婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

話說老公的哥哥由細到大都係裙腳仔, 結左婚, 99都會住埋佢屋企住飯比佢2公婆, 幫佢湊囡etc, 自己就成日呻揹住層褸有幾辛苦, 返工有幾辛苦, 呻到99覺得佢真係好辛苦... (但試問打工有邊個唔辛苦? 邊個唔係為左頭家???) 99 由細到大都係偏心, 剩係識錫個大的, 我老公完全無位企...
到最近99身體出左事, 哥哥就成日話我老公唔理頭家, 結左婚就咩人身目標都無晒, 剩係掛住老婆同個仔, 個丫媽點點點都唔駛理。狂在人前狂插我老公點點點唔好...搞到我老公勁唔開心。
點解男人都可以甘鍾意講是非?? 自問老公好顧家, 次次99有事都係佢幫手, 唔計99, 老人家 (老公的爺爺嫲嫲婆婆) 都會成日約飲茶送禮.... 唔通果次係多餘的???
相反哥哥只係叫99做呢樣做果樣...住埋一起就叫照顧嗎? 煮飯家務都係99做, 大哥只係比地方佢瞓同埋比家用 (我老公都有!), 點解佢可以咁理直氣壯話自己個細佬點點點衰????? 呻完
PS 並不常見佢大哥, 想同佢傾下都無計, 老公又唔出聲, 咩都自己吞, 99更加無野講...

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

回覆 yi615615 的帖子

那如果99同你一起住,你是否會覺得開心點?

elisewaiman    發表於 16-3-5 15:08
方方媽媽    發表於 16-3-1 13:24
cheung2013    發表於 16-3-1 12:03

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆:純呻- 老公的哥哥賤格

好明顯,佢咁鬧係為將來鋪路,將99送去你家。

elisewaiman    發表於 16-3-5 15:08
不知所謂的乙陸!!!

伯爵府

裙腳仔,多多少少會俾呀媽感染,所以迷有是非囉

侯爵府

引用:話說老公的哥哥由細到大都係裙腳仔, 結左婚

原帖由 yi615615 於 16-03-01 發表
話說老公的哥哥由細到大都係裙腳仔, 結左婚, 99都會住埋佢屋企住飯比佢2公婆, 幫佢湊囡etc, 自己就成日呻揹 ...
寸返佢兩句咯!

係post到傾下好啦,不接受加好友同打招呼謝謝!

大宅

引用:好明顯,佢咁鬧係為將來鋪路,將99送去你家

原帖由 chowqv 於 16-03-01 發表
好明顯,佢咁鬧係為將來鋪路,將99送去你家。
同意
通常有事都是想推比其他人照顧,
之前佢照顧了這麼多年,
現在細佬照顧亜媽好應該。

p.s.: 事實是99照顧他們,
但親友不會知什麼是真相

男爵府

畀面勳章

你c6唔出聲咪你出,橫掂係大佰嚟姐,總之畀人踏上面就同佢博過﹗

子爵府

如果你覺得99同大伯住是照顧他兩公婆,甘你叫99來你度住照顧返你地囉

elisewaiman    發表於 16-3-5 15:09
JFL    發表於 16-3-2 00:09

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

引用:Quote:原帖由 chowqv 於 16-03-01 發表好明

原帖由 kvc711 於 16-03-01 發表
同意
通常有事都是想推比其他人照顧,
之前佢照顧了這麼多年,
因為我自細,睇住姑媽,姑姐點\"照顧\"嫲嫲…到咗佢自己仔女大啦,忽然就會推個老人家過黎…

不知所謂的乙陸!!!

珍珠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章

C6唔出聲還擊既點解???

我慶幸我是水瓶星座.
爸爸是我心中的大樹.
媽媽是我一生的偶像.
姐姐是我一世的知己.
弟弟是我生活的依賴.
多多是我平常的歡樂.
一家人嘛!

大宅

為將來舖路,之後會講一句我照顧左阿媽咁耐,係時候你照顧!
如果係我就串佢,冇你咁識照顧奶奶,奶奶成日話大仔好大仔好,奶奶係想你照顧佢之嘛

男爵府

同我老公差唔多,佢呀哥未結婚前當屋企係酒店咁,有時返大陸玩,家用唔係個個月比,所有野都係99做,我老公一早自己搬出黎住,返去食飯比500蚊99買餸,出去飲茶我地比,99生日/節日佢呀哥多數都唔會一齊慶祝,雖然我老公唔係養到99,但至少唔會用佢,使佢,後來識咗個內地女人,拍拖無耐就搬埋99屋企,嗰陣就每個月比2~3千,之後好快佢女友就有咗bb,辭職兼結婚,婚後keep住比3000,喺房長期開冷氣,屋企所有野都係99交,買米買油都係,生完bb後,99話水費電費貴咗好多,最後傾到4500~5000,佢呀哥就講到自己好大壓力,頭家得佢一個辛苦咁“99有返工架,呢十年黎係有三個月冇工開,咁啱又係呀嫂坐月,我見99用手幫bb洗衫,又拖地,呀嫂食完就入房”,其它親戚覺得佢兩公婆好好,肯同99住,而99又睇錢份上,比較偏幫大仔

大宅

老公係好念情的人, 對家人係唔會有任何怨言.....只係會收埋自己....
我都想爆佢大佬丫!!! 但一來, 我都唔想老公難做, 我爆佢大佬佢大佬咪又係周圍同人唱!!! 二來, 我無佢大佬電話, 佢地又係英國住, 我好難專登坐機過去爆佢囉

大宅

佢大佬最衰的一件事係, 在當事人面前就咩都唔講, 但背後就不停咁講.... 有時我都想爆返佢都無機會....
我剩係想知, 爆完我老公佢係未個心會安樂D?? 99 個身體係未會好返晒??
P.S. 係99自己選擇在英國住, 無人話過唔比佢返黎HK

大宅

你認命啦,偏心無得好講,你兩公婆命水唔夠哥哥食住你99,就算你做到101分都無用,白費……我就係人版,99偏心叔仔,但對伛係最衰個果😠😬最有$個果,日日偏幫實叔仔無$㗎

水晶宮

引用:佢大佬最衰的一件事係, 在當事人面前就咩都

原帖由 yi615615 於 16-03-01 發表
佢大佬最衰的一件事係, 在當事人面前就咩都唔講, 但背後就不停咁講.... 有時我都想爆返佢都無機會....
我剩 ...
正八婆格,仲衰個D女人

大宅

你都好d 我個衰大伯成日搬弄是非 仲多口過d女人

翡翠宮

直接問佢大佬想點,係咪要夾多一份錢請工人照顧99

珍珠宮

樓主, 你99唔同你住已經系最大既禮物, 睇開d 啦, 唔同住, 唔使理大伯講乜, 反正佢地向英國

水晶宮

呢度好多新抱呻同99住,99係就係煮飯做家務幫手湊BB,但成日EE哦哦煩到死,買D野就問長問短,去街又問長問位,因此情願自己一家一主,自己做家務,都唔想99"服侍".
大伯同99住,有代價架.
99同大伯住,又確實等如由大伯照顧,你地兩公婆真係輕鬆好多架.

首頁

尾頁

跳至