自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

我本身係經理仔一名
但成日出trip
而家想退落黎 做返普通員工
但搵左3個月 連見工都無
灰爆

係咪hr見我自眨職位人工以為玩野做唔長?

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

joey211 發表於 16-2-24 14:00
我本身係經理仔一名
但成日出trip
係好難架...
HR 唔係怕你玩野, 係覺得你唔會做得長, 會估你一係搵黎 ZIP 時間, 搵到本身個 GRADE 的工會走, 就算當你真係有心做返低層, 都會認為你唔會盡心做, 因為你做大左個頭, 你做慣經理叫你去 FILING 你都唔會盡力吧 (佢地覺得) ..... 請個肯學肯捱 fresh grad 好過啦, 又大把揀.........

不過都係果句, 睇際遇啦, 咁岩有間公司OK 呢或者....

祝你好運

大事化小, 小事化毛.........

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

祝樓主好運, 加油

象牙宮

2024年龍年勳章

引用:我本身係經理仔一名 但成日出trip而家想退

原帖由 joey211 於 16-02-24 發表
我本身係經理仔一名
但成日出trip
加油! 試下搵人睇下份 cv, 會否漏咗 sell 自己?

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

祝樓主好運

男爵府

回覆:找新工好難

多謝幾位jm鼓勵

唉…老實講
做mgr都做左成10年 管人管左咁耐
下屬要做咩我好清楚
要我做亦無問題(我都執唔少手尾啦)
有得見工我都可以用把口講 表示誠意
問題係而家連見都無

公爵府

2024年龍年勳章

咁即係你要揾返M工先揾到

公爵府

回覆 joey211 的帖子

多數係。

男爵府

咁樣自降職位真係好難,正正常常搵同職級/高職級既應徵者,人事部都會千揀萬揀,而家自降職級佢地更加唔會咁易約你上去見,除非你封信個理由說服到佢地。

水晶宮

文職請女人多,你又做開經理,好似9唔88,所以....消息咯~

男爵府

堅唔想繼續m
50% trip呀!
做下邊就10-20%
我寧願賺小d

好無奈

禁止訪問

男爵府

我覺得你要係cover letter好有誠意咁介紹自己取向同強調責任感/穩定性(一定唔係standard letter/用字)
如果係文員位的話,有時呢d係會stand out
否則千篇一律講經驗,正常人會揀有學歷、人工合理地平而有stable and yet related working history 的人...黎見
加油

首頁

尾頁

跳至