論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆:babiiyuky 的帖子

唔係個個工人都會感恩
我屋企個件就係人板啦
我地對佢好
主動比咖啡佢
聖誕節送衫,手錶,生日送手袋,買蛋糕,叫pizza比佢
結果呢,佢勁串嘴
對我們勁無禮貌,同佢講野唔應人,勁黑面
早幾日我仲發現原來佢比舊飯我食,自己就食新鮮飯
佢又餵我阿b食凍飯,唔會話阿b 的飯凍左就reheat 佢或不過d熱的比佢食
只可以話:唔係個個都會感恩
而我只覺得自己好蠢,對佢咁好佢咁對番我地,好失望囉

大宅

引用:我而家就係怕一開始對太好+後面會覺得咩都

原帖由 candylf 於 16-02-25 發表
我而家就係怕一開始對太好 後面會覺得咩都應該既 若有你果個甘知道感恩 當然比得好值得。我呢個都係第一次 ...
我個個買開老馮要我提供,仲衰到食我買既野同自把自為攞我錢買早餐食真係唔好對佢地太好

男爵府

BK Milk勳章

回覆:vivienfong 的帖子

講得好

男爵府

BK Milk勳章

回覆:joyjoy18 的帖子

有一垃圾見證!炒啦!深深體會,樓主真可憐

男爵府

BK Milk勳章

回覆:Msolivialeung 的帖子

Good idea, good method

男爵府

同意部分姐姐係好自私。我果個,佢今個月尾last day,上星期六叫我出糧比佢,方便佢買篋收拾,我信佢,出比佢。心想,佢short notice 10天(所以要扣返AL),這個星期看看佢表現,如果佢正常,我臨走比番封利是佢,等於唔扣佢AL。點知,佢星期二到星期四攤在床3天話flu.星期二唔同我地講就自己入房睡,晚飯無煮又唔出聲,咁我放工就買野食返來。

大宅

引用:唔係個個工人都會感恩我屋企個件就係人板啦

原帖由 joyjoy18 於 16-02-25 發表
唔係個個工人都會感恩
我屋企個件就係人板啦
我地對佢好
你姐姐都系第1次黎香港?

大宅

引用:我而家就係怕一開始對太好 後面會覺得咩都

原帖由 candylf 於 16-02-25 發表
我而家就係怕一開始對太好 後面會覺得咩都應該既 若有你果個甘知道感恩 當然比得好值得。我呢個都係第一次 ...
如果佢性格本身唔好的話就當然唔好啦…我姐姐直情未出過國做野架…所以好純…亦易教…冇要求…不過我由agent送佢過mtr果時…我主動拎左厚嬲比佢同執左堆舊衫比佢…所以佢冇叫過我買衫丫…

複式洋房

回覆:babiiyuky 的帖子

真系睇性格 我果個接她時 她好多話講 身體語言又多 感覺係好古滑果d 所以覺得性格內斂 話不多果d仲好

大宅

2018復活節勳章

I let her have coffee and bread for breakfast.
Like myself, I must need milk tea before work.
She is my helper and help me a lot so I should take care of her.

侯爵府

candylf 發表於 16-2-25 16:33
今日餉超市裡面 工人同我講她習慣每日飲咖啡 意思叫我買 我當時唔知點答 後面我奶奶過來時我同她講左 她話 ...
我唔會買

複式洋房

回覆:daddyday 的帖子

If she\'s a good helper there\'s no prob to treat here well

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:工人同我講她習慣每日飲咖啡 意思叫我買

一定唔會買比佢。第一日我會講明日用品等等乜都唔包。費時煩!

大宅

引用:真系睇性格 我果個接她時 她好多話講 身體

原帖由 candylf 於 16-02-26 發表
真系睇性格 我果個接她時 她好多話講 身體語言又多 感覺係好古滑果d 所以覺得性格內斂 話不多果d仲好

...
我果個冇呀,全情都冇乜野講

男爵府

都未講完呀,星期三我問佢使唔使看醫生,有無fever,佢話唔使,但想rest.感冒呢D,一病到好番要成個星期,佢去rest ok,但都要做最basic架。而且我全家都是感冒中,一樣要返工。咁我唔使佢煮lunch比阿女,叫佢買個吉野家。同埋煲粥比全家吃,都好簡單啫。點知後來老公話晨早見到垃圾桶有個吉野家盒,我以爲是買比阿女的盒,原來唔係,因為我碰跌左廚房一個吉野家袋,內有一張單,早餐粟米牛飯20元,原來她晨早十時前就去買個飯比自己食,然後打算食飽瞓在床一天,食飽就唔餓,咁先似病到無胃口,就可睡一天唔做野。

男爵府

到星期四叫佢去睇醫生,佢問我要帶乜,使唔使帶lD。果下我已好唐突,之前叫佢落去幫手登記看醫生幾次,佢一定知要帶lD,居然多此一問。點解呢?原來佢想我提佢帶$,順便叫我比$。我答了她要lD,就無提到$。點知佢居然做得出落去看完醫生但唔比$,帶張post it上來寫住$340,同我講,姑娘話佢聽呢個amt.佢未取藥。我話,how come the clinic will give u such notes?佢話,I forgot to bring money.我心想,你唔好扮白痴到咁離譜。睇E生唔帶$。其實,佢想我主動比$佢先。我無理佢,佢至少要比張單我我先比$佢架。咁佢先自己出$落去比E生。
果下,我心想,佢呢D人,真是樣樣要自己著數晒,我正路二十八號先last day比$佢,為方便佢,早一星期比佢,佢已經是break我contract又short notice,我都算,比埋CX air ticket佢返去,最後呢幾天收完$就咁樣。於是,我本來打算比佢的利是都慳番。

男爵府

janicetsang 發表於 16-2-26 15:59
到星期四叫佢去睇醫生,佢問我要帶乜,使唔使帶lD。果下我已好唐突,之前叫佢落去幫手登記看醫生幾次,佢一 ...
睇醫生 5 係我地僱主要包咩 ?

男爵府

係,佢比單我,我就會比$佢。
我意思是,佢唔知佢咪驚我唔比$佢,所以想我比$佢先。
但前提是,我已經在佢last day前一week出晒final payment比佢,其實我處處方便佢,又信佢先提早出糧比佢,佢搞乜要咁多疑呢?
當然,我即日見單已比$佢。

男爵府

仲有,佢把囗是處處讚我good employer,但行徑就係咁様對我。

伯爵府

janicetsan 發表於 16-2-26 15:59
到星期四叫佢去睇醫生,佢問我1要帶乜,使唔使帶lD。果下我已好唐突,之前叫佢落去幫手登記看醫生幾次,佢一 ...

Sorry,
你真蠢。

佢玩野就同佢玩,
同佢講無醫生紙就要開工,
一係開工一係病假一係當年假或扣人工,
放唔夠4日病假就扣人工,
帶佢睇政府,
佢病咗最少俾佢食3日白粥+幾條水煮清菜,
我會問cx有無得退票,
買張轉機唔包行李唔包餐的票俾佢。

首頁

尾頁

跳至