時政擂台

跳至

首頁

尾頁

男爵府

【on.cc 東網專訊】立法會財委會2014年6月13日審議新界東北發展計劃時遇到大規模示威,其中13名被捕男女被控非法集結罪,1人認罪,東區法院早前裁定另外12人罪名成立,他們今日被判80小時至150小時的社會服務令。其中認罪的黃根源判80小時,陳白山及招顯聰判150小時,其餘被告均判120小時。

13名被告依次為梁曉暘、黃浩銘、劉國樑、梁穎禮、林朗彥、朱偉聰、何潔泓、周豁然、嚴敏華、招顯聰、郭耀昌、黃根源及陳白山。不少支持者到場,旁聽席全滿,有人需站立,更有人要坐地下。辯方求情指,大部分被告的報告均十分正面,行動想為基層發聲,建議判社會服務令。

法官判刑時指,被告並非被摧毀家園的村民,他們只是為其他人發聲,目的沒有錯,但其行為及表達手法已被裁定罪成,反映了法庭的看法,強調使用暴力只會生出更多暴力,就算是好事,但如使用激烈手段引起人命傷亡,將會無可挽回。

法官冀被告可反思以更聰明的手法表達訴求,指他們犧牲自己沒有人會阻止,但如犧牲別人又是否公平,強調明白被告本身想和平地示威集會,只是因見到立法會的投票結果,才想衝入立法會大樓內,並使用過激手法,造成大樓損毀,本身可判短期監禁,但仍給予他們機會。

被告黃浩銘、何潔泓及陳白山自行求情,其中黃重申無悔自己行為,會繼續做認為對的事:何指自己當日與其他抗爭者「坐喺度等人拉」,而非戴面具即刻離開,雖然現今會被人覺得「好傻」,但她自認是有承擔的表現。

被告中只有陳白山及招顯聰是不被建議社服令,其中陳白山自行求情稱自己願意做社服,只是和感化官的聯絡及溝通出現問題,又指是感化官不理解其工作範疇。裁判官質問他為何不前往見感化官,陳就指「唔係唔去,係早一日去。」法官隨即反駁「咁你唔尋日兩點半嚟判刑?我成日覺得你活喺另一個時空,我唔知你明唔明一般人嘅邏輯」。

禁止訪問

醒目開學勳章

回覆:又係社服

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

冇期望就冇失望

琥珀宮

畀面勳章

咁就係香港既核心價值?
法治變左人治

伯爵府

無眼睇
(ง •̀_•́)ง 漫漫長路, 加油

禁止訪問

醒目開學勳章

男爵府

對d官完全失望, 睇黎d暴徒都係比人放生多喇

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

dennis_lkw 發表於 16-2-19 17:54
【on.cc 東網專訊】立法會財委會2014年6月13日審議新界東北發展計劃時遇到大規模示威,其中13名被捕男女被 ...
其實我地有冇權知道一直以來判刑法官嘅名 ?是否來來去來都係果幾位 ?

都係少社會服務令, 乜法官真係認為佢地會服務社會咩 ?

佢地真係會改過咩 ?

大宅

現在嘅法官好似隔岸觀火,事不關己,令我們普通市民都看不順眼, 這樣沖擊還可判成這樣,令一些違法嘅人越來越激,就這樣下會吹毀香港的,某些人初犯可能判輕一點還可以,有些屢犯也是常客還有這個必要嗎?這只是把暴力延續下去, 者樣判應否反思.

男爵府

電視新聞有時有講係邊個官判!

珍珠宮

2024年龍年勳章

由幾個法官話事嘅法治

子爵府

如果咁都係社服,七警應該無罪釋放

只係一場大戲

子爵府

\"他們只是為其他人發聲,目的沒有錯\"

原來而家法官判案唔係只睇法律條文,係會加埋主觀判斷。

伯爵府

引用:法律已死

原帖由 200yan 於 16-02-19 發表
法律已死

伯爵府

引用:\\\"他們只是為其他人發聲,目的沒有錯\\\"原來

原帖由 csdenis 於 16-02-19 發表
"他們只是為其他人發聲,目的沒有錯"

原來而家法官判案唔係只睇法律條文,係會加埋主觀判斷。

禁止訪問

BK Milk勳章 畀面勳章

引用:如果咁都係社服,七警應該無罪釋放只係一場

珍珠宮

畀面勳章

本身可判監,但仍給他們機會?

強烈建議律政司上訴,因為被告連悔意也沒有!

公爵府

律政師又唔上訴?

子爵府

冇眼睇,預左

侯爵府

法治喎

首頁

尾頁

跳至