跳至

首頁

尾頁

複式洋房

如題,大家一齊討論吓我自己覺得。。
1.安基司
2.鳳溪
3.粉呂
4.粉神
暫時諗到咁多。。有無媽媽happy share❓

子爵府

回覆:zoe1127 的帖子

呂明才
安基司
粉神

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆:媽媽們心目中北區幼稚園10大排名?

鳳溪? 唔係掛,你計地方大呀?

男爵府

回覆:靚靚C9 的帖子

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

我心目中幼稚園排名
1.呂明才
2.粉神
3.優質
4.何袁
5.安基司
6.嘉德麗

鳳溪係No.1唔會揀的幼稚園,我寧願揀鄰舍,嘉寶,浸信會嘉福,救世軍,都唔會揀鳳溪
鳳溪幼稚園,小學,中學係聯校,讀鳳溪幼稚園好大機會上鳳溪小學,而讀鳳溪小學好大機會上鳳溪中學,但鳳溪中學只係Band3頭的學校
我記得幾年前無線訪問過鳳溪小學校長對跨境學童的學習情況,該校長表揚佢學校名列前矛的學生都係雙非和單非學童,令我覺得北區比較叻的小朋友都唔會讀鳳溪,而這間小學亦歧視本地學童

複式洋房

其實你哋真係覺得安基司好?我唔知係咪,但我覺得呢間嘢著重搵錢多啲,雖然佢係私幼,讀得都預咗,但我覺得佢地設有面試機制,又懶係嘢咁有好多人都只係收到waiting list , 但唔覺有reject的,但最後開學前後,waiting list嘅都會有offer, 根本係咪都會收,只係吊高嚟賣,等你覺得吃香啲!有幾多小朋友喺度讀n班,真係會一路讀上去呢?我身邊嘅幾乎冇!北區其實好嘅幼稚園好多,例如天平邨救世軍幼稚園,被評為隱世優質學校!我自己小朋友已經小二,當年只係讀屋村嘅學卷幼稚園,仲要好多雙非同學仔嘅,一樣可以叩門考到其他好校網嘅一線小學,所以我應為幼稚園比到小朋友愉快嘅學校,已經係一間好嘅幼稚園!

Magyuen0302    發表於 16-9-1 17:47

男爵府

回覆:tina_yauyt 的帖子

認同

複式洋房

但我又唔想俾bb 走到去咁遠讀書,但係個校網又咁選擇唔多。。我而家頭都爆!

珍珠宮

私校除左英文教學,無乜好,只係一心想全英,又effort 得起學費既人報

除非小學讀國際,都係傳統幼稚園適合,粉嶺唔熟,上水我揀有N 班直上既上水幼兒學校,永隆,天平

因為呢三間主收香港本地,全日學生自理好好,多活動,學生比较乖,睇放學睇到

男爵府

呀仔响安基斯由K1讀到K2,我又覺得ok喎!K3亦都會繼續响度讀埋!家下呀仔係讀國際班嘅,佢地K1就開始要寫字,原本想轉返主流班(每年都可以申請來年轉班), 但我驚太多寫字練習,所以由佢繼續讀!國際班對於d活潑d嘅小朋友會啱d!呀仔好鍾意返學,英文亦唔錯!
大女係呂明才畢業,相比下,呢間學校要求學生要規律d,所以呀女當年無講過話鍾意返學,但亦無抗拒嘅! (呀仔果年k1考唔到呂明才)
但如果有得選擇,我亦會選有學券又有口碑嘅幼稚園先,除非錢唔係考慮範圍以內啦!

大宅

安基司幾錢學費?全日/半日?

大宅

畀面勳章

我對安基司印象一般, 又剛好幾個朋友讀安基司去考直私都失敗而回
不過英文語境係幾好既

我覺得幼稚園除非讀九龍的名幼, 讀地區幼稚園其實間間都差唔多, 家庭教育反而更重要

琥珀宮

回覆樓主:

客觀d講,安基司以賺錢及英文為主,鳳溪環境真係唔錯,以双非單非為主要對象,賣點係一條龍,咁小學時唔使比人掟得太遠,即跨區,係北區選幼稚園以選小學為目標。

複式洋房

安基司我囡讀完n班,因搬屋所以無讀。但我囡同讀完K3的小朋友都覺得粉安老師好好。我囡仲成日想返去讀。仲話個到的老師先識照顧小朋友。仲有教英文都好好。

大宅

我心中排名:
粉呂
優質
粉神
仁濟

別墅

now_mom 發表於 16-2-23 21:44
安基司幾錢學費?全日/半日?

仔仔依家讀緊n班,返3個鐘,4300一個月包茶點。
全日要k2開始先有,大概係7800+一個月。

複式洋房

引用:Quote:now_mom 發表於 16-2-23 21:44 安基

原帖由 maggioma 於 16-04-07 發表
仔仔依家讀緊n班,返3個鐘,4300一個月包茶點。
全日要k2開始先有,大概係7800+一個月。
...
嘩~我仲諗住俾佢讀全日,咁我不如帶佢出九龍塘?

男爵府

fafapoodle 發表於 16-2-20 16:13
呀仔响安基斯由K1讀到K2,我又覺得ok喎!K3亦都會繼續响度讀埋!家下呀仔係讀國際班嘅,佢地K1就開始要寫字 ...

我仔讀緊呂明才k1 我地想搬屋要佢轉校死都唔肯!幾個喺其他幼稚園讀pn既家長都話呢間學校好有愛心

男爵府

安基好貴呀

別墅

引用:Quote:原帖由+maggioma+於+16-04-07+發表仔

原帖由 zoe1127 於 16-04-22 發表
嘩~我仲諗住俾佢讀全日,咁我不如帶佢出九龍塘?
不過佢年年價錢都有調整,但全日你都要預7000+ 我係住附近而且有朋友係入面做老師。所以揀呢間,不過講返轉頭,我仔仔係非常之鍾意返學,而且我見到d老師同auntie好有愛心。

首頁

尾頁

跳至