論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

引用:樓主其實你係時間表度唔駛寫明休息時間架,

男爵府

湊2個細,基本家務外,應該什麼都做唔到。以前我工人湊1個B,飯都唔使佢煮。

水晶宮

引用:湊2個細,基本家務外,應該什麼都做唔到。

原帖由 janicetsang 於 16-02-11 發表
湊2個細,基本家務外,應該什麼都做唔到。以前我工人湊1個B,飯都唔使佢煮。
...
其實有能力及有心做的工人係可以兼顧湊B及煮飯。我第一任工人係可以湊B、 做家務、煮飯。不过我一放工返屋企就自己湊番個仔。

大宅

回覆 flying0310 的帖子

其實你唔使想加人工住, 姐姐做到先再算, 其實佢地做野係好慢慢(我用過3個工人), 你個schedule佢地應該跟唔到咁多, 例如煮5大人飯餸1小時佢地應該無可能完成

男爵府

carriesyeung 發表於 16-2-11 06:40
淨係睇呢個時間表,都大慨知道樓主平時係咪好小做家務? 有好多細節野,你睇得太簡單

1) 同大仔沖涼時間會 ...
非常中肯, 絶對同意你的見解.

複式洋房

回覆:我呢個時間表係咪好過份

呢2日冇得閒睇,唔好意思係到回啦
bonus 係指每月加1000人工,之前講過
而家唔洗工人煮飯了,媽咪付責返,佢學慢慢再上手(起碼頭4個月係咁)。
另外有人強調屋企有工人就唔會自己收衫,我認為係個人問題,我相信我屋企唔會,原因好簡單,因為唔想比工人入房。

星期一至四
洗衫
煮早餐及叫孩子起床
孩子換衫及食早餐
送返學
買餸
涼衫
照顧嬰孩
倒垃圾
洗碗

星期五 (媽咪放假,不用再照顧bb)
洗衫
煮早餐及叫孩子起床
孩子換衫及食早餐
送返學
買餸
涼衫
接放學
倒垃圾
洗碗

星期六
洗衫
照顧2bb
涼衫
倒垃圾
洗碗

隔日吸塵
隔日抹爐頭及抽油煙機
隔日拖地
每星期洗廁所
每月抹窗

複式洋房

回覆:我呢個時間表係咪好過份

我屋企食飯係食45分鐘,總之工人同桌同飯,我哋食幾耐,佢食幾耐

水晶宮

引用:我屋企食飯係食45分鐘,總之工人同桌同飯,

原帖由 flying0310 於 16-02-11 發表
我屋企食飯係食45分鐘,總之工人同桌同飯,我哋食幾耐,佢食幾耐
工人未必喜歡跟你5大l小同檯吃飯。

呢度回你舖的jm 多係过來人。當家人有份出錢請工人返來, 個心態、期望、行為就自然跟沒有工人用時的不一樣!
你諗的太理想化

大宅

用咗十幾年工人,從來冇俾時間表工人.

淨係話俾工人知要做啲乜嘢,幾點用餐.全部工人會自動波....只要屋企乾淨企理,依時開餐,食物啱家人胃口,根本唔須要理佢哋幾時做家務及做幾耐!(例如煮飯,唔同餸菜用唔同時間,唔需要限定煮幾耐)

最重要係成果.....過程唔重要!!

複式洋房

引用:Quote:原帖由 flying0310 於 16-02-11 發表

原帖由 birdbird 於 16-02-11 發表
工人未必喜歡跟你5大l小同檯吃飯。

呢度回你舖的jm 多係过來人。當家人有份出錢請工人返來, 個心態、期望 ...
如果唔肯一齊食,咁唯有減佢自己休息時間!! 呢樣冇情講

複式洋房

回覆:ChineseHK 的帖子

已改左。 thx

複式洋房

回覆:janicetsang 的帖子

媽咪會幫手,只係屋企冇人先要照顧 bb

大宅

引用:感覺謝你咁詳細意見,我都有諗過時間,所以

原帖由 flying0310 於 16-02-08 發表
感覺謝你咁詳細意見,我都有諗過時間,所以佢沖完涼就洗衫,第2日先涼,都係屋企做法。至於煲水,因為用電 ...
衫隔咁耐晾會好有宿味同埋唔直

公爵府

wow , work till 2400

伯爵府

回覆:我呢個時間表係咪好過份??要唔要加 bonus ?

