自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

水晶宮

對於你仔仔的建議及提問,你有什麼回應?
我重視與孩子的任何一個溝通機會,既然佢有疑問,不妨停下暫時不做功課,傾下先。最好聽埋佢點解咁唔想做功課。
呢個年代,用引導和啓發的方式,比説教或命令好。

伯爵府

可以試吓俾小朋友去補習社做功課溫書,我試過,親子時間多咗,雙方少咗在同一點上argue, 關係都和諧 d ! 當然唔係旨意晒補習社,自己都會再跟眼,起初我都好抗拒去補習社,但試過效果唔錯!

大宅

引用:都係生女好

原帖由 lemontea520 於 16-02-23 發表
都係生女好
咁女有時都會好嘔血唧,唔明d人一有呢dpost就話生女好

susi1024169    發表於 16-2-24 01:47

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:都係生女好

原帖由 lemontea520 於 16-02-23 發表
都係生女好
生女到青春期仲大鑊

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆:亞仔咁同我講, 好心淡......

小六青春期,係會突然變得樣樣對抗,唔關男仔定女仔事,男女都一樣,做父母盡量同小朋友傾下,唔好對佢地挑釁性說話太上心,有時佢地都係情緒影響,一時之氣衝口而出,無心既,樂觀面對,過左呢段時期自然會好好多!
我仔都係小六,暫時未有好大變化,但都開始覺得佢情緒突然波動+燥底(本來性格係非常文靜+聽話)我都學習中,大家一齊努力加油

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

樓主你唔駛傷心,係唔係 ftm 都可能有呢個情況出現。小朋友要駁咀,點都搵到理由。有幾多個小朋友鍾意聽阿媽講道理丫,睇開d, 慢慢黎教,加油!

大宅

引用:自兩個小朋友出世做ftm,+眠乾睡濕,+又每個

原帖由 littlelamlam 於 16-02-23 發表
自兩個小朋友出世做ftm, 眠乾睡濕, 又每個餵左2年人奶, 自問盡力做好媽媽既本份, 但小六既大仔成日激我, 每 ...
我同你啱啱相反,我仔都係6年級,我早兩日同佢講想出番嚟做嘢,佢竟然即刻眼紅紅,話想我陪佢多d。其實佢都時常拖到好晏先做功課,臨考試前一星期先開始肯溫下書做下練習,我唔鬼理佢,費事鬧交。佢又考得唔錯咪由得佢囉!其實我想講,最緊要係唔好傷感情,小朋友都有自己嘅想法,我媽話兒孫自有兒孫福,讀到書就用心栽培,讀唔到嘅就學一門手藝,一樣有出頭天嘅。大家一齊努力啦!

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

樓主,我細時好反叛,同呀媽打罵,超市偷野,唔交功課,成績差到不得了.....

但人大左真係會明,今日我大學畢業,有自己事業,同呀媽感情好好,好明白佢曾為我付出.....

血脈永遠係相連ga

yiu_mimi    發表於 16-2-24 14:10

男爵府

佢唔做功課唔好迫佢. 比佢知到冇功課交既後果.
小六唔細架啦. 開始識諗架啦.

水晶宮

2024年龍年勳章

littlelamlam 發表於 16-2-23 23:15
自兩個小朋友出世做ftm, 眠乾睡濕, 又每個餵左2年人奶, 自問盡力做好媽媽既本份, 但小六既大仔成日激我, 每 ...
我都係FTM, 做左15年了. 阿仔都講過類似的說話. 唔好嬲啦. 我地付出的, 佢地又點會明白呢? 站在阿仔角度, 今時今日的學習生涯, 又的確比我地個年代辛苦. 佢地真係講左心聲出來, 真係唔知返學做乜的.

唔知平時你同佢的相處模式係點, 試下站在佢角度睇下件事. 放心, 佢只係講晦氣話.

仲有, 提下你, 做細的通常會比做大的識眉頭眼額, 識得氹人, 所以妹妹倒杯水比你, 令你好窩心, 但切忌因為咁, 就覺得阿仔唔錫你, 產生比較同偏心的心態. 阿仔會FEEL 到的, 之後仲可能會做D更激的事來激你引你注意.

加油

從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

男爵府

多謝各位, 瞓左一晚心情好D, 我都知係佢吾想我管佢做功課一時意氣, 其實佢已經吾多功課, 禽日學校有活動遲放, 回家話想休息下打機15分鐘, 我都比佢玩, 條件係做野吾可以hea, 但係都係慢到無倫, 又拎漫畫入厠所煲, 我至忍吾住話佢

其實一直以來都係著眼於態度問題, 如果佢肯專心完成責任, 我覺得佢可以做得好好, 奈何真係太懶同零責任感, 我自問由小已循循善誘, 但佢都係依然故我! 之前都有上功課班, 但係又hea又慢日日拖到成10:00都未做完, miss叫佢退補! 我至要𥄫住佢做野D功課!

