烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

sfccwy 發表於 16-2-23 17:06
Lodge減價時大概幾錢?有銹省左就可以再用?如果開爐燒再揸油,用廚紙抹,會唔會甩色?謝謝!

...
我住美國架,平起上嚟真係唔駛一百蚊港紙一隻,我對上買咗兩隻平底鑊,一隻8吋US$10.59,一隻10.25吋US$15.92,6折有多。生銹用鋼絲擦省甩,再洗乾淨,掃番油就OK,最初抹係會有甩色,用多幾次就冇啦,基本上我係煮完後用紙抹去油同餸渣,有時唔駛點洗,洗完抹乾掃油下次再用,做得幾次呢個步驟後就唔會再甩色。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

sfccwy 發表於 16-2-24 09:57
玫瑰鍋是否同易潔鑊差不多?有塗層,甩左會有衰嘢釋放出嚟?

因為玫瑰鍋係鋁質,我一定唔會用,原因自己google吓⋯⋯

子爵府

2018父親節勳章 2018母親節勳章

回覆 sfccwy 的帖子

係Ikxx 買,唔記得咩牌,但係睇過同網上講嘅靚不銹鋼要有三層,lick 上手又非常重手,就買了,大概$400+。用過煎蘿蔔糕,既焦但不沾鍋,又快又導熱均勻,好貨。

khman    發表於 16-2-24 19:14
sfccwy    發表於 16-2-24 17:59

子爵府

2018父親節勳章 2018母親節勳章

回覆 Eanma 的帖子

就係,無水煮乜一樣,做咩要駛多D,重要一唔小心就焦鍋要掉。

珍珠宮

BK Milk勳章

引用:Quote:sfccwy+發表於+16-2-23+17:06+Lodge

原帖由 rose-mag 於 16-02-24 發表
我住美國架,平起上嚟真係唔駛一百蚊港紙一隻,我對上買咗兩隻平底鑊,一隻8吋US$10.59,一隻10.25吋US$15. ...
真係好抵

珍珠宮

BK Milk勳章

引用:Quote:sfccwy+發表於+16-2-24+09:57+玫瑰鍋

原帖由 Eanma 於 16-02-24 發表
因為玫瑰鍋係鋁質,我一定唔會用,原因自己google吓⋯⋯
謝謝!Google 睇睇先

子爵府

回覆:Lodge、LC同Staub,買邊個好?

三隻唔同用途,貴買平用,3款都係可以原煲上桌,洗少幾隻碟。
保溫勁,冬天開飯時,個個餸都係熱的~

lodge,煎野靚同脆,痴底可以省,
要養鍋,煎蘿蔔糕可以煎出黃金脆皮,唔怕整花,買一隻永遠都唔會爛。
lc靚同貴,如果係白裡,好易染色。
staub鎖水最好,燜野勁,煲湯好味,食唔晒可以原煲入雪櫃。

我2人家庭用得最多既係:
staub 18cm(糖水,煮飯,燜餸,煮麵...)
生鐵鑊(蒸魚,炒菜,炒餸)
staub 26cm(煲湯,涼茶)
lodge煎pan(牛排,煎野)

sfccwy    發表於 16-2-25 08:34

珍珠宮

引用:+本帖最後由+肥豆媽咪+於+16-2-25+13:25+編

原帖由 肥豆媽咪 於 16-02-25 發表

三隻唔同用途,貴買平用,3款都係可以原煲上桌,洗少幾隻碟。 ...
好有用

別墅

Staub

大宅

Staub鎖水好

男爵府

你去洒店食自助餐,絕大部分係用staub

首頁

尾頁

跳至