親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Easter會住surfer paradise的watermark酒店,plan去4個theme park和outlet, 請問邊隻公共交通工具最平?

男爵府

引用:Easter會住surfer+paradise的watermark酒店

原帖由 Care_Bears2009 於 16-03-01 發表
Easter會住surfer paradise的watermark酒店,plan去4個theme park和outlet, 請問邊隻公共交通工具最平?

...
我正在參考別人的遊記,應該搭巴士最平

子爵府

回覆:請教黄金海岸最平的交通安排?

巴士好方便,有架巴士路線係去齊幾大樂園架,不過幾多人搭下,我果時頭2站上車所以有位坐。

珍珠宮

Care_Bears2009 發表於 16-3-1 20:14

...
我上次去左11日 gold coast,沒自駕,主要 join local tour及去樂園,一家四口買了airport transfer +3樂園接送family pass,坐過2次的士,2次 glink,2次巴士,交通費只係用左$1400左右。
Ps 樂園我去左 wild n wet,sea world,2次 movie world,另外去左 harbour town 半天 shopping。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

去theme park最方便坐巴士, 我新年去時接送無特價加上回程唔係即返酒店, 所以坐巴士, 你上GOOGLE SEARCH OR translink australia有晒時間同班次, 如 TX2, TX3...., 就算好多站頂多都係半個鐘就到同埋好少會FULL, 我幾次架巴士都係坐1/3人, 有位坐.
明天會更好~~

男爵府

回覆:MissMaMa 的帖子

Miss Mama, 我想請較下你你係幾月幾號去,暑假去係冬天落唔落到水?我想plan下年暑假去,但覺得如果落唔到水又好浪費!好煩惱!

子爵府

引用:去theme park最方便坐巴士, 我新年去時接送

原帖由 LongRyan 於 16-03-06 發表
去theme park最方便坐巴士, 我新年去時接送無特價加上回程唔係即返酒店, 所以坐巴士, 你上GOOGLE SEARCH OR ...
請問大家glink和巴士是不是同一公司?
我上translink search由酒店去theme park, 需要glink+ bus, 見fares 是aud$5.x! 諗緊係glink+bus 加埋係$5.x? 定價錢只是巴士價錢,未有顯示glink?

子爵府

回覆:請教黄金海岸最平的交通安排?

另外想請教brisbane機場入surfer paradise,有greyhound, airtrain同con x ion可提供點到點服務,我2大1小,本身greyhound價錢最平,但我遲confirm旅程,所以greyhound已無直達巴士選擇(平均要3小時多d才到)
至於airtrain和con x ion價錢相若,因我回程返brisbane hotel, 所以又享用不到return tickets discount, 想請教2者比係咪con x ion較好?

珍珠宮

mushroomcat821 發表於 16-3-6 16:49
Miss Mama, 我想請較下你你係幾月幾號去,暑假去係冬天落唔落到水?我想plan下年暑假去,但覺得如果落唔到 ...
Surfers paradise沙灘我冇落水,因太大浪喇,只係去過一次水上樂園。因我去成10日,所以睇天氣報告揀最熱嗰日去,當日有27度,所以唔凍。
我係31/7-10/8號去。

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 LongRyan 於 16-03-06 發表去

原帖由 Care_Bears2009 於 16-03-06 發表
請問大家glink和巴士是不是同一公司?
我上translink search由酒店去theme park, 需要glink+ bus, 見fares ...
係唔係同一間公司我唔知,你住咩區酒店?可能你附近無巴士站,所以顯示要glink同巴士,車$我無深究,我4日内glink同巴士大概每樣搭左5至6次,兩大一小用約A$8x。

明天會更好~~

珍珠宮

引用:另外想請教brisbane機場入surfer paradise

原帖由 Care_Bears2009 於 16-03-06 發表
另外想請教brisbane機場入surfer paradise,有greyhound, airtrain同con x ion可提供點到點服務,我2大1小 ...
airtrain好似唔係直達?如机場去GC呢程con x应該好D,因為佢頭站由机場開出,应該唔會點遲到,回程中途站就可能要等,因為佢要逐個接。

明天會更好~~

男爵府

回覆:MissMaMa 的帖子

好,我要度度落唔落到水先決定去唔去!謝謝

子爵府

引用:Quote:原帖由 Care_Bears2009 於 16-03-06

原帖由 LongRyan 於 16-03-06 發表
airtrain好似唔係直達?如机場去GC呢程con x应該好D,因為佢頭站由机場開出,应該唔會點遲到,回程中途站就 ...
吾該晒

首頁

尾頁

跳至