自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

男爵府

其實尋日都開左個post講我每次罵完呀媽都會好後悔,不過就無詳細交代內容,只係輕描淡寫講左幾句,經過一晚既反思,心結都好似仲未完全解開所以想係度舒緩下~

事源我有一D人民幣定期係手下個月到期,想同呀媽商量下放好定繼續持有,因為我知呀媽一直都有揸住D人仔,傾開先知原來佢大概係半年前已經放左,借左30萬比我呀嫂投資,至於投資D咩呀嫂無講,我呀媽無過問,但每個月都俾返大約4厘息我呀媽,而呢件事我呀哥係知情的,我聽完真係好嬲,第一最嬲就係我呀哥,果D錢係我媽辛辛苦苦儲返黎既錢黎架!養大你個衰仔仲唔夠呀!當初買樓呀媽已經俾左幾十萬你上車做首期!你結婚又要呀媽幫你手搞過大禮既野!依家婚後仲夾埋個老婆cap呀媽D錢!Sorry我用cap呢個字眼係因為我覺得成件事有搵笨成份,呀媽將D錢好地地擺係銀行收息唔好?而且又安全,放係呀嫂到點知佢地會唔會蝕晒無錢還兼離婚走佬甘呀媽咪好蝕底?成件事我係緊張我呀媽,依家眼白白睇住自己呀媽有虧損我點會唔緊張?
我不停係呀媽面前罵呀哥,仲罵埋呀媽點解完全無同我商量下先決定?雖道我甘唔可信嗎?我仲同呀媽講我對佢好心淡,我對佢一直都比呀哥對佢好,起碼我結婚買樓都無洗過呀媽分毫兼婚後仲會同下佢去旅行帶佢食好野,但我呀哥係完全無做,最多都係番黎屋企食下飯,好久唔久先請下父母飲一餐茶,但我對佢甘好佢到頭來得到D咩?

激動之下衝口而出講左好多難聽既說話,我話得啦你偏心,咩都幫住個仔同新抱仲夾埋暪著我!我要收番我之前講過既說話!(我之前曾經同媽咪講過第時你地百年歸老所有既身家分俾哥哥就得架喇,唔駛分俾我,因為我有老公養而男家果面亦算有錢,相反哥哥係男人負擔比較大到時又要養人所以你分晒俾佢啦),但我後悔甘講,我發覺甘樣係會助長某D人既貪心,我同呀媽講我依家收番果句說話,比兩個選擇佢 1.洗晒D錢佢一蚊都唔好留比我地(呢個係我最想)2.如果真係洗唔晒D錢要平分(其實心底係唔想益呀嫂)鬼叫佢甘衰恰我呀媽!我當呢件事列為恰我呀媽架喇,恰我呀媽心軟借比佢地囉!又唔見佢問外家借,有搵笨野就搵男家呢邊!佢自己都係為人姑仔,佢都係我哥面前話自己呀嫂當佢爸媽係工人(佢呀嫂同佢父母住)話心痛佢父母俾呀嫂恰,但呀嫂你唔係恰緊我父母嗎?正所為己所不慾 勿施于人丫!

我嫁果時呀媽都攞左呀婆留俾佢既金器同玉出黎送俾我,當時我拒收,因為覺得呢D野對媽咪黎講太珍貴太有紀念價值,我唔可以收,只係收左媽咪新買俾我的金器,但經歷左呢件事之後我諗通左,就係因為太有紀念價值我一定要收,免得佢俾比左呀嫂到佢無錢時又嫌D款式娘就攞去擋!講真新抱又點會當呢D係家傳之寶,我盡可能都想幫媽咪保管,希望可以傳得一代得一代~
唉。。。搞成甘其實自己都好唔開心,其實我細個同哥哥好Close架,有男朋友就第一時間話佢聽,失戀又同佢講。。。
但依家我已經當無左個呀哥但呢樣野係呀媽係最唔想睇到。。。
JM其實我係咪太執著?我係咪好衰搞到呀媽臨老都唔安樂?
我呀媽其實係一個好呀媽,由細到大想要D咩佢都會買俾我滿足我,細個每逢weekend都會問我想食乜而帶我去食,完全無偏心問題,唔會話呀哥有玩具而我無,仲俾人話佢錫個囡錫到燶tim...
但依家我甘做其實咪最傷到自己呀媽既心,佢最想睇到我地和睦共處,最唔想睇到我地兄妹不和,其實我做緊令到佢最傷心既野