我都常講做功課讀書係你自己既責任, 講到口水乾, 但係佢都係常欠, 欠左又吾願做, 如果我吾催迫佢都吾知咩光景, 好矛盾!

男爵府

引用:Quote:littlelamlam 發表於 16-2-23 23:15

原帖由 Rita 於 16-02-24 發表
我都係FTM, 做左15年了. 阿仔都講過類似的說話. 唔好嬲啦. 我地付出的, 佢地又點會明白呢? 站在阿仔角度, ...
唉! 2個細路一個同你玩對抗, 一個乖巧聽話成績好, 老實講心底裡吾比較係扼你既, 不過我當然無講出口, 平時都係一事同仁

男爵府

引用:樓主,我細時好反叛,同呀媽打罵,超市偷野

原帖由 八婆仔@ 於 16-02-24 發表
樓主,我細時好反叛,同呀媽打罵,超市偷野,唔交功課,成績差到不得了.....

但人大左真係會明,今日我大 ...
希望啦! 謝謝

男爵府

引用:妹妹幾大?好sweet啊!好彩有阿女鍚返!

原帖由 11816 於 16-02-24 發表
妹妹幾大?好sweet啊!好彩有阿女鍚返!
妹妹三年級了

水晶宮

2024年龍年勳章

引用:Quote:原帖由 Rita 於 16-02-24 發表我都係

原帖由 littlelamlam 於 16-02-24 發表
唉! 2個細路一個同你玩對抗, 一個乖巧聽話成績好, 老實講心底裡吾比較係扼你既, 不過我當然無講出口, 平時 ...
你心情好返d就好了。我家姐都係一仔一女,儘管佢話做到視同仁,但阿女都同我呢個阿姨呻過,阿媽偏心阿哥。小心小心

男爵府

引用:Quote:原帖由 littlelamlam 於 16-02-24 發

原帖由 Rita 於 16-02-24 發表
你心情好返d就好了。我家姐都係一仔一女,儘管佢話做到視同仁,但阿女都同我呢個阿姨呻過,阿媽偏心阿哥。 ...
我會儘量控制自己
頭先同亞仔傾過, 問佢係咪真心想媽咪做野? 佢答我係禽日發脾氣亂講, 我心即刻好過D

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由+Rita+於+16-02-24+發表你心情

原帖由 littlelamlam 於 16-02-24 發表
我會儘量控制自己
頭先同亞仔傾過, 問佢係咪真心想媽咪做野? 佢答我係禽日發脾氣亂講, 我心即刻好 ...
咁就好啦,我仔又係6年級,放學返到屋企又係唔願做功課,又係做得慢,無時間溫書。又係成日頂撞我,我會唔踩佢,等佢無癮,佢自然會唔頂撞。
希望上中學後少D功課,或者佢會主動D做功課,咁就好喇。
其實我覺得大家的問題係源於功課,香港的小孩真係辛苦。

男爵府

引用:小六青春期,係會突然變得樣樣對抗,唔關男

原帖由 susi1024169 於 16-02-24 發表
小六青春期,係會突然變得樣樣對抗,唔關男仔定女仔事,男女都一樣,做父母盡量同小朋友傾下,唔好對佢地挑 ...
對!小六係一個關口,小朋友覺得自己有能力,試好多嘢,朋友影響又重,升中父母一定緊張,期望成為導🔥線,你要小朋友有同理心好難,父母說什麼也是囖唆,放鬆D,比佢自己做,忍口唔答佢,我試過平常做家務,唔哦佢兩日,大家冷靜下,互相學習,得嘅哦少D,佢又明媽媽嬲嬲地,佢無人哦一定唔慣!加油!

水晶宮

2024年龍年勳章

引用:Quote:原帖由 Rita 於 16-02-24 發表你心情

我會儘量控制自己
頭先同亞仔傾過, 問佢係咪真心想媽咪做野? 佢答我係禽日發脾氣亂講, 我心即刻好 ...

侯爵府

陪月勳章

littlelamlam 發表於 16-2-23 23:15
坦白講﹐做媽媽的一片苦心﹐
只有到細路做o野o勒、意識到媽媽老了﹐
佢地先會開始懂得、感恩;

小六至讀完中學哩個階段都係反叛期﹐
最好你唔理佢地﹐
佢地就最開心﹐
我自己同時期都幾唔想俾任何屋企人煩住﹐
到做o野第二份工都覺得去遠D番工好﹐
否則被阿媽管住﹐
大下大下先發覺離屋企近有多好....

所以唔駛傷心﹐
佢地未去到明白父母的階段姐。

yiu_mimi    發表於 16-2-24 14:16

首頁
12345...8

尾頁

跳至