自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

littlelamlam 發表於 16-2-24 06:56
多謝各位, 瞓左一晚心情好D, 我都知係佢吾想我管佢做功課一時意氣, 其實佢已經吾多功課, 禽日學校有活動遲 ...
你所形容既全部都係我個女黎

我見佢做到有放過手,但係我一放手佢又會病發。
所以我都試夠喇,又再開始要佢晚晚拎住本手冊同我一齊對下做齊未

見你咁講,去功課班都無用,證明我自己比心機去管理佢會仲好,至少無傷害大家感情(因為我覺得反而要佢去功課班係令佢更傷心,唔係人人都適合去)

好彩你話再傾過,阿仔講左係發脾氣亂講

你要加油呀,同佢建立多D良好關係更重要呀

侯爵府

人大左係咁架啦~~
小六已經要有自己圈子~
阿媽管住, 比同學笑~~

我細女小三巳經係咁,
唔影響學業, 我唔理佢~

公爵府

樓主,六年級係會開始駁嘴,你要開始轉化自己心態,當然亦要解釋返比你囝囝聽,媽咪點解唔返工啦,等佢知你苦心,但你要有心理準備,佢未必聽得入耳,始終重細~

但我想講要駁嘴,要激父母,囝囡都可以,根本無性別之分,我個係囝,都未試過咁同我講野,所以無話生囝定生囡好d~

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

引用:都係生女好

原帖由 lemontea520 於 16-02-23 發表
都係生女好
仔同女都有好有唔好既。。。。

唔好用自己既諗法,夾硬套落人地身上囉~ 唔該!!!!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

大少拉 發表於 16-2-24 11:37
咪係,我個女咪又係成個仔咁

大宅

畀面勳章

青春期時我都對我媽講唔少到宜家我都後悔既說話,但個陣真係一時意氣! 媽媽加油!!

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 lemontea520 於 16-02-23 發

原帖由 大少拉 於 16-02-24 發表
有時見我老公同阿哥,邊敢生仔

沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:jodyfan 發表於 16-2-24 09:29 告訴

原帖由 christmas2288 於 16-02-24 發表
老老實實, 我係小六生聽到你呢句, 只會更反感, 邊個話做子女既一定要揾錢養父母? 你當子女係生財工具嗎? ...
係我家所有長老,包括身邊所有朋友,都當仔女係生財工具。

珍珠宮

回覆:亞仔咁同我講, 好心淡......

去到小六都唔鍾意做功課,其實已無得再逼,條路交由佢自己選擇啦。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:大少拉 發表於 16-2-24 11:37 仔同女

原帖由 sasa0208 於 16-02-24 發表
咪係,我個女咪又係成個仔咁
Sasa。 你個女大大下性格會似返女仔的。

象牙宮

大少拉 發表於 16-2-24 11:59
Sasa。 你個女大大下性格會似返女仔的。
係咪架,佢而家0體貼,又0 tidy

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

sasa0208 發表於 16-2-24 12:02
女仔爽朗咪幾好, 我個嚴重貪靚麻煩到頂佢唔順, 少少味又話臭, 喺屋企都要襯裙襯髮型照鏡
你若盛開, 蝴蝶便來!

象牙宮

超級特務 發表於 16-2-24 12:06
女仔爽朗咪幾好, 我個嚴重貪靚麻煩到頂佢唔順, 少少味又話臭, 喺屋企都要襯裙襯髮型照鏡
...
係幾好既,但係好多野都亂七八糟呢

叫佢放好D野,佢就放係枱底跟住下次又走黎問你知唔知佢放係邊

翡翠宮

引用:Quote:大少拉 發表於 16-2-24 11:59 Sasa。

緊係會啦。到佢最大d,你同佢一齊扮靚靚,兩個感情又好d.一定會變得好開心。

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

sasa0208 發表於 16-2-24 12:09
係幾好既,但係好多野都亂七八糟呢

叫佢放好D野,佢就放係枱底跟住下次又走黎問你知唔知佢放係邊 ...
我個女只會花心思喺佢扮靚方面.....
佢好鍾意畫畫做手工製作佢所謂既設計, 次次一枱膠水油彩, 地下一堆紙碎布碎碎石閃粉, 我老公鬧到就黎變癫佬, 都依然故我。

你若盛開, 蝴蝶便來!

象牙宮

大少拉 發表於 16-2-24 12:09
緊係會啦。到佢最大d,你同佢一齊扮靚靚,兩個感情又好d.一定會變得好開心。

...
我無話佢而家唔扮靚靚呀

所以咁先死,針無2頭利,佢完全係。

放假一定要塗甲油,但係平時又可以求其洗頭(有時臭)

象牙宮

超級特務 發表於 16-2-24 12:12
我個女只會花心思喺佢扮靚方面.....
佢好鍾意畫畫做手工製作佢所謂既設計, 次次一枱膠水油彩, 地下一堆紙碎 ...
都真係唔知讚唔讚佢俾心機好喇

翡翠宮

引用:Quote:大少拉 發表於 16-2-24 12:09 緊係會

我無話佢而家唔扮靚靚呀

所以咁先死,針無2頭利,佢完全係。
Kakaka, 話比佢知,第日有男仔追佢追到上屋企時,佢咁樣樣,會嚇親個男仔架!

珍珠宮

開心吸收勳章

大個會明白的,正如我地細個都成日頂撞父母,大左諗返都覺得自己好唔啱,反叛期,大家都忍下啦﹗

唔好傷心,仲有妹妹同我地氹返

珍珠宮

2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

六年級話大唔大,話細唔細,唔好太灰心呀媽咪。

加油﹗

首頁
34567...8

尾頁

跳至