*最新Update
首先,要多謝呢度每一位JM 既回覆,始終大家平水相逢你地都肯聽我訴苦水實在感激,BK真係一個十分好既平台,始終呢D家事真係唔方面同朋友講,如果唔係BK都唔知可以係邊度渲泄。。。
係我回覆Jm既途中媽媽已經打左電話俾我,問我點呀囡,嬲完呀媽未?我話媽咪好對唔住,係我任性傷害左你,我講既說話實在太過份,其實最令你傷心既人係我,你應該嬲我!
呀媽竟然回左我一句話從來只有仔女嬲父母,邊有父母嬲仔女!(我聽完真係爆喊左)
媽咪仲話其實只要你兩兄妹生活得開心我就已經好滿足,錢銀既野對佢黎講係好閒,佢借錢俾呀嫂都係信呀嫂一次,如果呢30萬可以睇穿一個人既都值得,況且呀哥娶得佢就要信佢,而且呀哥娶左呀嫂真係定性左(因為呀哥以前成日換畫,又鐘意去LKF飲酒)
媽咪仲話佢真係無重男輕女,出多D錢幫呀哥原因係佢既環境真係無我甘好,我今本無野需要到佢幫,所以先好似偏重佢多D,如果相反我有事佢同daddy傾家蕩產賣左條命都會幫我
佢愈講我就愈內疚,眼淚真係流到收唔到。。。

媽媽,我知錯了,記然你作出呢個決定我都支持你既決定去信呀嫂,始終呀嫂係一家人,佢唔係外人,佢係惟一一個可以帶俾哥哥幸福既人,我係好應該愛佢相信佢同尊重佢~

係呢件事上面我覺得自己大過女左,經歷既野多左同成熟左,我終於可以解懷了,我的心結因媽媽既愛解開了放下了,成日人都放鬆晒今晚終於有攪好訓

多謝各位JM~

wcpcelia    發表於 16-2-19 09:26
seaseafamily    發表於 16-2-19 09:26
SEPS    發表於 16-2-19 08:12
natjosejim    發表於 16-2-19 07:15
cindy618    發表於 16-2-19 01:44
我愛Corina    發表於 16-2-18 20:41
港式奶茶    發表於 16-2-18 20:30
Mrs.Luckycat    發表於 16-2-18 20:05
木土土    發表於 16-2-18 19:48
laurenleung    發表於 16-2-18 19:36
laurenleung    發表於 16-2-18 19:35
laurenleung    發表於 16-2-18 19:35

子爵府

你真係多鬼餘,人地兩婆媳好地地,你攪分化,庸人自擾之!

rayrayus    發表於 16-2-18 21:08
yumui61    發表於 16-2-18 17:54
TiffChan    發表於 16-2-18 16:12

男爵府

回覆:有心結未解開 想係度舒緩下

最錯係你阿嫂,佢好意思開聲要你阿媽攞幾廿萬俾佢投資?佢做銀行架?做基金公司?要追quota?

男爵府

pollybell 發表於 16-2-18 15:21
你真係多鬼餘,人地兩婆媳好地地,你攪分化,庸人自擾之!

珍珠宮

引用:+本帖最後由+lovelyyy+於+16-2-18+15:16+編

原帖由 lovelyyy 於 16-02-18 發表

其實尋日都開左個post講我每次罵完呀媽都會好後悔,不過就 ...
你亞嫂借錢,關你乜事?
被借嗰個肯借,關你乜事?
借嗰個有還,仲計返息,算公道,咁關你乜事?
驚佢投資蝕,冇錢還,到時先嬲,到時先閙,而家鬧乜?
成件事,唔知你鬧乜??

你閙出嚟,旁人只覺得你謀住你媽D$

rayrayus    發表於 16-2-18 21:08
我愛Corina    發表於 16-2-18 18:59
emiliarabbit    發表於 16-2-18 18:50
danishbelle    發表於 16-2-18 18:07
JFL    發表於 16-2-18 17:34
pi0219    發表於 16-2-18 17:18
miumiu0101    發表於 16-2-18 17:17
wcpcelia    發表於 16-2-18 16:35
laiyuen    發表於 16-2-18 16:28
TiffChan    發表於 16-2-18 16:12
judycyk    發表於 16-2-18 15:38

男爵府

引用:其實尋日都開左個post講我每次罵完呀媽都會

其實尋日都開左個post講我每次罵完呀媽都會好後悔,不過就 ...
JM其實我係咪太執著?係
我係咪好衰搞到呀媽臨老都唔安樂?樓主心胸好窄, 你expect十成付出, 十成收穫, 我覺得係操控係, 人地唔可以分配財產, 點運用資金, 每事一定要經你同意。

