自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我朋友第一次養貓,隻貓買左十零日到,噚日帶佢睇醫生話係腹膜炎有腹水,醫生話無得醫今朝我朋友在帶貓貓睇多個醫生,醫生都係講同一番話,仲叫我朋友幫佢打安樂針我朋友唔想打,佢覺得好似送佢走甘,佢想等到貓貓真係好辛苦先做呢個決定
問題1如果5同佢打安樂針,會5會令佢跟加辛苦
問題2腹膜炎真係無得醫?甘有無咩辦法令到佢唔會嚴重落去
問題3如果真係要打,幾時打會對貓貓傷害無甘大
謝謝各位解答

大宅

回覆:Fayeeexox 的帖子

補充番貓貓2個零月大

伯爵府

UMMM...

如果幾個醫生都咁講, 咁送走佢啦....
我唔會等貓貓最痛苦先送走佢...
既然已知係將會痛苦咁走, 咁何必呢~

打針, 你可以唔睇, 有D 醫生都唔會比你睇
到貓貓走左先叫你入去睇

我都親手決定送走左隻貓...4歲大...好傷心, 但我更唔想見到佢痛苦.
我當時無睇打針, 亦無同佢講再見, 最後都無拎走貓貓, 只係留比診所幫我火化.
可能會覺得我無情, 但我真係覺得生離死別好痛苦.
我喊左幾日, 就唔想再諗~

伯爵府

回覆:養貓既jm請進!有些問題想問

試下去棱亞道診所Dr.tint

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

腹膜炎係冇得醫,但捱得過一歲就會多數冇事。我以前都有隻係咁,捱唔過。
係寵物店買呢個病好常見。
基本上係咁屙,如果佢肯食肯飲,盡量滿足佢,因為多數都會屙到脫水,血糖低,冇營養。

伯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

問題1如果5同佢打安樂針,會5會令佢跟加辛苦
答:一定會
問題2腹膜炎真係無得醫?甘有無咩辦法令到佢唔會嚴重落去
答:連續2個醫生都話冇得救,就真係加上佢咁細,冇抵抗力,只會嚴重落去
問題3如果真係要打,幾時打會對貓貓傷害無甘大
答:安樂針,即係你打完佢就唔係度,傷害一樣大喎,但長痛不如短痛

其實唔建議買貓,不如下次領養啦
疫情期間,JM們加油

水晶宮

大廚勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

FIP 腹膜炎對貓來講係絕症, 真係無得醫,

仲驚過貓愛滋.

如果貓貓係濕性腹膜炎, 佢會好辛苦.......

禾唔知比咩意見你好....

伯爵府

JM~
唔知真的假~

如果真係唔想送走貓貓, 可以睇下

http://www.passiontimes.hk/article/05-17-2014/15190

但貓貓得2個月大, 我覺得... 好難有奇蹟

伯爵府

貓感染性腹膜炎

貓感染性腹膜炎(FIP)在幼貓身上是一個常見的病。疾病是由冠狀病毒造成的,可以致命。貓的冠狀病毒感染多數不是太嚴重,初期可能只顯示溫和的腹瀉或上呼吸道感染。但有少部份的貓(少於10%)在被傳染後病毒變種,進化成腹膜炎病毒。正常身體會產生抗體來對付感染,但腹膜炎病毒會隨白血球運行到身體各部份造成炎症反應,尤其是在腹部。

患有腹膜炎的風險:
任何帶有冠狀病毒的貓都有發展成腹膜炎的潛在危險。免疫系統薄弱的貓較容易染上並發展成全面的腹膜炎症候群。實際上,我們只看見少於二歲的貓會發病,當中超過80%將在他們一歲之前發病。病毒潛服在唾液和大便,但大多數案例都是由母體感染。因此您不需要太擔心您貓會受外來感染。我們也傾向見到在飬很多貓的家庭較易發病。

