自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

想問問一日做兩次每次45分鐘好d,定一日一次個半鐘好d,for 減肥

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

一日一次

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:做運動時間一問

我都想問。有冇人早餐前做運動。做完先食野?

珍珠宮

引用:我都想問。有冇人早餐前做運動。做完先食野

原帖由 kit2004 於 16-02-11 發表
唔食早餐做運動好易胃痛

子爵府

1日1次
冇咁大壓力

子爵府

回覆:貧窮媽媽 的帖子

晚餐後半個鐘開始做,至少一個鐘,然後沖涼瞓覺,瞓醒就可以食早餐。

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我覺得強度夠重要 d,一日一次都 ok la

總有離別的時候

子爵府

引用:晚餐後半個鐘開始做,至少一個鐘,然後沖涼

原帖由 囡囡888 於 16-02-11 發表
晚餐後半個鐘開始做,至少一個鐘,然後沖涼瞓覺,瞓醒就可以食早餐。

...
請問晚餐妳係照平時份量咁食、定係食輕食(如生果、沙律咁)呢?

同埋只隔半個鍾會唔會消化唔切份晚餐呢?

伯爵府

一曰兩次,用埋after burn

為了二小豬三小豬做了全職奴婢;好彩大豬生生性性^^

男爵府

要減肥, 最重要是在飲食上動功夫, 天然少油少糖但絕對唔能夠挨餓, 咁就成功左70%, 另外30%, 在於做強度足夠的全身運動. 其實, 飲食運動消脂比減肥重要得多, 因為體型會靚, 同埋健康.

強度的意思, 不是要做好重好難好長時間的動作, 而是要一段時間內把心跳數維持在一定高度, 例如上限的85%以上, 但如果無根底, 係唔可以一下子去到咁盡, 要由60%左右逐步上調.

每次運動, 唔好超過一小時, 否則你減去的不是脂肪, 而是對身體健康很重要並且很難建立的肌肉.

如果強度夠(e.g. 心跳90%), 運動15分鐘已經好夠, 仲有after-burn effect令你一兩日唔郁都消脂. 當然, 低強度但持續45-60分鐘的運動, 消脂效果亦非常好, 但就無after-burn effect.

早上如果要認真做運動, 最好在運動前30分鐘食條香蕉. 否則會暈.

晚上, 可以選擇在餐前做, 咁之後進食的, 大多會補充體力和增肌, 而唔係加脂肪, 除非你食垃圾食物. 亦可以選擇好在餐後90-120分鐘做, 但係之後一小時你會訓唔著.

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

每種安排試行一個月,看看那種更適合自己、更有效

子爵府

引用:要減肥,+最重要是在飲食上動功夫,+天然少油

原帖由 palmchristy 於 16-02-11 發表
要減肥, 最重要是在飲食上動功夫, 天然少油少糖但絕對唔能夠挨餓, 咁就成功左70%, 另外30%, 在於做強度足夠 ...
謝解答,好詳細

翡翠宮

引用:我都想問。有冇人早餐前做運動。做完先食野

原帖由 kit2004 於 16-02-11 發表
我試過唔食嘢就做,做做下天旋地轉!滿天星斗!!但我朋友朝朝起身就跑步,兩粒鐘後先食早餐!所以我認為因人而異!

男爵府

回覆:貧窮媽媽 的帖子

我係1日1次,最少45~60分鐘

首頁

尾頁

跳至