爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

大宅

下半年考慮會出一架Audi
請問各位~保養麻煩嗎?
原廠好貴?不是原廠又有冇街外車房整得好?thanks

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

重未買,買左之後,有問題再POST上來.

男爵府

Audi原廠整係出名仲貴過其他德國牌子Bxx及Bxxx; 但有得整都總好過VW整唔番吖!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

waiwai220 發表於 16-2-26 14:23
請問各位~保養麻煩嗎?
主要野番原廠會好的,但普通保養可以唔使番回廠.

大宅

回覆:請教Audi

街邊啲車房唔識整就話冇得整。所以到現在如果你問車房買咩車好,佢地實叫你買雙田。
一般維修出面識搞,不過複雜嘢就返原廠好啲。出面整極都唔掂,可能條數仲貴過原廠。

別墅

引用:Audi原廠整係出名仲貴過其他德國牌子Bxx及B

原帖由 HOSOH 於 16-03-04 發表
Audi原廠整係出名仲貴過其他德國牌子Bxx及Bxxx; 但有得整都總好過VW整唔番吖!
VW有咩整唔番?

男爵府

回覆 yankees111007 的帖子

先天品質已有問題, 再加上香港修理部冇人手冇地方冇設備.

別墅

引用:回覆 yankees111007 的帖子先天品質已有問

原帖由 HOSOH 於 16-03-07 發表

先天品質已有問題, 再加上香港修理部冇人手冇地方冇設備. ...
你有經驗?

複式洋房

引用:回覆 yankees111007 的帖子先天品質已有問

原帖由 HOSOH 於 16-03-07 發表

先天品質已有問題, 再加上香港修理部冇人手冇地方冇設備. ...
這是真的。。。我老闆之前買左新 A5 2.0T Quattro,真係... 如非超愛A仔,否則雙B or 雙田。。。

複式洋房

引用:Quote:原帖由 HOSOH 於 16-03-07 發表回覆

原帖由 yankees111007 於 16-03-07 發表
你有經驗?
我個friend diehard fans 換幾部 A科 旅行車,食偈油超快,整電子野多到嘔。。。頂唔順唔再揸。
我老闆部 A快 2.0T, 5000km 食1L偈油,DSG電腦壞德國飛過來,當時只出了半年。。。大蒼死都話是正常。。。

男爵府

回覆 EY731 的帖子

幾年前大昌時代都已經比現時德國佬自己做好好多啦!

男爵府

早年政府學徒, 同期師兄弟分散于本港各大歐日車廠修理部, 包括皇x及仁x現任總工程師.

大宅

VAG⋯⋯新車冇得頂,舊車冇得整⋯⋯
情到深處人孤獨

大宅

引用:Quote:原帖由+HOSOH+於+16-03-04+發表Audi

原帖由 yankees111007 於 16-03-05 發表
VW有咩整唔番?
我有2個朋友VW一手新車一年內成副計跪左,我以前在外國有架A5,用左5年非常好冇整過,返到香港心思思想買返audi但不熟香港整車地方所以有worries

別墅

引用:Quote:原帖由 yankees111007 於 16-03-05

原帖由 waiwai220 於 16-03-11 發表
我有2個朋友VW一手新車一年內成副計跪左,我以前在外國有架A5,用左5年非常好冇整過,返到香港心思思想買返 ...
一年之內?vwhk五年包養內包引擎、波箱?

大宅

引用:Quote:原帖由+waiwai220+於+16-03-11+發表

原帖由 yankees111007 於 16-03-11 發表
一年之內?vwhk五年包養內包引擎、波箱?
有冇保養我就唔清楚,不過佢2個人都係golf,都係一年內engine跪左,整要唔要$我就唔知啦

伯爵府

好媽媽勳章

引用:下半年考慮會出一架Audi請問各位~保養麻煩

原帖由 waiwai220 於 16-02-26 發表
請問各位~保養麻煩嗎?
我每年都拎返廠年檢,因為標板會著燈提示,返廠先可以熄燈,$5000左右,check得好仔細,都ok,最緊要安全。

大宅

小小郭夫人 發表於 16-3-11 21:55
我每年都拎返廠年檢,因為標板會著燈提示,返廠先可以熄燈,$5000左右,check得好仔細,都ok,最緊要安全。 ...

年檢收$5,000... 食水超深⋯⋯

情到深處人孤獨

大宅

引用:Quote:原帖由+waiwai220+於+16-02-26+發表

原帖由 小小郭夫人 於 16-03-11 發表
我每年都拎返廠年檢,因為標板會著燈提示,返廠先可以熄燈,$5000左右,check得好仔細,都ok,最緊要安全。 ...
5千只Checking?
有冇包其他?

男爵府

回覆:請教Audi

我剛考慮整返部08-09年左右既A4 1.8玩下,想問問各位師兄,睇到評論好壞參半,Audi 本身係咪好多問題?同BMW320i,邊架好d?

首頁

尾頁

跳至