我覺得照顧bb個 part, 樓主漏左好多野。洗奶樽、大個少少食固體,洗抹玩具、牙膠呢d..唔止日日做,有時一日兩、三次。而且洗廁所呢d,簡單洗抹一定要日日做。唔通bb冲涼盤又兩星期洗一次?多一個b,每日洗多好多野,乾左唔收番,除非屋企好多位曬衫先ok. 我b依家7個月,每日口水肩少則6、7個,多既,用10個都唔奇。

水晶宮

flying0310 發表於 16-2-11 14:35
如果唔肯一齊食,咁唯有減佢自己休息時間!! 呢樣冇情講

我只係話工人未必喜歡跟你地 '同檯' 吃飯!!!好多工人鍾意自己在廚房食飯.

工人個吃飯時間 同你地 可以同步, 亦可以不同,

視乎d 家務及照顧小朋友需要的編排.

複式洋房

我無set時間表比姐姐, 只係好普通講下幾耐換一次床單枕袋等等,,其餘佢見野就做, 佢都好自覺每日幫我掃地拖地執床洗衫準備晚餐, 亦無規定佢幾點起身幾點訓覺, 總之佢做好哂野沖完涼就可以入房休息, 見佢朝早又好自覺起身做家務, 完全無咩擔心,, 可能現階段bb未出世,,出左世之後再邊做邊set每日工作吧。

大宅

flying0310 發表於 16-2-11 12:50
呢2日冇得閒睇,唔好意思係到回啦
bonus 係指每月加1000人工,之前講過
而家唔洗工人煮飯了,媽咪付責返, ...
how big is your house? that also affects how long the maid needs to do simple housework.

i think you are over-complicating the issue. just hire a maid first and get more sense about how to allocate work while you interview them on phone or webcam. try to see if the maids can actually understand your timetable.

公爵府

2024年龍年勳章

回覆 flying0310 的帖子

無可能每星期洗TOILET,咁多人用,要日日洗....
有小朋友亦要日日抺地吸塵.......

不過其實係咪要請兩個姐姐會好D呢??

大宅

我家中兩大小一,C6最初都係嚴重潔癖,所以廁所一定要好乾淨(要每天洗坐廁,內外都唔要有漬,沖涼缸每天都要洗。總之廁所不能有污漕物。地下有頭髮一定要清理)。囡囡兩歲時曾經請過姐姐,當時囡囡都要返全日托管,姐姐在家清潔(雖然知道姐姐會空閒)。現在C6的潔癖已大大減低,不用徹底清潔,但仍然見到有漬就要洗。潔癖的人好難會忍受兩星期洗一次廁所。至於吸塵拖地,更要每天都拖,因為不會忍受地下癡LUP LUP。所以若果樓主的嫂嫂是潔癖,真的很難忍到(我只是一家三口,白天又成日冇人都要抹)。另外,手洗BB衫固然花時間,但機洗都一樣要時間,我請了姐姐只有年半,其餘的時間都是用鐘點。當中只有一個鐘點姨姨能令C6滿意,當時個姨姨都每星期嚟三次,兩次係清潔連煮食三小時,另一次就專清潔,嗰段期間C6真係完全放手唔使洗廁所。現在佢就久不久都會忍唔住洗(大洗係會連地磚和牆磚一齊浸洗,洗得一乾二淨,流曬大汗跟手要沖埋涼)。我的娘家跟樓主妳的娘家一樣(仲會更小清潔),但當小孩出世後,自己的心熊係會調整,怕小孩到處摸有細菌,怕小孩常把玩具放入口內..... 所以,依照你的時間表,中間的時間相信將會用晒嚟洗玩具啦,洗衫啦等等。
至於洗大人衫,若果可以用兩分鐘搞掂可以開機的話,其實好厲害。我咁求其都要七分鐘。因為要檢查袋口有冇物件紙巾,領口位有冇漬,小孩衣物會否整污漕(囡囡現在7歲,我都係會將既衫同大人分開洗)。每件都要檢查才確保唔會整壞洗衣機(有玩強污漬就要做多小小程序清潔)。若果將所有人的衫混在一起洗的話,其中有人的袋口有紙張洗到成機衫衰曬,到時應該怪邊個呢?(可能樓主話各人都會檢查清楚,但總會有意外掛!到時姐姐唔檢查就洗,一定係會罵姐姐,咁佢都幾慘!因為事實冇可能一機衫可以兩分鐘搞掂檢查然後開機)我聽身邊朋友說好多時啲姐姐都冇檢查好衣物就放洗衣機,搞到好快壞曬。

首頁

尾頁

跳至