自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

之前提過我哥外面有財務公司追數,今天終於和家姐問他,原來外面有的債有200萬,現在按揭有300萬。

今天他說現在連銀行都說要先清財務公司的200萬才可加按,如果你是我,是否應借200萬給他?
還是叫他賣樓好呢?

如果他現在賣,可以有850萬左右。扣除所有債仍有300 cash

可是爸媽就要大屋搬細屋了!

你們是我,會怎樣做才真正幫到他?

大宅

回覆:應怎樣做?

我怕借了給他,他又會揾財務公司做二按,到時永不反身。要搞到破產了

水晶宮

一定唔借!借得一次,又有第二次就仆直啦!咁大個人自己搞掂佢

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

咁大個人叫佢賣屋還債這是他的責任,你幫了佢還有間屋在手,佢可以再借過,是害了佢而佢又得不到教訓。

珍珠宮

叫佢自己賣樓換細屋,幫得一次點知有無下次,比個教訓佢

funfun759    發表於 16-2-22 17:28
greenpea    發表於 16-2-22 12:28
ic34    發表於 16-2-22 12:05

公爵府

引用:之前提過我哥外面有財務公司追數,今天終於

原帖由 karenliu2018 於 16-02-21 發表
之前提過我哥外面有財務公司追數,今天終於和家姐問他,原來外面有的債有200萬,現在按揭有300萬。

今天他 ...
我有兩個億以上 我會借
但佢咁的情況 賣樓算啦
叫伯友攞左錢買過層 唔好留個仔名

珍珠宮

數目仲要咁大,更加不應該幫

子爵府

我一定唔借,因為借得佢就覺得永遠有人幫自己,佢一定唔識死,我可以100%肯定,我哥就係咁嘅人。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

karenliu2018 發表於 16-2-21 22:59

今天他 ...
千萬絕對唔好借錢比佢,爸媽大屋搬細屋遮,又唔係冇得住,就算連細屋都冇,咪幫兩老伸請公屋,借錢比佢佢唔會珍惜架,盞害佢連其他果d 都冇埋!唔知佢因乜事欠咁多,你同家姐最好都同佢傾吓,叫佢唔好諗住返本押埋其他錢落去。

大宅

而家就係連少少錢都無了。最初是卡數,之后是財務公司!

搞到咁,我同家姐喊到飛起。

如果唔幫,又怕佢會做傻事

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

咁大個人,做咩都要諗後果,
唔係下下要搵屋企人back up,
你幫佢,佢永遠唔識重新做人,
你等佢受下教訓,學精d!
大屋搬細屋,好過第日連屋都冇得住呀!

三思!三思!

水晶宮

hashtag影視迷勳章

唔好幫,等佢賣樓還錢

男爵府

回覆:karenliu2018 的帖子

一定唔幫,寧願賣樓,唔好等佢以為你地大把錢,今次幫左實有下次。

男爵府

佢重有資產,更係賣樓

男爵府

引用:而家就係連少少錢都無了。最初是卡數,之后

原帖由 karenliu2018 於 16-02-21 發表
而家就係連少少錢都無了。最初是卡數,之后是財務公司!

搞到咁,我同家姐喊到飛起。
絕對唔抵幫亦唔應該幫,如果佢選擇呢條路都係佢自己攞黎。

有兩種人係絕對唔可以幫,一種係借財仔;另一種係吸毒。

象牙宮

karenliu2018 發表於 16-2-21 22:59
今天他 ...

債有200萬.... 為何自己不用負責?
要變賣父母樓还債?
父母愛仔? 代為还債。 怕佢不用还, 再來多1次... 父母年老要佢地訓街???。

時下父母太愛仔 vs 時下子女, 不負責任

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

引用:Quote:karenliu2018+發表於+16-2-21+22:59+

原帖由 333s 於 16-02-22 發表
債有200萬.... 為何自己不用負責? 要變賣父母樓还債?
父母愛仔? 代為还債。 怕佢不用还, 再來多1次... ...
層樓是當年父母給首期俾哥買的。

之後哥跟姐一齊供的。

所以要提醒各位父母,不是這樣做。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

今天他 ...
讓佢自己處理好自己的爛攤子,就是幫左最大的忙。

大宅

他會否做傻事?

公爵府

NoName 發表於 16-2-21 23:14
叫佢自己賣樓換細屋,幫得一次點知有無下次,比個教訓佢
X2

首頁

尾頁

跳至