TiffChan    發表於 16-2-18 16:13

珍珠宮

講到尾都係錢作怪,

我愛Corina    發表於 16-2-18 19:00
Ericmo    發表於 16-2-18 18:37
961123    發表於 16-2-18 18:18
pi0219    發表於 16-2-18 17:18

水晶宮

lovelyyy 發表於 16-2-18 15:15
其實尋日都開左個post講我每次罵完呀媽都會好後悔,不過就無詳細交代內容,只係輕描淡寫講左幾句,經過一晚 ...
妳家事我就無謂評論喇...

但其實媽媽都唔係叫咩虧損吖...每月仲有4厘息...可能係伯母想投資呢...BTW, 嬲完呻完就算喇...妳嬲冇人會可憐架

男爵府

引用:+本帖最後由+lovelyyy+於+16-2-18+15:16+編

借左唔還就話姐,有還仲有息
不過你都係擔心呀媽俾人呃,但你講出黎個d說話真好難聽,俾人覺得你好話呀媽d錢好過大嫂手唔過你手,成件事你都擺明小氣

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

睇完你咁大段野, 都冇講過你呀嫂有 "\呃"\ 過你地錢, 係你驚咋喎....

而且........---> "\但每個月都俾返大約4厘息我呀媽"\

你都話你自己搞得掂, 唔好咁緊張你媽 D 錢吧.......... 聽落佢兩婆媳又冇乜野好地地咁
大事化小, 小事化毛.........

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

panyeung 發表於 16-2-18 15:30
你亞嫂借錢,關你乜事?
同感

大宅

學識放手

男爵府

QABABY 發表於 16-2-18 15:30
JM其實我係咪太執著?係
我係咪好衰搞到呀媽臨老都唔安樂?樓主心胸好窄, 你expect十成付出, 十成收穫, ...
係,其實你講得無錯,我都覺得自己好野蠻!

子爵府

D $係你媽,唔係你架,你有冇搞清楚?
你媽點樣安置佢既$先要得你批准喎,你覺得好合理???
你都自己有頭家,不如搞掂自己先啦!
有冇聽過咩叫過界???今次你過曬界啦!你嬲,係你自己欏黎!你而家搞到闔家不和,亦係你自c既想法造成!

男爵府

kmbb519 發表於 16-2-18 15:38
睇完你咁大段野, 都冇講過你呀嫂有 "\呃"\ 過你地錢, 係你驚咋喎....

而且........---> "\但每個月都俾返 ...
4厘息係跟返RMB本身應有既利息

公爵府

lovelyyy 發表於 16-2-18 15:15
其實尋日都開左個post講我每次罵完呀媽都會好後悔,不過就無詳細交代內容,只係輕描淡寫講左幾句,經過一晚 ...

"但我對佢甘好佢到頭來得到D咩?" - 一句已經露底,你真擔心媽媽還是條氣唔順?你咁樣喪鬧媽媽,想逼她去死角嗎 !?
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

錢係你媽又唔係你,你有咩權管?

子爵府

引用:Quote:原帖由 lovelyyy 於 16-02-18 發表本

原帖由 panyeung 於 16-02-18 發表
你亞嫂借錢,關你乜事?

子爵府

我明白樓主緊張d 咩。樓主之前講得出唔分身家,而且老公有錢,唔相信佢係謀緊亞媽嘅錢。樓主係唔抵得亞媽比亞嫂搵笨,講緊嘅係成世人辛辛苦苦捱返嚟嘅養老金,講真,比著我都會好嬲。

如果為老人家好,邊個會拎晒老人家幾十萬去\"投資\"?! 做得出一定係有陰謀目的。所以樓主嬲係正常。唔好講d 咩唔係你錢,你洗咩咁緊張嘅說話,而家講緊嘅係自己親亞媽。連自己亞媽都hea hea 吓唔緊張,仲有邊個會緊張佢?唔通佢亞嫂乎?

但另一方面,樓主同亞媽講嘢最好唔好太激,始終老人家嚟,慢慢同佢傾吓,教佢以後要點面對啦。

Inss    發表於 16-2-18 21:00
Elaine260    發表於 16-2-18 17:26
跳跳虎2015    發表於 16-2-18 16:27

侯爵府

你當時可能太激動

下咗啖氣同亞媽講返啦, 2母女無隔夜仇

首頁
12345...9

尾頁

跳至