症狀:
早期的冠狀病毒感染多數出現溫和的腹瀉或上呼吸道感染例如打噴嚏和流眼水。僅有少部分的貓會引發成腹膜炎,而且通常在幼貓至二歲內發病。腹膜炎通常有「乾性」和「濕性」兩個主要形式。通常乾性腹膜炎病徵出現得比較慢。症狀通常包括慢性減重、情緖低落、貧血症,皮膚和黏膜顏色變黃,持續發焼。濕性腹膜炎早期也許出現與乾性相似的症狀,包括減重、厭食和消沉,但之後會迅速地形成明顯的腹腔和胸腔積水。當積水嚴重時甚至會令呼吸困難。

診斷:
腹膜炎是難診斷的,因為其病徵與其他疾病,特別是肝病,很類似。我們將根據症狀、年齡和驗血的組合幫助我們診斷。冠狀病毒也有測試,但不是非常準確,因為許多貓也許已有抗體但並不代表會發展成腹膜炎。但如果測試結果呈陰性我們可以排除腹膜炎的可能。

治療和預防:
不幸地,腹膜炎並沒有有效的治療。治療通常是集中於支援,例如營養輔助和緩和炎症反應,抗生素療程等。也可以嘗試輸液治療或抽走積水。您必須瞭解這是一種致命疾病,當您的貓生活很痛苦時,我們建議人道毀滅。腹膜炎也有預防疫苗,但我們不建議使用因為它不是十分安全有效。

http://www.hongkongvet.com/cht/?p=pet&id=3

禁止訪問

貓狗褓姆 畀面勳章

男爵府

腹膜炎無得醫,醫生無講錯,而家好多黑店或賣家明知隻貓出事都照賣比人良心去左邊我以前第一次養貓咩都唔識買左對摺耳養,後來忍痛打針比佢地走,如果以jm你朋友既事件我都會係忍痛比佢走好過佢辛苦

大宅

回覆:Ronnym 的帖子

依家要等腹水報告 有8 9成係腹膜炎
佢食得訓得每日2次大便 小便就5定但刀有4 5次1日
5願玩 好好訓

翡翠宮

好慘,第一次養貓就咁唔好彩

男爵府

買既貓真係好多病痛, 所以我只鼓勵領養(減少制造不幸)...
你個CASE, 我唔識答, 只可以盡量俾營養佢, 希望可以好番..
加油, 唔好放棄

男爵府

我家寶寶都當時買番黎話3個月(但估冇甘大)都係腹膜炎,係用左好多心機時間揍,今年13歲

大宅

回覆:Kencbr 的帖子

你係點照顧?狀況係咪刀係咁?

子爵府

其實都唔一定關買事,我試過係義工領養隻貓b一個月大又係腹膜炎要安樂死,其實義工一大堆貓係好易傳染左腹膜炎都唔知。

大宅

引用:其實都唔一定關買事,我試過係義工領養隻貓

原帖由 babyballball 於 16-02-18 發表
其實都唔一定關買事,我試過係義工領養隻貓b一個月大又係腹膜炎要安樂死,其實義工一大堆貓係好易傳染左腹 ...
我5係領養的 我地係買回來

大宅

引用:我家寶寶都當時買番黎話3個月(但估冇甘大)

原帖由 Kencbr 於 16-02-18 發表
我家寶寶都當時買番黎話3個月(但估冇甘大)都係腹膜炎,係用左好多心機時間揍,今年13歲

...
你係點照顧嫁 個案係咪同我地1樣?

子爵府

我第1隻貓都係,喺愛協拎反黎,4日後病發,去左貓醫院醫左2日,醫生話無得醫,再拎去愛協check,唔食野無心機無反應,見佢咁可憐最後都係打針算了。

最後愛協肯免費換過隻俾我,雖然根本無可取代,但我1個月後換左隻新貓,而家健健康康的。
建議你朋友還是讓毛孩安落離開好了,佢好痛苦,心情平伏後再養過。

首頁

尾頁

跳至