自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

引用:Quote:愛睡B 發表於 16-2-18 22:46 係唔比

原帖由 cc_tse 於 16-02-18 發表
其實你同學校講點都要升,唔想留
我之前中學有個女同學都係咁照升
會考年代都係中四唔掂都會夾硬讀埋中五考HKCEE, 會唔會學校想執靚DSE 數據唔俾升,樓主轉校可行嗎?好多工最低要求都要DSE, 無得考好難搵工。

伯爵府

回覆:如17歲讀完中五有什麼出路

而家點都要最少中六,仲要女仔,重讀可以?乖?老實講,如果唔係得sales、侍應生可做,就算對煮食有興趣,我朋友都要去外國讀,攞埋藍帶先成功出名,一係嫁人

侯爵府

如喜歡運動,可以去考瑜珈, Pilates, 健身導師執照.....

我有朋友中學未畢業,但鍾意運動。花了兩三年時間係高級健身房工作同考執照,考到之後,開始一對一教學,收學生$300~$500/鐘,重好難book時間。
I never mind the rain from the sky, as long as I have the sun in your eyes~

珍珠宮

2024年龍年勳章

其實科科肥佬,不如提早學一門手藝和經驗不是更好嗎?

子爵府

引用:最慘她真係讀極都唔識,學校点都唔比她升

原帖由 愛睡B 於 16-02-18 發表
最慘她真係讀極都唔識,學校点都唔比她升
佢讀到中五,一直係咁差?
完全冇一科得?
之前有冇留班先(17念F5,正常年紀應該冇留過班喎!)?
依家學校才出聲?仲一出就要出校?唔似因為成績咁簡單喎?!

最簡單是香港實施緊12年免費敎育,即係所有適齡學生要讀完中六課程,你可以揾敎處幫你揾學校。

子爵府

引用:其實科科肥佬,不如提早學一門手藝和經驗不

原帖由 小ice 於 16-02-19 發表
其實科科肥佬,不如提早學一門手藝和經驗不是更好嗎?
其實想全肥係好困難的,除非刻意乜都唔做!
但咁又點可能去到中五未留過班?我完全唔明,十分離地。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我的女兒讀書唔成,大家有冇提議?

原帖由 愛睡B 於 16-02-18 發表
我的女兒讀書唔成,大家有冇提議?
女仔,化妝,美容都揾到食。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:而家點都要最少中六,仲要女仔,重讀可以?

原帖由 KAKAMAMAKAKA 於 16-02-18 發表
而家點都要最少中六,仲要女仔,重讀可以?乖?老實講,如果唔係得sales、侍應生可做,就算對煮食有興趣, ...
嫁人呢家野,難過揾份一一

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

愛睡B 發表於 16-2-18 22:18
最慘她真係讀極都唔識,學校点都唔比她升
向社工求助,尋求解決辦法,可能要轉校⋯⋯

男爵府

想生BB熱投

回覆:愛睡B 的帖子

VTC d 課程都好專,可考慮下
好多人都呢個方法再top up degree

如唔再讀上去,vtc出嚟都有market

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由+小ice+於+16-02-19+發表其實

原帖由 dazzlelulu 於 16-02-19 發表
其實想全肥係好困難的,除非刻意乜都唔做!
但咁又點可能去到中五未留過班?我完全唔明,十分離地。
全肥對我女一d難度都冇 佢而家中三 我都好擔心

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

要搵出興趣專長先。行行出狀元但真係要俾心機。同事個女玩cosplay,讀書麻麻地,DSE數學炒左。而家都可以去演藝讀心儀科目,正式大學生喇

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我都贊同,捱個中學畢業先。唔係第二時條路會辛苦。我姑仔初中過左加拿大,讀唔成書,到而家幾廿歲正式畢業證書都無一張,幾惡搞架

子爵府

回覆:Wishsss 的帖子

唔系禾,我姪女都系中六,再加有其他都考到空姐,冇正式大學!😊

珍珠宮

引用:Quote:Wishsss 發表於 16-2-18 20:54 夾硬

原帖由 cc_tse 於 16-02-18 發表
同意

大宅

愛睡B 發表於 16-2-18 22:46
係唔比她中五升中六,咁点考dse
1) 你們想完成中六課程嗎?如想,但又不想重讀,建議你女轉校,去差的直資中學/私校,讀中六,然後考DSE,預左科科紅。雖然科科紅的DSE成績無咩用,但考過DSE,合資格報毅進,可以比幾萬學費讀毅進,讀完當合格。大部份商業機構都吾承認毅進,但考紀律部隊就可以。
所以,如果你們好想有所謂的中六程度/考紀律部隊,試下

2)你女不讀中六,現在報VTC課程,學手藝:美容、設計........好多,而且你女無讀中六,學費免費又易入。如果考完DSE先報,要爭。

最後,你睇下你女有無鬥心,讀書唔得,日日返學唔開心,好易搞到個人無信心。捱完中六,但搞到個人無晒自信,不如早D學手藝。

banbanmm    發表於 16-2-20 11:04

子爵府

引用:Quote:原帖由 dazzlelulu 於 16-02-19 發表

原帖由 chuiyeebird 於 16-02-19 發表
全肥對我女一d難度都冇 佢而家中三 我都好擔心
肥得嚟,只要佢個人有認真應付份卷,一定有上有落,可以從中把握到個人優缺,再去想法改善。
其實過去9年一定有條路行到依家咁,唔會一下咁,問題係咁耐仲未知原因?仲未做好安排?
佢唔鐘意虧讀書,都唔使搞到成績差,佢鐘意扮靚,都要明白化妝品有美學有化學元素,同一盒名牌粉,搽上唔同膚色唔同膚質(biology)都有唔同化學效果,咁引起佢學習的興趣嗎?

公爵府

學校唔比升中六
轉去d私校(x理)嗰d
無論如果要佢捱埋個中六
考埋個試
科科肥都叫讀埋中學啦

至於第時揾咩做
就睇個囡自己喇
做乜工都係嗰d:勤力,唔好怕sit底
邊行都有運行

伯爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆:愛睡B 的帖子

鐘意扮靚試吓學化妝,當然要讀埋中六先做野啦!而家多d練習,出年謝師宴睇睇同學仔會唔會比佢試吓手藝

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由+chuiyeebird+於+16-02-19+發

原帖由 dazzlelulu 於 16-02-19 發表
肥得嚟,只要佢個人有認真應付份卷,一定有上有落,可以從中把握到個人優缺,再去想法改善。
其實過去9年一 ...
總之佢一聽倒要讀 要時間學嘅野 佢都好反感 就算有興趣嗰d一樣

首頁
12345...6

尾頁

跳至