自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

昨天收到 Citibxxx 月結單要收 late charge $150, 但我查閱過數收據是"付款限期"當天下午四時用櫃員機"繳費易"轉帳的, 我有問Citibxxx 客戶服務準時交錢為何要charge? 她說用"繳費易"交費會遲一天收到錢, 所以要charge, 但我說付款方法內沒有說明要早一天付款, 況且其他銀行也不會有此情況要charge, 最後她說會試幫我申請豁免, 但未知會否成功, 要我過兩天再打去問.

我在想: 其他銀行不會有如此情況, 而Citibxxx 又如此企硬, 用她信用卡又不是特別有so, 她是否在趕客呢?

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我有一次真係遲左,
但我同佢講我一向良好紀錄,
最後都waive 左我late charge 喎。

禁止訪問

禁止訪問

別墅

有... 我試過多次, 如星展, 匯豐, 渣打, 永隆, 恒生 都試過, 打電話去card centre講聲, 全部都可以豁免的....

有次我係渣打櫃員機找卡數, 但按錯制轉賬去了支票戶口, 約十日後收到月結單來打去問card centre, 佢馬上可以幫我豁免了late charge , 但要比俾了了利息(十多元).....

佢唔豁免你的話, 你找佢經理要cut卡, 通常都肯退步的。

[ 本文章最後由 Bo1234567 於 08-9-19 11:16 編輯 ]

大宅

原文章由 hoho_mama 於 08-9-19 10:55 發表
昨天收到 Citibxxx 月結單要收 late charge $150, 但我查閱過數收據是"付款限期"當天下午四時用櫃員機"繳費易"轉帳的, 我有問Citibxxx 客戶服務準時交錢為何要charge? 她說用"繳費易"交費會遲一天收到錢, 所以要char ...

我老公都比citibxxx 收過2次 late charge.
但我地打到上去都係冇得講.
我地都係用中x 櫃員機"繳費易"轉帳的.
佢好衰嫁, 用櫃員機 既話 係會遲二天先收到錢嫁!
仲要只有星期一至五 直到晚上7:30先計!

我有次夜晚7:50找數,都係比佢罰!
佢寄黎張statement 後面個頁有講的!

不過你即管同佢講下道理!!^^" 可能有得免呢!!
佢張card真係冇咩jetso, 唔夠人地的多!

大宅

原文章由 麟媽媽 於 08-9-19 10:58 發表
我有一次真係遲左,
但我同佢講我一向良好紀錄,
最後都waive 左我late charge 喎。

我真不習慣要對Citibxxx 要早一天交錢既特別服務, 我寧願多用Aeox, Chinx bank, 揸兜bank or AxG等, 因我有時忘記交或遲交都有商量.

大宅

原文章由 hoho_mama 於 08-9-19 11:19 發表

我真不習慣要對Citibxxx 要早一天交錢既特別服務, 我寧願多用Aeox, Chinx bank, 揸兜bank or AxG等, 因我有時忘記交或遲交都有商量.

自從數年前我去Citibxxx門市用Cash但要收手續費後,
我便立即cut card無再用Citibxxx,
現在只用hsbc。
BK已替閣下刪除簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

侯爵府

玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我有一次遲左幾個鐘還錢..收到statement話要late charge..我打電話去話..我話我明明記得準時交的..佢話佢check 到record話係遲左..咁我打死都話我係準時呀(其實真係幾野蠻 )..咁佢就waive左我啦..

大宅

間間銀行都係咁架啦, 你一話 cut card,
就咩都有得傾.
唔好話 late charge 丫,
我上次唔見左張 visa,
銀行話要我 send 個晒d 資料俾佢,
我同佢講咁煩唔好啦, 幫我 cut 左佢,
結果好快就收到張新 card 啦

侯爵府

玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

cut咭唔係次次都掂的..我有一次打去恒生唔記得係為左乜野事啦...咁我用cut咭黎大佢啦..佢話"好呀, 咁你去填張form再fax或寄黎啦"..我即時o 咀...

