自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

miriam 發表於 16-2-20 23:04
近年多品我無再睇, 全部都起碼 15 年前既, 最早買個堆真係要去諗兇手, 呢堆收得好埋, 我囡未有緣睇 (我懶得 ...
係呀,最初三色貓果D真係幾懸異,後來果D都係換湯不換藥,個個都估到,同埋始終翻譯小說都好睇做翻譯果個人嘅理解同文筆,呢類推理小說係睇故事為主。咁多赤村次郎系列,我始終覺得三色貓係最正。不過我最鍾意都係松本清張、Sherlock Holmes、横溝正史。

如果樓主女兒鍾意歷史的話,可以睇下近年網絡作者嘅書,題材都好多樣化,而家我剛開始睇一本叫錦衣夜行,作者叫月關,呢本書係2011年起點中文網讀者票選冠軍,而作者月關都成為最受歡迎作者之一,故事講警校學生穿越到明朝,跟貴公子楊旭扯上關係,後來更成為影響明朝歷史舉足輕重嘅人物。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

引用:Quote:miriam 發表於 16-2-20 23:04 近年多

原帖由 rose-mag 於 16-02-22 發表
係呀,最初三色貓果D真係幾懸異,後來果D都係換湯不換藥,個個都估到,同埋始終翻譯小說都好睇做翻譯果個人 ...
呢堆係極品

May 2001 初版,真係擺到發黃,我囡成日叫我搬返落畀佢睇。

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

回覆:金庸由邊本開始睇好呢?

呢套岩高小至初中睇

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

男爵府

回覆 miriam 的帖子

我仔(他五年級)看君比的作品,如我們都是資優生,他很喜歡,但君比的作品有很多是講愛情的對嗎?

大宅

What types of English books does she like? Any favorite authors or books?

Has she watched 金庸 TV shows? Does she like them?

I like both Chinese and English novels, so just trying to think of appropriate books in Chinese that may appeal to her, based on her taste in English books.

(Sorry I can't type Chinese).

大宅

Poo得好勳章 瞓得好勳章 Xmas吸收勳章

回覆:金庸由邊本開始睇好呢?

我以前係睇世界名著系列,例如魯賓迅漂流記、格列弗遊記

首頁

尾頁

跳至