自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

屋企人已失眠超過10年, 一星期有時可睡數小時, 之前睇過醫生話有心反所以血上唔到腦有影響,睇過好多中西醫都唔得. 近年已唔肯再睇醫生, 精神長期處於緊張

男爵府

你試下柯士甸道羅允堂醫生 (精神科)
本人有睇開政府精神科 (由於失眠及驚恐症), 但食左藥驚恐症就好了, 但失眠一路都有, 食左5-6年安眠藥, 直至前兩年家父中風, 因好擔心, 加重了病情, 連食藥都訓唔到又爆發驚恐病, 經朋友介紹看羅醫生, 佢係好有心機同你傾, 跟著佢開藥給我, 是醫我的驚恐病同失眠, 大約食左兩星期藥, 我己好了同不用食安眠藥, 然後醫生寫了封信給政府覆診那邊, 之後就改了藥, 直到依家兩年幾都不用食安眠藥, 訓得好好, 依個醫生都有講佢醫病人, 不只是醫生理還會幫病人介除食安眠藥的習慣, 每次大約千幾元診金連藥, 希望幫到你親人喇

大宅

回覆 KUENKUEN1970 的帖子

唔該晒你呀! 我會試下! 不過我怕佢一聽到精神科又話我話佢痴線!

禁止訪問

好媽媽勳章 陪月勳章

回覆樓主:

男爵府

祝佢得到適合的治療, 快點訓到, 人精神就做事都順順利利.

侯爵府

希望早日康復

珍珠宮

引用:回覆+KUENKUEN1970+的帖子唔該晒你呀!+我會

原帖由 elyannes 於 16-02-22 發表
回覆 KUENKUEN1970 的帖子

唔該晒你呀! 我會試下! 不過我怕佢一聽到精神科又話我話佢痴線! ...
再唔醫就實痴線

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆:家人失眠長達1X年, 救醫生

睇精神科

伯爵府

引用:屋企人已失眠超過10年, 一星期有時可睡數小

原帖由 elyannes 於 16-02-22 發表
屋企人已失眠超過10年, 一星期有時可睡數小時, 之前睇過醫生話有心反所以血上唔到腦有影響,睇過好多中西醫 ...
一定要睇醫生?我自己以前都經常失眠,但自從用左精油後,情況已有改善

水晶宮

子爵府

醒目開學勳章

其實精神科並不等於痴線
緊張, 抑鬱, 過度活躍, 神經衰弱都是
我同人去過公立醫院睇精神科
候診的病人都好正常
妳同家人解釋下啦

伯爵府

回覆:家人失眠長達1X年, 救醫生

咁佢想訓定好精神, 有分別, 如好精神不睡眠, 有案例唔樂觀

大宅

elyannes 發表於 16-2-22 11:33
屋企人已失眠超過10年, 一星期有時可睡數小時, 之前睇過醫生話有心反所以血上唔到腦有影響,睇過好多中西醫 ...
超過10年一星期都只睡數小時好捱得, 犀利
學習吧! 有方法令孩子開竅[廣告]

大宅

回覆 fanny4 的帖子

因為長期訓唔到,變左佢脾氣好大, 越黎越嚴重, 就算大家都會就佢但長遠下都避冇可避咁嘈咬, 而家仲密左好多. 成家都好困擾, 今日同佢再傾過話睇醫生, 即刻起晒拱.

大宅

回覆 JohnKeats 的帖子

佢話好攰架,但合埋眼點都訓唔到,佢有O的強迫症加焦累症, 做咩都急又緊張.

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

訓唔到真係人生至慘莫過於此, 帶佢去睇精神科啦, 精神科唔等於痴線, 我阿爸有抑鬱, 都係長期食精神藥物同安眠藥架...

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 elyannes 於 16-02-22 發表屋

大宅

回覆 廷廷媽 的帖子

唔該晒呀! 你地都好有心呀

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

失眠真係好慘情, 我都唔算有, 但如果當我啱啱訓著時被炒醒就好難訓得返, 偶然一兩次都好痛苦, 可以想像10幾年會點, 希望大家有呢個問題既快D好返!
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

伯爵府

引用:回覆 JohnKeats 的帖子佢話好攰架,但合埋眼

原帖由 elyannes 於 16-02-23 發表
回覆 JohnKeats 的帖子

佢話好攰架,但合埋眼點都訓唔到,佢有O的強迫症加焦累症, 做咩都急又緊張. ...
揾個同佢有計傾嘅人勸下佢

首頁

尾頁

跳至