論盡家傭

跳至

首頁
34567...8

尾頁

男爵府

回覆:我呢個時間表係咪好過份

一次過買2日餸

大宅

引用:感謝你嘅意見,我都知請姐姐係撞彩,但綜合

原帖由 flying0310 於 16-02-09 發表
感謝你嘅意見,我都知請姐姐係撞彩,但綜合身邊朋友意見同經驗,覺得indona 彩數好似高啲。
本地完約工人真 ...
完約系香港系好搶手的…所以佢地先咁串,加上香港完約,大把工揀…會比較新舊僱主

大宅

回覆:flying0310 的帖子

而家完約工人超揀工,兩大兩小其中一個細係B都唔會做,你而家係5大兩小,我覺得除非你真係出價多過5000先有小小可能有完約肯做。

另外你個schedule 調整後仍然好tight ,工人要高度專注力和體力應付日頭的工作,如果夜晚仲要睇B,其實係好易出錯和好危險。所以我覺得如果樓主想姐姐半夜睇埋BB而經濟又許可,請1個外傭加1個鐘點,個鐘點下午2-3個鐘頂更睇B和分擔部分BB家務,等姐姐可以午睡補眠,咁姐姐先有充足精神繼續踩到夜晚。

複式洋房

回覆:drwhm 的帖子

真係跟返時間表就ok, 唔洗半夜睇bb
真係好 tight? 我覺得都 hea. 人多唔等於工作多,係要求決定工作量,由0900至1900 其實都 hea 架喎。

大宅

畀面勳章

我追左一半未追晒
但有個問題,廁所工人會同你地共用嘛?

如果會你話呀嫂有潔癖,咁點同工人共用?仲唔駛日日洗?
你屋企有nb,乾淨係一定要架,唔日日拖地係無可能架

你而家諗晒時間表幾完美都無用架,你只係話佢知幾時起身開工,每日要做咩好過啦,bb到個零兩個月就唔會成日瞓架喇,仲要陪佢玩呢?唔通由佢喊到拆天都要跟時間表做野

大宅

引用:真係跟返時間表就ok, 唔洗半夜睇bb真係好 t

原帖由 flying0310 於 16-02-09 發表
真係跟返時間表就ok, 唔洗半夜睇bb
真係好 tight? 我覺得都 hea. 人多唔等於工作多,係要求決定工作量,由0 ...
咁如果樓主你覺得hea點解會覺得本地姨姨唔做呢?要湊2個小朋友同負責一屋既家務唔系容易既事…長輩通常都會覺得請左工人就要用到盡…如果唔系請黎做乜?如果樓主話其實只系湊8至18既話,不如搵鐘點好過啦,又唔洗比agent同水電煤…又溝通到…請左工人…有5個大人…每個人既要求都唔同既話…叫姐姐如何適從?再加上…冇人系完美既…如果清潔果啲得,對小朋友好…煮野食又可能唔得…請一個工人有好多野要諗過度過…如果唔系只會得不償失…另外\'樓主有5大2b咁工人既空間足夠嗎?呢啲亦都要諗…好多黎過香港既工人都要求多多的…

水晶宮

引用:Quote:原帖由 flying0310 於 16-02-09 發表

原帖由 babiiyuky 於 16-02-09 發表
咁如果樓主你覺得hea點解會覺得本地姨姨唔做呢?要湊2個小朋友同負責一屋既家務唔系容易既事…長輩通常都會 ...
我睇倒個schedule. 咁叫hea.

咁我姐姐應該係holiday-ing.... 屋企只有我同c6.

男爵府

育兒性格勳章

回覆:我呢個時間表係咪好過份??要唔要加 bonus ?

中間的所謂休息時間跟本把鬼,訓到咩?比姐姐早點入房好過啦。做死人咩

子爵府

畀面勳章

我覺得一切諗得太美好,要搵到個煮飯掂,聽教聽話真係唔易,仲一屋咁多人咁多把口
不過我都有疑問,嫂嫂有潔癖但忍到一星期先拖一次地

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我屋企一家四囗,兩公婆返工,6歲小朋友返全日小學,一個1.5歲b,冇完約的肯做!有断约的都唔做!佢地唔想揍兩個小朋友,只限一個!

https://i.ksd-i.com/s/630x_86400_d73df9dd036307410a503045cbbfae07/static.koreastardaily.com/profile/23243/138969.jpg

男爵府

先而講個schedule, 反而想問樓主而家阿哥個3歲小朋友係邊個照顧?平時家務邊個做?見個個都好似返緊工.