水晶宮

我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我試過N咁多次唔記得交卡數~
我打番電話去同佢講~
用下D理由LOR~收唔到單呀~搬屋呀~
佢次次都免番我LATE CHARGE~
(雖然有少少衰)
即刻交番就得啦~
如果佢講你收LATE CHARGE~
你同佢講 "咁同我取消張卡佢~我唔要啦!"
佢就會免番LATE CHARGE

男爵府

你講嘅"繳費易"係咪即係pps??
pps真係寫明用黎交錢係會遲一天先收到錢, 不過有d銀行唔會企得咁硬, 我都試過咁樣遲左, 為免麻煩我依家會係到期日前一日過數~~

原文章由 hoho_mama 於 08-9-19 10:55 發表
昨天收到 Citibxxx 月結單要收 late charge $150, 但我查閱過數收據是"付款限期"當天下午四時用櫃員機"繳費易"轉帳的, 我有問Citibxxx 客戶服務準時交錢為何要charge? 她說用"繳費易"交費會遲一天收到錢, 所以要char ...

珍珠宮

畀面勳章

citibank有時都幾死板
最初我為迎新禮物申請左, 頭幾個月咪猛碌citibank, 點知有次call我話我爆額, 叫我快d找數, 要收臨時overlimit費
我:吓, 點知你比咁少額我即, 張張都唔爆係你呢張爆, 你幫我加大個額佢啦, 你要收咩費用?? 我唔用啦
bank: 加額要提供xxx+xxx 文件申請
我: 哦, 咁好啦(收線)
我即找數, 下期statement真係收左費用, 跟住我半年停用呢張咭, 佢自動寄封信黎加左額 , 但呢張咭已被我攝在柜桶底

用左咁耐, 最好services都係富邦
我有時成日收左信掉埋一邊, 忘記左拆信交咭數, 過成半個月, 富邦都好好聲氣通知我過期, 我都詐帝話收唔到信喎, 你再寄過黎啦, 我即找番數都無收我費用

別墅

係wor間間bank都會waive late charge ,但我試過花x銀行打比佢同佢講話收唔到statement+唔知pps(因為我係網上pps)過左7點要計第2日, 佢都唔waive我full charge, 話淨係可以waive一半wor!

別墅

你要找佢哋經理講才有用的, d細話知你, 有時重好串, 你一話找部門主管, 態度一百八十度轉變, 無它的, 佢哋都怕你投拆佢哋態度差~~ :;pppp: :;pppp:

原文章由 kkttssng 於 08-9-19 12:57 發表
cut咭唔係次次都掂的..我有一次打去恒生唔記得係為左乜野事啦...咁我用cut咭黎大佢啦..佢話"好呀, 咁你去填張form再fax或寄黎啦"..我即時o 咀...

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

老闆用 American exprxxx corp card, 有次我開票睇錯第二絛數,找少咗, 結果要收 interest + late charge $1,2xx. 我打俾customer service 要求佢地waive 咗佢, 理由係...
" 你地 statement 嘅設計令我睇錯數…你地都有責任! "
結果真係waive 咗…我係咪好過份?

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

只要record 良好, 銀行多數會 waive. No worry.

珍珠宮

我幫我老公找卡數, 係用電話PPS找既, 咁張張單唔同最後日期, 有時前有時後(同一張卡都會啊~ 試過差2~3日呢), 咁有幾次我都因為佢突然又提早左而遲交, 好彩老公一打過去, 都唔洗講D乜, 只係話"唔好意思, 睇錯左日期, 遲左1 OR 2日交....." 跟住CS就接口話幫佢waive啦~
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

伯爵府

我都係用 CITIBANK,不過我用 cheque payment ,通常到 due date 先入票,無問題 。。。

首頁

尾頁

跳至