自由講場

跳至

首頁
23456...10

尾頁

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

引用:Quote:原帖由 超級特務 於 16-02-19 發表三

原帖由 小木偶媽咪 於 16-02-19 發表
請問這些作家適合初中生嗎?我都要大包圍比佢去揀選⋯
太沉重,唔好。
睇下浪漫,武俠好了。

你若盛開, 蝴蝶便來!

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 KT0603 於 16-02-19 發表我的

水晶宮

2018復活節勳章

引用:Quote:原帖由 losttoa 於 16-02-19 發表好

因為學校老師介紹,其實我都無從入手,
翻譯小說佢一定唔睇,佢話英文版本好睇好多,語句文法都好啲喎:badf ...
真的,衛斯理亦係不錯選擇,你可以問下老師

因為既然你地係想佢鐘意中文,就要先對件事有興趣,衛斯理趣味性同追看性對一個中二女仔會高d

利申,我係中一開始睇亦舒,後來鐘情衛斯理,金庸從未睇過

大宅

連城訣

琥珀宮

引用:Quote:原帖由 小木偶媽咪 於 16-02-19 發表

原帖由 losttoa 於 16-02-19 發表
真的,衛斯理亦係不錯選擇,你可以問下老師

因為既然你地係想佢鐘意中文,就要先對件事有興趣,衛斯理趣味 ...
記唔記得錢瑪莉?以前成日追

你若盛開, 蝴蝶便來!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+超級特務+於+16-02-19+發表三

請問這些作家適合初中生嗎?我都要大包圍比佢去揀選⋯
鍾曉陽寫停車暫借問時,只有十八歲,唔難明。李碧華寫野好抵死我都鐘意睇佢。青蛇係反傳統式白蛇傳,幾有趣。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆:金庸由邊本開始睇好呢?

等我陣間問下我女有咩介紹先

伯爵府

其實,如果老師有推介,不如叫阿女自己問同學,同學推介好過阿媽推介

珍珠宮

減齡達人勳章 MommyPanel勳章 2018復活節勳章 陪月勳章

初中生又唔太鍾意睇中文書,咁衛斯理應該會幾適合,又或者一d時下流行,target係年青人嘅作家,e.g 林詠琛

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 超級特務 於 16-02-19 發表三

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由+小木偶媽咪+於+16-02-19+發表

原帖由 KT0603 於 16-02-19 發表
係攪笑攪嘅天若有情版本,當年有人扮華dee,追純情小白菜吳倩蓮
正喎!你兩個得閒攞出黎回味下,笑下!非常之好嘅回憶

侯爵府

回覆:小木偶媽咪 的帖子

少女睇書最好由愛情短篇開始,張愛玲及亦舒是不錯的選擇。而且她們的文章易看,容易有成功感,以後再慢慢增加長度。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

書劍簡單d。

男爵府

同令千金同齡,我已經睇晒所有金庸了~

我意見係,跟時序係最正確既,即係有 jm 所講,天龍→射鵰→神鵰→倚天,之後再笑傲和鹿鼎(唔計短篇)

不過,我個人認為,天龍比較悶,所以射鵰比較好,而且佢最“武俠”(郭靖係所有角色中最為真真正正的大俠)。但係,對女仔黎講,神鵰比較吸引,尤其是楊過,及與小龍女之間的愛情。不過,我強烈建議三部曲(射鵰→神鵰→倚天)不能亂次序!!否則唔識楊康,郭靖,歐陽峰等等,無佢地概念,睇神鵰係會有難度,或者唔明之間的瓜葛!

所以,你問金庸邊本先,我會答射鵰係最好入門

不過……………如果你女對文字無咩興趣,一開始睇金庸應該太 heavy ,我當年都唔係第一本就拎金庸,可以先睇其他比較有趣,未必太文學的佢短篇

先培養睇書興趣比較重要,咁之後佢自自然然會自己睇書~

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:其實,如果老師有推介,不如叫阿女自己問同

原帖由 hanbb 於 16-02-19 發表
其實,如果老師有推介,不如叫阿女自己問同學,同學推介好過阿媽推介

...
佢地班女仔d書互相借來借去睇,我冇見過有中文⋯最重要係我個囡已經抗拒中文書,
佢點會叫同學介紹,唯有我呢個亞媽出手⋯趁佢仲聽下我講

水晶宮

2018復活節勳章

引用:Quote:原帖由 losttoa 於 16-02-19 發表真

原帖由 超級特務 於 16-02-19 發表
記唔記得錢瑪莉?以前成日追
我好鐘意佢同女角改名,全部同顏色有關,仲要好好聽,真係好有心思

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 KT0603 於 16-02-19 發表係攪

男爵府

一定是鹿鼎記,我一路睇一路笑到收唔到聲

琥珀宮

引用:Quote:原帖由 超級特務 於 16-02-19 發表記

原帖由 losttoa 於 16-02-19 發表
我好鐘意佢同女角改名,全部同顏色有關,仲要好好聽,真係好有心思
作者係男人,我當時時知道後幾難接受

你若盛開, 蝴蝶便來!

大宅

這個 post 很好,令我想起金庸,亦舒,三毛,衞斯理,及我的年青時候!

首頁
23456...10

尾頁

跳至