公爵府

我家姐姐9:30已休息私人時間,因小朋友9時已關燈瞓!由於我是Ftm,唔比多d時間佢地hea,好難唔走一花

大宅

你個schedule 都幾full 下!

子爵府

我係ftm, 兩個女番學放學都我自己接送,沖涼陪玩陪讀陪瞓唔使工人做,細女夜晚唔會叫。

我有時會煮埋餸。

工人主力做家務,有自己房,從冇話佢駡佢, $4500 plus bonus。

我前一個(香港完約的,超搶手)都可以搵到更好的offer....!

只可以講,睇彩數,good luck.

大宅

引用:我bb 8月出世,而家準備緊請工人,唔知呢個

原帖由 flying0310 於 16-02-08 發表
我bb 8月出世,而家準備緊請工人,唔知呢個時間表嶨唔算好過份,工人8月至12月唔洗跟足1200打後嘅工作。我 ...
加多三千蚊人工就差唔多

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

最好多番少少瞓覺時間

大宅

引用:我係ftm,+兩個女番學放學都我自己接送,沖

原帖由 mykate 於 16-02-10 發表
我係ftm, 兩個女番學放學都我自己接送,沖涼陪玩陪讀陪瞓唔使工人做,細女夜晚唔會叫。

我有時會煮埋餸。
想問下你,$4500+bonus,是什麼bonus?每個月加人工或者是食物津貼之類?

子爵府

引用:Quote:原帖由+mykate+於+16-02-10+發表我係

原帖由 irene_lai616 於 16-02-10 發表
想問下你,$4500+bonus,是什麼bonus?每個月加人工或者是食物津貼之類?
Cash.....

每做完一年就出一次。

複式洋房

回覆 mykate 的帖子

how much ?

大宅

淨係睇呢個時間表,都大慨知道樓主平時係咪好小做家務? 有好多細節野,你睇得太簡單

1) 同大仔沖涼時間會唔會太小? 準備衫褲,放水,著衫,小朋友有時會扭下計,倒水,收返啲沖涼用品果啲都要時間。

2) 工人食飯時間會唔會太小?

3) 你想像中NB 真係食完訓,訓完就食? 沖奶時間? 換片時間?洗奶樽時間?蒸奶樽時間?掃風時間? 食奶時間?
煲熱水,又要保持有室溫水,時間要掌握得好好。唔好忘記,有時NB 2~3 個鐘已經要食奶,真係喂得來,掃得風來,洗下奶樽已經下一餐奶。 你未湊過nb 可能會覺得: 「下?入啲熱水去熱水壺渣喎,係熱水壺按啲熱水出黎渣喎,都唔使三分鐘有幾難呀? 」 無錯,到你湊既時候你就知道,你就係連呢三分鐘都無!
仲未計突發野,嘔奶,漏尿,爆屎果啲要換過哂啲衫呢? 佢唔肯訓,要人抱呢? 當你要抱時,以上所講既係完全做唔到。

4) 你真係覺得你媽媽返左黎你工人真係可以咩都唔使做係房訓教? 伯母真係完全不會指派工作?

5) 有小朋友既,每日吸塵拖地抺地是必須要的,唔係話你而家無做開,所以就唔使佢做,因為NB 始終容易受細菌影響身體。 唔可以老人家話「我地以前都唔使甘啦」 ,以前啲菌邊有甘勁? 而家係 2016 年啦。 再者,你嫂子甘潔癖,有可能嗎? 請得工人,當然要盡力將清潔做好,減低小朋友生病機會好過,寧願將洗衫,買送果啲時間縮減。

6) 請得工人,真係屋企每個人都仲繼續肯自己收衫自己著? 你必須要知道,只要其中有一個家庭成員要佢做,佢都要時間做。

7) 本身時間表已經好密,我真係唸唔到工人仲邊有時間加插果啲一星期一次,兩星期一次果啲工作。

8) 除非你工人真係好熟手,如果有啲做野慢既,煮飯點止一個鐘? 你呢個時間表到時完全係over run!

9) 我見你用人地c6 比幾千蚊個老婆都做成日果啲比喻,我真係好驚訝! 人地講緊係屋企人服侍屋企人,工人只係一個打份工既人,點可以甘唸? 你係老闆,為左間公司每日只得兩個鐘頭訓教都甘心情願,但如果你係員工,每日訓小兩個鐘你都唔制啦!

10) 最後,你呢個配搭都幾難請到工人。

暫時睇到係甘多。

birdbird    發表於 16-2-11 09:18

首頁
34567...8

尾頁

跳至