烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

BK Milk勳章

呢三個牌子,價錢爭好截,其實質料唔否都爭好遠?

禁止發言

子爵府

2018父親節勳章 2018母親節勳章

其實呢D煲都唔係設計嚟煮中國餸,唔係咁值駛呢D錢。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆:Lodge、LC同Staub,買邊個好?

Staub

大宅

各有長短,家家有求,睇你要什麼用途!?

Lodge 同 de Buyer一樣,要真心去養鍋,養遲一陣都生銹,但煎扒一流,跟 de buyer 一樣堅正。

LC 超靚仔,俊男配靚C9,外觀無得輸!

Staub 炆煮煲燉,超鎖水,無水煮法,又係佢強項,無得輸!

la_source    發表於 16-2-24 15:06

子爵府

2018父親節勳章 2018母親節勳章

Eanma 發表於 16-2-23 18:32

Lodge 同 de Buyer一樣,要真心去養鍋,養遲一陣都生銹,但煎扒一 ...
我放棄咗de Buyer, 買做隻中價以下嘅靚不銹鋼,勁好用,勁重。

靚野得個睇字,要服侍。

無水煮,如果搞到好似玫瑰鍋咁無得“mang", 就真係喊都無謂。

khman    發表於 16-2-24 19:13

珍珠宮

BK Milk勳章

引用:各有長短,家家有求,睇你要什麼用途!?Lod

原帖由 Eanma 於 16-02-23 發表

Lodge 同 de Buyer一樣,要真心去養鍋,養遲一陣都生銹,但煎扒一 ...
LC 同Staub不能用鋼絲刷,正確?

珍珠宮

BK Milk勳章

引用:Quote:Eanma+發表於+16-2-23+18:32+各有長

原帖由 Ste824 於 16-02-23 發表
我放棄咗de Buyer, 買做隻中價以下嘅靚不銹鋼,勁好用,勁重。

靚野得個睇字,要服侍。
你買左邊個牌子嘅不銹鋼pan?

大宅

Ste824 發表於 16-2-23 20:09

靚野得個睇字,要服侍。

玫瑰鍋跟鑄鐵鍋比? 唔同級數,唔公平喎!

大宅

sfccwy 發表於 16-2-23 21:35
LC 同Staub不能用鋼絲刷,正確?

有琺瑯塗層,不可用金屬刷,用熱水沖洗已很亁淨!

大宅

真正不沾既重點, 就如某位國宴主廚所教, 係落鑊既溫度, 只要啱溫度, 無論生鐵,熟鐵,碳鋼,不鏽鋼, 一樣唔會沾!

不過, 不鏽鋼天生傳熱不均, 所以點都係比鐵的差少少,不鏽鋼一定不考慮!

如果國內唔係太多黑心生產的東西,我會選生鐵鍋唔會用de Buyer, 但國內之鉄材本身己非常緊張,做生鉄鑊之利錢又不多,他們之鉄材從那裡來?食用真的安全嗎? 因為不相信今時今日國內仍有優良品質之生鉄,所以我才會買 de Buyer, 對我來說,de Buyer 只是用料有保障吧了⋯⋯

kenyeungkh    發表於 16-3-14 05:57

男爵府

回覆:Lodge、LC同Staub,買邊個好?

三只牌子都有。LC的確係外型靚 出得廳堂。但相對要用得溫柔。功能同售後都吾錯。Staub我用緊蜂巢,係我後悔廚具之選首位,售後又差。宜家只用佢打邊爐。lodge我覺得最抵用,粗用吾使錫住。煎炒煮炸任你舞。

大宅

三個牌子都有

LC buffet 22 黑裡 round 20 & 22 (白裡)

Staub Manning 換18 & 24

Lodge 煎pan 及坑紋pan

現俾我只買數件會買LC buffet 但會買至少26, LC round 22 及 Lodge 煎pan ,

LC手工是比較細緻及外型無得輸, Lodge 最岩粗用, staub太重及蓋坑位較難洗, Manning平換就無所謂, lodge 清洗不難但一定要烘乾不然生锈

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我有3隻lodge, 仲要減價時買,最初第一隻唔多鍾意,又重又生鏽,後來醒起細時屋企用果隻黑色生鐵鑊,而家照版煮mu, 唔用洗潔精洗,鋼絲擦擦冇問題,洗完抹乾,用個掃掃d油,而家不知幾好用,所以買多兩隻唔同size, 係重d同埋平底,買到我想買隻中式生鐵炒鑊,好懷念以前炒八九個人餸又好鑊氣,炒完一味落水擦洗下倒咗又炒第二味。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

bau 發表於 16-2-24 00:14
三個牌子都有

LC buffet 22 黑裡 round 20 & 22 (白裡)

lodge生鏽都唔難搞,省走d鏽,抹乾掃油又靚番,相對冇咁難服侍,唔駛錫住用,係冇咁靚仔,不過原煲上。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

珍珠宮

BK Milk勳章

引用:真正不沾既重點,+就如某位國宴主廚所教,+係

真正不沾既重點, 就如某位國宴主廚所教, 係落鑊既溫度, 只要啱溫度, 無論生鐵,熟鐵,碳鋼,不鏽鋼, 一樣唔 ...

珍珠宮

BK Milk勳章

引用:三只牌子都有。LC的確係外型靚+出得廳堂。

原帖由 o狂人o 於 16-02-23 發表
三只牌子都有。LC的確係外型靚 出得廳堂。但相對要用得溫柔。功能同售後都吾錯。Staub我用緊蜂巢,係我後悔 ...
LC 要溫柔,你形容得好攪笑,溫柔即係唔啱我 等我去8下 lodge 先,謝謝!

珍珠宮

BK Milk勳章

引用:我有3隻lodge,+仲要減價時買,最初第一隻唔

原帖由 rose-mag 於 16-02-24 發表
我有3隻lodge, 仲要減價時買,最初第一隻唔多鍾意,又重又生鏽,後來醒起細時屋企用果隻黑色生鐵鑊,而家照 ...
Lodge減價時大概幾錢?有銹省左就可以再用?如果開爐燒再揸油,用廚紙抹,會唔會甩色?謝謝!

大宅

LC 明顯幼細d, Lodge 就粗用無壓力, 我買了大煎pan煎扒之餘還用來炒菜....我無用油養, 次次炒完用百潔布大力省便抹乾再用火烘乾...成日用個pan會油潤不用養.

Sogo長期有8折...

LC會令自己煮得開心

珍珠宮

BK Milk勳章

引用:Quote:Ste824+發表於+16-2-23+20:09+我放棄

玫瑰鍋跟鑄鐵鍋比? 唔同級數,唔公平喎!
玫瑰鍋是否同易潔鑊差不多?有塗層,甩左會有衰嘢釋放出嚟?

首頁

尾頁

跳至