲半囡+囡去驗眼,,醫生驗到左眼有

原帖由 elaine1020 於 16-02-01 發表
今日同4歲半囡 囡去驗眼,,醫生驗到左眼有500度散光,,右眼就200幾度,,點算呀,,要等一個月先可以見視 ...
你係咪ftm? 你平時有冇俾佢睇YouTube??

水晶宮

引用:今日同4歲半囡+囡去驗眼,,醫生驗到左眼有

今日同4歲半囡 囡去驗眼,,醫生驗到左眼有500度散光,,右眼就200幾度,,點算呀,,要等一個月先可以見視 ...
我仔天生散光,一隻200一隻300,4歲開始載眼鏡,要眼科長期跟進,半年驗一次,依家要每日遮住比較叻嗰隻眼四個鐘,黎訓練弱啲嗰隻

水晶宮

引用:Quote:原帖由+elaine1020+於+16-02-01+發表

原帖由 Wonderlady 於 16-02-01 發表
你係咪ftm? 你平時有冇俾佢睇YouTube??
唔關事,咁細個咁深散光,視光師話係天生散光眼,後天點睇ipad電視都唔會去到咁深度數

esmehouse    發表於 16-2-2 12:07
wynnehung    發表於 16-2-2 09:50
BIGPAT    發表於 16-2-2 09:11
luckyQ    發表於 16-2-2 08:55

水晶宮

回覆:點算好我4歲半囡囡有嚴重散光,,

我3歲都有,天生,大左23歲做左lasik. 唔需要再帶glasses

男爵府

回覆:點算好我4歲半囡囡有嚴重散光,,

載眼鏡 ,越早越好 。為什麼要等一個月? 我小朋友4歲驗一隻眼200度散光 另外一隻正常 both 視光師和瞖生都話散光吾會減少 而且兩隻眼相差太遠 一定要全天侯戴著 以防止弱視

大宅

在政府驗?
有無去私家驗?
要早d 配眼鏡,唔好比佢加深~
不過…我都問過視光師,大左會唔會增加\減少?
佢話兩者有機會,只不過而家發現就唔會變得更嚴重啫(這是我仔仔case )。
要提小朋友唔好捽眼仔

jlshe

大宅

引用:我3歲都有,天生,大左23歲做左lasik. 唔需

原帖由 puppydingo 於 16-02-01 發表
我3歲都有,天生,大左23歲做左lasik. 唔需要再帶glasses
請問你做之前幾多度,,做完係咪完全好返哂,,係咪一次做哂兩隻眼?

大宅

引用:載眼鏡 ,越早越好 。為什麼要等一個月? 我

原帖由 ttking 於 16-02-01 發表
載眼鏡 ,越早越好 。為什麼要等一個月? 我小朋友4歲驗一隻眼200度散光 另外一隻正常 both 視光師和瞖生都 ...
政府睇,,話要一個月後先有得見視光師,,再check個度數,,帶幾多度

大宅

引用:在政府驗? 有無去私家驗?要早d 配眼鏡,唔

原帖由 jlshe 於 16-02-01 發表
在政府驗?
有無去私家驗?
要早d 配眼鏡,唔好比佢加深~
係呀,,,我囡囡細個成日捽眼,,不過宜家少左,,

男爵府

引用:Quote:原帖由+Wonderlady+於+16-02-01+發表

原帖由 cherrieloy 於 16-02-01 發表
唔關事,咁細個咁深散光,視光師話係天生散光眼,後天點睇ipad電視都唔會去到咁深度數

...
但小朋友平時生活習慣係點,睇幾耐電視? 看書會唔會近?有冇上手機習慣?

因為要知道平日生活模式,先決定係咪天生。因為有朋友個女係好返,之前係常iPad, tv, 之類,知道近視散光後,日日零電子野,放假去行山,望遠野,總之唔屈係屋企,之後真係好返。

大宅

引用:Quote:原帖由 elaine1020 於 16-02-01 發表

原帖由 cherrieloy 於 16-02-01 發表
我仔天生散光,一隻200一隻300,4歲開始載眼鏡,要眼科長期跟進,半年驗一次,依家要每日遮住比較叻嗰隻眼 ...
醫生話試下帶眼鏡睇下,,再睇下要唔要遮眼

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 大廚勳章 畀面勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

elaine1020 發表於 16-2-1 23:16
唔洗擔心…大大下會無!我個女4歲時已經400度散光…大大下連眼鏡都唔洗戴

大宅

引用:Quote:elaine1020 發表於 16-2-1 23:16 今

原帖由 Minor 於 16-02-01 發表
唔洗擔心…大大下會無!我個女4歲時已經400度散光…大大下連眼鏡都唔洗戴
下,,點解既?唔係話無得退嫁咩?你係知道距有散光後做左d咩黎?

男爵府

引用:Quote:原帖由+ttking+於+16-02-01+發表載眼

政府睇,,話要一個月後先有得見視光師,,再check個度數,,帶幾多度
自己出去再搵私家check穩陣點,我個小朋友又係健康院視力檢查時發現有散光,政府眼科醫院醫生只係話戴眼鏡,無野可以做。

我再搵私家醫生跟,佢話小朋友六歲前眼球仍然發育緊,把握呢個黃金時間矯視可避免變弱視。我小朋友遮左健康的一隻眼四個月,一年後的今日度數無加深,醫生話keep住檢查,情況好理想。

建議你唔好再拖,搵個私家醫生跟進,趁黃金時間接受治療

別墅

引用:Quote:原帖由 ttking 於 16-02-01 發表載眼

不如你試下打去\"石硤尾盲人協會\"問下,我打去問過,無記錯視光師驗眼約$200樓下

我仔四歲散光,要帶眼鏡

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 大廚勳章 畀面勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

elaine1020 發表於 16-2-1 23:28
如果400度就唔洗配足400…因為除左好多圈圈外亦會睇唔到野,我記得後黎再配左副2xx -350之間既度數比呀女先睇到野

翡翠宮

好媽媽勳章

引用:Quote:elaine1020+發表於+16-2-1+23:28+政

原帖由 Minor 於 16-02-01 發表
如果400度就唔洗配足400…因為除左好多圈圈外亦會睇唔到野,我記得後黎再配左副2xx -350之間既度數比呀女先 ...
遠視?

珍珠宮

elaine1020 發表於 16-2-1 23:35
下,,點解既?唔係話無得退嫁咩?你係知道距有散光後做左d咩黎?
唔知呀…我乜都無做過淨係配左副散光鏡比佢返學用,用到4年級呀女就自自然然咁無左

佢而家F.2啦…都無配過一副眼鏡

珍珠宮

jolo 發表於 16-2-1 23:40
遠視?
係散光、一隻400…一隻250

首頁

尾頁

跳至