自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

頭先食團年飯食到好夜,所以遲po,但心情實在太好,所以晨早要開po~

話說我5歲仔o係上年7月確診係有感統障礙(做事衝動,專做危險野,冇同情心,冇同理心,自我,郁手郁腳),當時真係好唔開心,好自責。但都要收拾心情幫佢揾training,聯絡埋CAC,話佢地聽已經確診,但佢地實在太慢,話要起碼一年先到我地見(已係舊症),咁我就唔等,出去揾training。

上左training 1 個月就k2開學,一開學就比同學家長o係whatsapp gp度爆仔係全班最曳,我返學校一露面佢D同學就同我講我仔係最曳,當時心情係灰灰灰。好在我同老師單左聲話我仔有咩問題,老師拍下我膊頭,話冇問題,亞氏仔佢都攪掂,感统碎料la~好,信你~

跟住training的過程係痛苦而漫長,唔可以只靠training ctr,佢返屋企我都要train,每日食完飯就train(遊戲治療),不停比佢放電,不停要比佢感受其他人情緒。同時又要train佢學術,又要做家務(我冇maid,老公係大陸工作),真係完全冇私人時間!到11月時,我問training ctr 兩個導師意見/進度時,一個姑娘同我講仔可能係亞氏仔,_另一個姑娘話佢可能係ADHD!一聽到真係又跌落谷底…不停上网search info,不停諗係咪再做assessment?最後決定再觀察下先。

到依家train左就5-6個月,終於見效啦!第一次見家長,老師讚佢乖左好多!學術首先唔洗擔心,因佢好聰明,行為就佢大致肯守規則,雖然有時比較唔穩定,但大致已脫離曳,唔再係曳嗰班!而training嗰兩位姑娘都話佢進步好多,識關心人,接受玩輸左唔發皮4,其他小朋友挑戰佢佢唔會用武力解決,坐得定,鼓勵其他小朋友努力加油!我聽到真係眼濕濕…真係講緊我個百厭仔?雖然佢距離正常小朋友仲差dd,但佢有咁大進步,我真係超高興!

依家諗返,真係好在早發現問題同早接受training,如果唔係我同佢既關係只會更差…依家日日同佢玩遊戲,關係又好左,佢又痴我多左,佢又做少左曳野危險野,鬧都少左,親子關係大躍進~不過,唔可以自滿,要繼續努力繼續進步呀!一切都值得ka~加油!💪💪💪💪

judycyk    發表於 16-2-5 17:20
DonnieBB    發表於 16-2-5 10:14
la_source    發表於 16-2-5 10:07
wcpcelia    發表於 16-2-5 09:00

伯爵府

好媽媽勳章

引用:頭先食團年飯食到好夜,所以遲po,但心情實

原帖由 iamiris 於 16-02-05 發表
頭先食團年飯食到好夜,所以遲po,但心情實在太好,所以晨早要開po~

話說我5歲仔o係上年7月確診係有感統障 ...
恭喜你呀,苦盡甘來,係最好嘅新年禮物

祝福仔仔繼續進步,健康快樂!

大宅

回覆:晨早就曬下~(長)

係咩訓練咁勁?你點同佢訓練?

侯爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 +5熱血勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

繼續努力

大宅

恭喜你,仔仔有咁大進步!我知這類小朋友的媽媽是好辛苦的,因我都有一個自閉症的姪仔,我見我弟婦都是好辛苦,你還要做家務,你要加油!

男爵府

恭喜曬,仔仔同媽咪都要繼續加油

珍珠宮

恭喜你,辛苦都值得

珍珠宮

加油

大宅

hashtag影視迷勳章

辛苦你喇媽媽,但一切都係值得的!

伯爵府

BK Milk勳章

恭喜你亦都替你開心!

我小朋友唔係你面對嘅問題,佢係語言遲緩,我都好慶幸自己及早發現問題帶佢做訓練,雖然過程係辛苦,但我真係深明睇到佢地進步嘅喜悅!

大家一齊努力迎接新年!!

侯爵府

我的育兒心得勳章

男爵府

恭喜晒!請問你點發現和在那確診?

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 認識瑞士牛牛第二回 畀面勳章

侯爵府

引用:係咩訓練咁勁?你點同佢訓練?

原帖由 椰子油 於 16-02-05 發表
係咩訓練咁勁?你點同佢訓練?
我喺台灣買左d有關感统訓練既書,跟住做

侯爵府

引用:Quote:原帖由 iamiris 於 16-02-05 發表頭

原帖由 小小郭夫人 於 16-02-05 發表
恭喜你呀,苦盡甘來,係最好嘅新年禮物

祝福仔仔繼續進步,健康快樂!
多謝大家

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我仔就係ASD+ADHD,係教得辛苦d但回報亦係雙倍,加油!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

媽媽好加油加油!

侯爵府

引用:Quote:原帖由 iamiris 於 16-02-05 發表頭

原帖由 aeneas2011 於 16-02-05 發表
恭喜晒!請問你點發現和在那確診?
佢一直都和其他小朋友唔同,之前已見兒童心理e生,話唔係adhd,但上D情緒班都幫助不大。有一次同個家長傾開,佢叫我去D私家ctr check下感统,唔貴既,咁我去左links check,就確診係感統障礙。不過links貴,又去左其他ctr上training

侯爵府

引用:我仔就係ASD+ADHD,係教得辛苦d但回報亦係

原帖由 Charlotte_mom 於 16-02-05 發表
我仔就係ASD+ADHD,係教得辛苦d但回報亦係雙倍,加油!
大家加油!

大宅

加油

首頁

尾頁

跳至