自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

大宅

引用:你意思係咪落會所playhouse玩呀?咁喺playh

原帖由 kiki_bo 於 16-02-23 發表
你意思係咪落會所playhouse玩呀?咁喺playhouse入面d細路跑來跑去唔通拎本書入去睇咩咁細路仔玩 ...
同意。如果見到唔拖住少主過馬路才舉報吧。
小朋友係clubhouse, play ground玩係發展社交能力的機會。如果照顧者太貼身服侍反而有礙發展。

公爵府

回覆:有感以發 工人姐姐

大家唔好圍插樓主啦,其實我估樓主只係從一件小事(喺playhouse見到工人湊小朋友)覺得感觸啫

我係wm, 返工時就99湊,一至五返到屋企都8:30,星期六仲要返半日,有時都覺得內疚,好似好少時間陪女

香港好多wm工時都好長,真係畸形,我覺得外國support會好啲,啲人culture唔會好似hk咁成日OT, 家庭同工作易啲平衡

我覺得最慘係內地留守兒童,仲有菲/印工人,其實佢地離鄉別井被迫扔低自己仔女,去湊人地仔女,都係一個悲劇

大宅

我又覺得工人姐姐無問題喎,playhouse又無危險,唔通貼身跟住小朋友去玩?

另外,香港比起很多其他地方好好多了,例如啲工人姐姐仲慘,自己小朋友於家鄕交俾人照顧,但佢自己要離鄕別井去打工,兩年先返鄕見小朋友一次....相比起來,香港很幸福了

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

奇怪個個都覺得d工人掛住吹水係正常?會所真的咁安全?有無可能會撞親又或者俾陌生人抱咗個小朋友去?

珍珠宮

樓主湊仔湊到腦閉塞?咁既說話都講得出。傷透晒所有在職媽媽的心。

禁止訪問

子爵府

畀面勳章

等於有人會怪長老比ipad 開電視湊b一樣而我認同湊b係好困身,hea 湊一下都可以接受

珍珠宮

唔喺個個好似樓主咁幸福,可以剩做part time都夠養家

男爵府

熱血勳章

睇開d啦, 香港人.

子爵府

我屋企姐姐好錫小朋友,其實唔一定姐姐就會不負責任。

我自己同自己家姐本身係祖母湊大,父母都外出搵錢。唔係父母湊,個細路覺得有冇缺失,都好睇細路本身性格。我家姐似乎覺得好大缺失,但我就唔多覺,可能我本身都鍾意自己一個。

小時候祖母都好錫我地,但經常潤我阿媽掛住搵錢唔湊仔。但事實唔係容許人咁浪漫的,到祖母老了需要請人照顧,以及我長大讀書及置婚後置業,阿媽經濟上都幫咗好多。如果我阿媽冇番工,我相信我會0係一個好唔同0既世界長大。我非常感激佢咁多年嚟0係出面打拼,令家人有好0既生活。咁當然,我阿媽係適合做女強人多過賢淑家庭主婦,佢先會咁選擇。

每個人有唔同長處,適合湊仔0既就湊仔,適合搵錢0既就搵錢,或者有其他長處,就做其他嘢,人人盡量發揮自己最大效能,又唔駛屈就自己變得沮喪,我自己覺得咁係最好。

chunchun001    發表於 16-2-26 12:36
lojo11    發表於 16-2-23 19:03
danishbelle    發表於 16-2-23 18:49
99dogdog    發表於 16-2-23 12:18
siutsunboy    發表於 16-2-23 12:02
tasa    發表於 16-2-23 10:27
toffeechoco    發表於 16-2-23 09:53
LEE-Baby    發表於 16-2-23 09:45

