自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆:亞仔咁同我講, 好心淡......

我囡一唔專心,我叫佢唔好做,佢就好驚話唔想。我話唔做聽日冇得睇卡通片,所以而家每日好乖地做。

大宅

認識瑞士牛牛第二回

反叛期有時係難搞d,等個仔心情好,都可以嘗試講下自己感受,等佢知道下都好...

珍珠宮

susi1024169 發表於 16-2-24 01:46
生女到青春期仲大鑊

對! 我女中一真係好嘔血下

小六都好好地, 都會聽阿媽話, 現在自我中心好強, 有時我都唔勉強佢

心情好就傾多幾句, 有時講下笑咁就算

男爵府

引用:Quote:原帖由 littlelamlam 於 16-02-23 發

原帖由 skylingac 於 16-02-24 發表
你平時屋企是否太富有?

請工人/叫外賣?啲錢佢地覺得個天跌落黎?。 如果係天跌落黎,佢真係會「唔明讀 ...
我地屋企吾係富有架, 不過以前佢地細係請過工人, 到兩個小學就無請啦, 自己做番

平日絶少出街食嗌外賣, 我自己煮架

男爵府

引用:\"自兩個小朋友出世做ftm\"好奇一問,因為我PL

原帖由 Angel_Rose 於 16-02-24 發表
"自兩個小朋友出世做ftm"
好奇一問,因為我PLAN緊生B,你係咪曾經做過WORKING媽媽?
我想請教你有無招數可以過 ...
其實機緣巧合, 婚前我做野既, 婚後c6要去外地做野, 我就辭工做跟得夫人, 跟住仲生埋仔女, 做ftm好似整定咁

我今朝都有咁同亞仔講, 就算我出去做野我都吾會請工人服侍你, 你咩都要做晒, 我保證吾到你既生活質素!

男爵府

引用:Quote:littlelamlam 發表於 16-2-24 06:56

原帖由 sasa0208 於 16-02-24 發表
你所形容既全部都係我個女黎

我見佢做到有放過手,但係我一放手佢又會病發。
謝謝你! 愛是恆久忍耐! 共勉之

大宅

亞囡好sweet呀

珍珠宮

你都叫有個女安慰你,我得個仔,佢有時講野真係好hurt我,直頭吾想見到我,吾想同我講野,除咗問我要錢或者大病先好聲氣少少。而家佢已經抹殺曬以前媽咪幾咁愛護佢,心淡。

珍珠宮

引用:當日我中六,我媽決定做FTM, 我都求佢返工唔

原帖由 mickey2013 於 16-02-24 發表
當日我中六,我媽決定做FTM, 我都求佢返工唔好係屋企煩住我, 所以我好明你個仔諗咩 ...
你媽叫退休,唔係叫做FTM,你當時中六咁大個,唔洗佢照顧

男爵府

引用:都係生女好

原帖由 lemontea520 於 16-02-23 發表
都係生女好
邊有話生女定生仔係一定好。

男爵府

引用:你都叫有個女安慰你,我得個仔,佢有時講野

原帖由 loved 於 16-02-24 發表
你都叫有個女安慰你,我得個仔,佢有時講野真係好hurt我,直頭吾想見到我,吾想同我講野,除咗問我要錢或者 ...
唉! 男仔可能真係無女仔咁感情細膩, 希望大左會明白我地既一片苦心

我吾望佢大左養我, 只希望佢養掂自己, 做個自律負責任既人

男爵府

引用:Quote:原帖由 lemontea520 於 16-02-23 發

原帖由 衝勁BB 於 16-02-24 發表
當然啦! 好多男仔都好乖好窩心架, 不過係我身上既case咁岩個女聽話D啫

大宅

好媽媽勳章

佢唔想你將d責任比晒佢,好似佢搞到你無得去返工無晒自由咁,佢又無自由你又無咁,大家應該比返多d空間大家,大個了,管得太緊也不行,同佢玩下吹下水好過

別墅

引用:自兩個小朋友出世做ftm, 眠乾睡濕, 又每個

原帖由 littlelamlam 於 16-02-23 發表
自兩個小朋友出世做ftm, 眠乾睡濕, 又每個餵左2年人奶, 自問盡力做好媽媽既本份, 但小六既大仔成日激我, 每 ...
你要開始正視你仔的想法,中二重難教。如佢咁講 你可以去番工架, 請工人咪得囉,
我會答: 請工人冇問題,你比錢請,不過你連書都讀唔好,有何能力搵錢請工人?

仔:食野嗌外賣, 食麥記咪得囉!
我:都冇題,只要你承受到食完身體差,病左辛苦係你,又唔係我,你咪食囉,不過我唔會比錢你睇醫生,你最好計好你的零用錢,預比醫生費先食m記,冇話媽咪唔提你。

仔: 都吾知番學做乜?
我: 媽咪只能照顧你一時,番學長智慧永遠跟住你,能自力更生。你番學讀好書將來想點都得。唔番學都得,做乞丐囉。 想食m記,去m記做。想請工人?你自己都養唔掂,點請?

我時常同我女講: 條路係自己行出來,媽咪只能提醒你,你唔聽就算,唔會幫你,何況吃虧又不是媽咪,全是你自己承擔。唔關我事。我不會像其他慈母去氹你。

我囡之前都似你仔,但現在碰版過,就全信我,聽我。因其中一次食m記,佢唔聽我講,食食病,留鼻血。佢就覺我講咩都準。以後我講咩佢都信同聽

珍珠宮

littlelamlam 發表於 16-2-24 14:39
唉! 男仔可能真係無女仔咁感情細膩, 希望大左會明白我地既一片苦心

我吾望佢大左養我, 只希望佢養掂自己, ...
同你一樣,都係咁望

珍珠宮

2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

六年級話大唔大,話細唔細,唔好太灰心呀媽咪。

加油﹗

公爵府

衝勁BB 發表於 16-2-24 14:38
非常同意,乖唔乖,或駁唔駁嘴,同性別絕無關係~

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章

wan_sosin 發表於 16-2-24 14:36
你媽叫退休,唔係叫做FTM,你當時中六咁大個,唔洗佢照顧
當日屋企仲有細既最重要係煩到我, 兩個無長期一齊日對夜對既人要對住24個鐘(我放假個時), 簡直想離家出走

侯爵府

你都好丫個仔小六先同你咁講,我女依家先K3已經咁講啦

琥珀宮

首頁

尾頁

跳至