子爵府

引用:今日難得放假,同亞仔 1 year old 飲完茶走

原帖由 milkteapig 於 16-02-23 發表
今日難得放假,同亞仔 1 year old 飲完茶走左去屋企會所玩,平時因為返工,都好少去,但見今日落雨,就諗住近 ...
但係我都係甘woh,我放左個仔去玩,總之個地方係安全,甘我都係一路玩電話,睇戲。 唔通
一直跟住個仔咩。 我個仔由2歲開始都係甘被放逐woh.
好似我阿姐甘,佢係我仔幼稚園年代,日日都帶我個仔去公園,佢都係會同阿姐傾計, 我又覺得冇咩所謂woh,佢日日都6點半起身,由朝做到晚,阿仔去公園就等如佢既休息時間,我唔明點解你會覺得佢去吹水,搵錢既父母好可憐。
唔通你番工既時候唔閒聊咩? 一句說話都唔講,由朝做到放工。
講真,你好彩,可以轉做PTM 之餘,仲可以請工人。 每個國家地方都有好有唔好, 唔需要講到甘差。

伯爵府

好媽媽勳章

其實照顧小朋友係重質不重量, 可能平時一至五會係工人老人家照顧多, 但到星期六日, 父母好好安排和子女一起的時間, 都可以有個開心健康的FAMILY。工人姐姐和老人家真係可以幫輕在職媽媽好多的。

子爵府

咁姐姐離鄉别井,自己既小朋友無得照顧來香港照顧人地既小朋友,咪仲慘!香港邊算慘呀!!太誇張了。。。relax

kurocat    發表於 16-2-25 10:47
囡囡888    發表於 16-2-24 10:41

子爵府

引用:我反而覺得香港小朋友過於受呵護啊,在日本

原帖由 siuyi 於 16-02-23 發表
我反而覺得香港小朋友過於受呵護啊,
在日本,就算媽咪係ftm,
佢地帶小朋友公園都係成班媽咪圍住吹水,
係呀,我住嘅屋苑都好多日本人,佢哋啲c9好多時都係group埋傾偈,小朋友都係自己玩,有次去和民,係大人一張枱,小朋友七八個又另外一張枱

男爵府

引用:我反而覺得香港小朋友過於受呵護啊,在日本

原帖由 siuyi 於 16-02-23 發表
我反而覺得香港小朋友過於受呵護啊,
在日本,就算媽咪係ftm,
佢地帶小朋友公園都係成班媽咪圍住吹水,
係而家呢代太過呵護,以前細細個6,7歲已經要自己搭車返學,自己落街玩 連飯都要煮埋 !

伯爵府

我地細個去玩阿媽都係坐埋一邊同其他媽媽吹水啦, 有咩問題呀, 你期望係咩先, 期望個工人要係少主身邊痴到實要同佢不斷互動? 咁小朋友佢地自己玩都係學習一種, 就算衰D講句玩到唔小心撞親整損實有架啦, 哩D都係成長過程的一種

公爵府

引用:奇怪個個都覺得d工人掛住吹水係正常?會所

原帖由 susumi123 於 16-02-23 發表
奇怪個個都覺得d工人掛住吹水係正常?會所真的咁安全?有無可能會撞親又或者俾陌生人抱咗個小朋友去?

...
我自己帶個仔去會所玩都試過幾次撞親/俾人打,就算睇到實,都唔會跟住佢後面跑,亦唔夠佢跑得快,3歲以上體力好驚人

我覺得傾偈係可以,但對眼一定要望實小朋友,我姐姐都會搵同鄉傾下偈,但佢有分數,一定比c6可靠

水晶宮

引用:Quote:原帖由 kiki_bo 於 16-02-23 發表你

原帖由 Kencbr 於 16-02-23 發表
唔衰,我都係甘
有時同老公帶小朋友去公園玩,我地都坐埋一邊,我覺得唔駛下下跟到實既,望倒佢地安全就得
...
agree!

小朋友k1, 会自己玩, clubhouse 及公園有其他小朋友, 就自然会走埋一齊玩, 家長唔需要跟到實, 但要望住, 確保安全行為

水晶宮

唉,生活迫人!每朝都不知有幾多姐姐係kfc,麥當當吹水食早餐。

珍珠宮

"香港正苦又叫人生5個,但又一點支持都冇"
E點超同意
教育又做得差,醫療又差,要好大勇氣先可以生BB

首頁
12345...12

尾頁

跳至